Förutsättningar

Herr och fru Chansar mest har båda passerat 45 och bor i en bostadsrätt i en av Stockholms kranskommuner. Vårt största och viktigaste beslut vi tagit i livet är att vi frivilligt avstått att skaffa några barn. Vårt val kanske inte längre är så kontroversiellt 2017 men det resulterar i att vårt liv skiljer sig markant från många av våra jämnåriga vänner och bekanta.

Yrkesmässigt har vi båda under många år haft bra och välbetalda arbeten. Vi har inga exceptionella löner men vi drar tillsammans in drygt 100.000 i bruttolön i månaden och vissa år kan det trilla in en bonusutbetalning vilket innebär att vi ofta kan tillföra ett rejält kapital till portföljen.

Ekonomiskt har vi naturligtvis det väldig bra även om vi egentligen borde ha det långt mycket bättre då vi varit "höginkomsttagare" under många år. Vi har en omsättning som motsvarar ett mindre företag och man kan ibland bli lite matt i pälsen när Amexräkningen ska betalas. Nu är vår konsumtion kanske inte ett fall för lyxfällan då vi båda är väl medvetna om våra utgifter men jag kan förstå att många skulle anse att vi är oansvariga då vi varje år spenderar mängder med pengar på dyra resor, prylar, god mat & dryck och ...tobak.

Förutom ett ganska utsvävande men kontrollerat konsumtionsbeteende så är en stor utgiftspost vårt bostad i Frankrike som kostar rejält med pengar (men som vi anser är värt varenda euro).

Vårt sparande varierar från direkt uselt till dåligt - vi pratar inte om en "sparkvot" på 40-50% som många bloggare snittar i månaden. Trots att vi i nuläget endast amorterar på vårt franska boende så sparar vi bara det "som blir över" vilket brukar motsvara 10.000-15.000 kronor i månaden - ett beteende som vi naturligtvis kommer att behöva förändra den dag vi slutar att yrkesarbeta.

100% av sparandet går till aktiedepån som redovisas under fliken aktiedepå. Vi är naturligtvis väl medvetna om riskerna om att alltid vara fullt investerade och lägga allt sparkapital i aktier men vi lever efter devisen "Far more money has been lost by investors preparing for corrections or trying to anticipate corrections than has been lost in corrections themselves." - Peter Lynch. Just nu så uppgår depåvärdet till drygt 9 miljoner kronor och avkastar ca 310 000 kronor per år.

2 kommentarer:

 1. Hej CM!
  Du har vid något tillfälle nämnt att portföljen dopats något genom lån? Hur stor procentdel av depån ligger lånet på? Hur har det fallit ut rent avkastningsmässigt? Tycker det är intressant att använda sig av hävstänger för att maximera avkastningen. Berätta gärna om era tankar kring det här. Tack för en bra blogg!

  Mvh,

  Atlas Investo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Atlasinvesto!
   Sorry för ett sent svar - jag bommar ofta kommentarer som intre relaretar till det senaste inlägget.

   Det är helt riktigt och vi ligger gärna belånade i nuvarande ränteläge. just nu uppgår belåningen endast till 1,2 procent av depåvärdet men om vi får en större sättning så är jag villig att öka belåningen till ca 10 procent av depåvärdet.

   Håller man det på rimliga nivåer så är lånet självamorterande på lite sikt då vi investerar primärt i utdelningsaktier.

   När vi gjorde vårt återinträde på börsen 2008-2009 så bestod mer än 50 procent av kapitalet av lånade pengar och det är ett kapital vi fått många hundra procent i avkastning för.

   Tack för en vänlig kommentar!
   Mvh//Cm

   Radera