20 feb. 2016

Utdelningar och prognos

I veckan som gick så trillade kvartalsutdelningen från Proctor & Gamble in på depån.
Även om det är förhållandevis små belopp så är det ändå 100 procent mer än föregående år då NCC var först med sin utdelning under mars månad.


För att inte bli knäpp så brukar jag intala mig själv att depåvärdet består av monopolpengar. En upp- eller nedgång på en procent motsvarar 75 000 kronor så jag försöker inte ens bry mig om att det är riktiga pengar.

Med utdelningarna är det dock annorlunda och jag blir barnsligt förtjust varje gång det trillar in en utdelning. Även om det bara är någon tusenlapp så har jag inte anstängt mig nämnvärt för pengarna. Glädjen är dock kortvarig för när jag återinvesterar utdelningarna så blir de ånyo monopolpengar...

Precis som förra året så gör jag en prognos över årets kommande utdelningar. Det är som sagt bara en prognos och valutafluktuationer kommer naturligtvis att påverka utfallet. När de gäller de amerikanska aristokraterna så ligger jag kvar med föregående års utdelningsnivå även om det är högst troligt att utdelningen kommer att justeras uppåt men det får bli en trevlig överraskning. Svolder rapporterar på hösten och även där har jag tagit upp föregående års utdelningsnivå då jag inte väntar mig någon större justering uppåt efter Svolders försiktiga utdelningspolicy.


Det enda mål vi satt för 2016 är att utdelningarna ska öka med 10 procent. Även om NCC rejält sänkte sin utdelning så trodde jag att vi ändå var hemma då vi under de senaste året köpt aktier för nästan en miljon kronor. Men efter sammanställningen ovan så kan jag konstatera att det kommer att bli tight. Förra året fick vi 278 341 kronor i bruttoutdelning och med 10 procents utdelningsökning så motsvarar det 306 175 kronor.

23 kommentarer:

  1. Över 300 000 är ju helt galet! Det är en hel medelårslön för fasiken! Fantastiskt jobbat! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Aktienovisen!

      Japp, det är rätt skönt att äntligen komma över 300 tkr i utdelningar men tyvärr är majoriteten i en traditionell depå och jag åker på 30% i skatt (kanske inte riktigt så illa då jag kan kvitta bort en del i deklarationen).

      Ha en fortsatt bra söndag!

      Mvh//Cm

      Radera
  2. Kan bara hålla med aktienovisen, fantastisk härlig utdelning. Ni är nu där säkerligen flertalet 1000 inspirerade investerare vill vara. Det är bara att njuta :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för kommentar Drömmaren!

      300 tkr i utdelning är trevligt och nu ska jag på något fiffigt sätt successivt försöka flytta över till en ISK så jag får behålla lite mer.

      Ha en bra helg!
      //Cm

      Radera
  3. Hade tagit sovmorgon på måndag, om min utdelning per år låg runt 300k. Sen när min chef ringer och väcker mig runt 12:00. Så hade jag svarat.. du föresten jag kommer nog inte in på hela veckan...hare! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha!

      Lite som i lottoreklamen.
      Tyvärr så har min chef motsvarande humor som i reklamen :-)

      Lottoreklam

      Ha en bra helg!
      //Åke

      Radera
  4. Ditt blogginlägg får mig att tänka på Sisyfos (kung i Korinth i den grekiska mytologin), killen som baxade en stenbumling uppför en brant och som, då han nådde toppen, alltid slant så att stenen rullade ner igen och han fick börja om på nytt...
    Om jag förstår rätt är det 305 000 kronor brutto. Börja flytta aktierna till en ISK och skatta av genom flytten så att aktierna i tid för tänkt pensionering ger en mer skattevänlig utdelning. Om nu inte sosseriet hinner ändra reglerna förstås...
    "Wer immer strebend sich bemuht den können wir erlösen" sjöng änglakören i Göthes Faust (ung. 'Den som strävar med all sin kraft kan vi frälsa'.).
    Långt ifrån några 'lätta tider' vi lever i men vi får förlita oss på änglarna! Vilka de nu är idag...
    /Gunilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Gunilla!

      Helt riktigt - nästan allt ligger i en traditionell aktiedepå och jag åker på 30 procent vilket är ohyggligt trist.
      Men jag har förstått att du har varit i samma situation som jag och hur har du resonerat?

      OM vi får ett rejält ras på börsen så kommer jag flytta över stora delar av depån till en ISK.
      Men när det bara rullar på så blir jag rätt ambivalent då jag har en rejäl krockkudde vid dåliga investeringar.

      Att sälja av allt i nuläget och köpa tillbaka i en ISK skulle sannolikt ta +10 år innan jag kan räkna hem affären.

      Det jag har gjort är att "vända" både Fortum och Wal-Mart och jag har "arbetat upp" 68 tkr i förluster som jag kommer att utnyttja under året för att växla ut innehavet till en ISK. Fortum köpte jag tillbaka i en ISK (väl medveten om utländsk källskatt) men Wal-Mart i den traditionella depån då det finns riskt för ytterligare kursfall.

