2 feb. 2016

Swedbank och SKF

Idag rapporterade två av mina portföljbolag och jag kan konstatera att det krävs inte speciellt mycket för att få trista rubriker i pressen.

Först ut var Swedbank och di.se rapporterade "Swedbanks resultat svagare än väntat" och Svenskan kontrade med "Swedbank lever inte upp till förväntningarna". Nu var det förvisso ett svagare resultat än väntat om än marginellt.


För fjärde kvartalet så blev rörelseresultatet 4 800 miljoner kronor mot förväntade 4 957 miljoner kronor. Räntenettot blev 5 759 miljoner kronor mot förväntade 5 736 miljoner kronor och provisionsnettot blev 2 877 miljoner mot förväntade 2 810 miljoner.

Visst, kreditförlusterna uppgick till 400 miljoner kronor och det var cirka 100 miljoner kronor högre än förväntat men det är väl felräkningspengar i sammanhanget.

Marknaden var mer positivt inställd till resultatet än rubriksättarna och handlade upp aktien med 0,45 procent på en i övrigt svag börs.

För familjen Chansar mest så var beslutet om att sänka utdelningen till 10,70 kronor från föregående års 11,35 kronor rätt ovälkommet. Visst, vi var medvetna om att risken fanns för en utdelningssänkning men 6 procent var mer än vad vi räknat med.

Även SKF redovisade ett resultat under förväntan. Rörelseresultatet uppgick till 1 039 miljoner kronor, inklusive engångsposter på -687 miljoner kronor mot förväntade 1 536 miljoner kronor inklusive engångsposter på -293 miljoner kronor. Orsaken till det kassa resultatet beror på de jämförelsestörande engångsposterna för omstruktureringar, nedskrivningar av IT-utvecklingskostnader och goodwill.

SKF:s försäljning låg på 18 215 miljoner kronor och proffstyckarna hade räknat med en försäljning på 18 180 miljoner kronor.

Med andra ord en rätt medioker rapport men ändå handlades aktien upp med 3,9 procent.

Orsaken är att guidningen var trots allt förhållandevis ljus där SKF spår en ökad efterfrågan på Europamarknaden och sedan så var förväntningarna rätt lågt ställda och som aktieägare i SKF så har det inte varit helkul det senaste året.


En oförändrad utdelning på 5,50 kronor föreslås och det är jag rätt nöjd med i nuvarande börsklimat..

4 kommentarer:

 1. Tror rubriken blev lite tokig.... swedbank och SKF ska det väl vara? Sandvik rapporterar imorgon.

  Skönt med bibehållen utdelning för SKF. Det kändes inte självklart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack MangoldX!

   Riktigt klantigt av mig! Rubrik ändrad och stort tack för påpekandet!

   Håller med - skönt med SKF:s utdelning men jag hyser ingen större förhoppning om att Sandvik kommer att behålla sin, tyvärr...

   Mvh//Cm

   Radera
 2. Tittar du aldrig på hur resultat och omsättning utvecklats i förhållande till tidigare perioder? Tycker att du ger "proffsgissarna" lite väl mycket utrymme! :)

  Ha en skön kväll!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha!

   Jodå, speciellt när jag själv är i köptagen :-)

   Jag länkar till respektive bolags bokslutskommuniké då det inte känns meningsfullt att rabbla alla siffror igen.
   Däremot så tycker jag att det är rätt lustigt att dokumentera tyckarnas estimat - det går ju sådär :-)

   Mvh//Cm

   Radera