9 feb. 2016

Handelsbanken och Swedbank

Sin vana trogen så var det rubriksättning à la Aftonbladet när di.se publicerade Handelsbankens rapport. Nu var rapporten i princip i linje med förväntningarna med ett rörelseresultat på 5 533 mot väntade 5 678 miljoner, en ökning med 1 222 miljoner från föregående år.

Räntenettot uppgick till 6 971 miljoner kronor jämfört med väntade 6 810 miljoner och provisionsnettot blev 2 343 miljoner mot förväntade 2 365 miljoner.


Stabilt med andra ord!

Utdelningen höjs dessutom från 5,83 kronor till 6 kronor, marginellt men ytterst välkommet för familjen Chansar mests sargade börsportfölj.

Trots Handelsbankens rapport så var det Swedbank som stått för rubrikerna idag.

VD Michael Wolf för gå med omedelbar verkan och det var rätt överraskande för Chansar mest och många med mig då det inte gått mer än en vecka sedan Swedbank presenterade sin rapport och då skulle det ha varit mer lämpligt, och snyggt, att meddela Wolfs avgång.

Nej, avskedandet kunde ha hanterats på ett betydligt bättre sätt och under mer ordnade former där det aviseras som en förändring som ska träda i kraft om några månader. Michael Wolf säger själv att han är överraskad och med tanke på avgångsvederlaget så lär det inte ha varit någon frivillig avgång.

Som orsak till avskedandet anges hanteringen av de fastighetsaffärer Magnus Gagner-Geeber och Göran Bronner pysslat med som privat sidouppdrag. Det som gör det extra känsligt är att fastighetsköpen delvis har finansierats av lån men det är oklart om det är Swedbank som har ställt ut lånen. En annan besvärande orsak är att de i vissa fall köpt fastigheter som varit delägda av Swedbanks Robur och mäklats av Swedbank Fastighetsbyrån.

Storföretagschefen Magnus Gagner-Geeber fick foten i slutet av förra året men finanschefen Göran Bronner kan de inte göra sig av med då han anses vara den som i praktiken håller i trådarna. Men de där fastighetsaffärerna borde vid det här laget ha blåst över för Michael Wolf och jag anar en gravad hund, eller rättare sagt - en hel kennel.


Ordförande Anders Sundström är en gammal sossepolitiker och är uppenbarligen skolad som Margot Wallström som snabbt som sjutton hängde ut Kommunals ordförande Annelie Nordström när det började brännas under fötterna och nu skickar ordförande Sundström sin VD till vargarna <pun intended>. Ordförande Sundström flög under radarn i SCA-härvan och lyckades hålla sig kvar vid maktens grytor men det här kommer han knappast att överleva. Om han gör det så lovar jag att köpa en stor post i förhoppningsbolaget Fingerprint...

Marknaden belönade ordförande Sundströms tilltag med att handla ned Swedbank med 5,68 procent vilket innebär att 12 miljarder gick upp i rök - snyggt jobbat!

14 kommentarer:

 1. Säkerligen mer som rör i grytan inom den där banken, än vad som hittils framkommit... Jag har poppat popcorn dock - ska bli spännande hur detta slutar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Johan!

   Med tanke på den katastrofala presskonferensen så är jag övertygad om att det ligger något annat bakom. Om jag inte hade varit så förbaskat baktung i Swedbank så hade jag gjort dig sällskap med popcornen!

   Mvh//Cm

   Radera
 2. Att den gamla betongsossen blir kvar vågar jag inte spela emot. Se på Wallström. De verkar vara untouchable de där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Erik!

   Du har en poäng där!

   Men drevet har börjat dra igång. Aktiespararna är rätt högljudda och ledarsidan hos DI är allt annat än nådiga...

   Det blir spännande det här!

   Mvh//Cm

   Radera
 3. Tyckte SHB's rapport var bra med tanke på omständigheterna. Storbritannien ökar intäkterna med 30% till 5,2 mdkr och rörelseresultatet med 36% till 2,2 mdkr och fortsätter det i närheten av det, vilket jag tro är möjligt, då tror jag det blir det en mycket trevligare resa än med Swedbank.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,

   Jag håller med om att UK stack ut och visade ett fantastiskt resultat.
   Stabilt och bra från en seriös bank!

   Mvh//Cm

   Radera
 4. Tur för dig att Fingerprint gått ner så mycket då... Ifall du måste äta upp din hatt och köpa alltså :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha!

   Vi får väl hoppas på att han kastar in handduken snart.
   Jag har ännu inte gett upp hoppet utan det behöver mogna en smula innan det riktiga drevet går.

   Ja, det är skönt för min del att Fingerprint har kommit ned en smula men för att vara bekväm så ska den ned lika mycket till :-)

   Mvh//Cm

   Radera
 5. Svar
  1. Haha!

   Rub it in :-)

   Vi får se då det beror lite på hur det utvecklas.

   Mvh//Cm

   Radera
 6. Ja du missade ju verkligen botten nu också... Du skulle köpt direkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förhoppningsvis så kommer jag att komma undan!

   Jag har ännu inte gett upp hoppet att Anders Sundström får foten som ordförande...

   Mvh//Cm

   Radera
 7. Vilket slutdatum sätter du då?
  Tänk om fing rusar till tusenlappen! Man måste stå för sitt ord ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha!

   Jag som trodde att jag skulle komma undan men jag inser nu att du kommer inte låta det ske :-)

   Ska vi säga till efter sommaren? Då borde Sundström varit på plankan tillräckligt länge..

   Som tur är kvantifierade jag inte storleken på inköpet ;-)
   Mvh//Cm

   Radera