      Usch - det här är inte enkelt...

      Trevlig helg!
      Mvh//Cm




      Radera
    2. Har samma problematik dock inte fullt lika stor sådan :-),min tanke är att flytta redan skattade utdelningar till isk men nästa problem jag har är också ett vi delar, ligger alltid Full investerad och i nedgång tar jag upp viss belåning nåt 10 tal % , vilket gör flytt av pengar till isk praktiskt omöjligt.....låt mig veta hur du löser problemet :-)Mvh.

      Radera
    3. @Aktiestolpen
      Dito! :-)
      Jag vill också veta en begåvad lösning på problemet.

      Får vi ett riktigt nedställ på börsen så får jag bita i det sura äpplet och sälja och återköpa i ISK även om det innebär mängder i skatt. Om det inträffar så behöver jag nog utöka mitt belåningstak vilket jag inte är helt road över men det borde gå att räkna hem på ett par år.

      Mvh//Cm

      Radera
    4. Ja jag har också lekt med tanken men risken jag löper mer än du är att Private Banking blir revoked genom gränsvärden pga. skattekostnaderna som måste realiseras och avskiljas :-), det höjer räntan så belåningen blir en ekonomisk liability redan på väldigt låga nivåer. Problem med och problem utan man blir aldrig riktigt nöjd va? :-)

      Radera
  5. Jisses vilka siffror, bara att gratulera och säga bra jobbat!

    MvH Pengaregn

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Pengaregn!

      Tackar!

      Även om portföljvärdet åker störtlopp så får vi hoppas på att utdelningarna består :-)

      Mvh//Cm

      Radera
  6. Mycket bra, grattis! Jag skuggar dig hack i häl, ska försöka komma ikapp. Tror du det är rimligt att tro på årligt ökande utdelningar på 10% över en konjunkturcykel ifall man återinvesterar 100%

    Snyggt!

    Mvh Anders

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anders!

      Tackar! Då du sannolikt har stora delar i en ISK så är du redan förbi rent nettomässigt :-)

      Att sikta på 10% i årlig utdelningsökning kommer att vara svårt på sikt om vi inte får en korrigering nedåt.
      Tillfört kapital i form av sparande får en mindre påverkan i takt med att kapitalet ökar.

      Jag ska under året försöka släppa Citigroup vid rätt tillfälle och köpa någon vettig högutdelare i ISK.

      Med lite tur så kan det ge 10tkr i ökade utdelningar...

      Ha en bra helg!

      //Cm

      Radera
  7. Inte illa med en direktavkastning på 4 % och en YOC på 7,5 %

    Fantastiskt hur något kan ge hela insatsen tillbaka på bara drygt 13 år samtidigt som insatsen finns kvar eller är värd ännu mer!

    Keep up the good work och trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar Aktiedepån!

      Om du har tråkigt om dagarna så skulle jag gärna anlita dig som privatrådgivare - du har långt mycket mer koll på det här ön vad jag själv har...

      Och jag kommer att fortsätta att tjata på dig att skriva ett begåvat inlägg om våra pensioner - ett område du uppenbarligen behärskar till fullo :-)

      Stort tack för kommentar och ha en fortsatt slö söndag!

      Mvh//Cm

      Radera
  8. Ränta på ränta effekten är helt galen.
    Fattar inte att inte mer människor investerar i börsen?
    Fast ganska rolig tanke är ifall ALLA gjorde det, då skulle ju inte världen gå runt? om alla plötsligt beslöt sig för att inte gå till jobbet och leva på sina utdelningar, vem skulle då utföra jobbet som skapade våra utdelningar? ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror de flesta som kommit till ett läge där de kan leva på utdelningar antingen fortsätter jobba eller så har de jobbat så mycket att de redan bidragit till det gemensamma betydligt mer än vad genomsnittet gör, så det bör inte vara ett problem.

      Radera
    2. Hej FAM!

      En intressant tanke :-)
      Jag kan ibland svära över att jag inte seriöst började spara i ung ålder.

      Tyvärr har utdelnings91:an slutat blogga - det skulle vara jäkligt intressant att över tid få följa en student som faktiskt sparar och investerar på börsen.

      Ha en bra helg!
      //Cm

      Radera
    3. Anonym, jo visst så är det men du hänger väl med i mitt tankesätt?

      Cm, om jag inte minns helt fel så började ju finanskvinnan som student och henne har set ju gått bra för, visst kanske lite väl defensiv men alla kör vi ju olika sätt.
      Mvh fam

      Radera
    4. @FAM
      Sant! Henne bommade jag!
      Tyvärr så kunde jag idag läsa att hon lägger av med bloggandet efter precis nio år :-(

      Mvh//Cm

      Radera
  9. oj fyfan såg det nu, och inga kommentarer eller något fick man ge :) jaja hoppas hon läser här och ser våra kommentarer!
    Lycka till finanskvinnan

    SvaraRadera