10 feb. 2016

Svalt mottagande av Icas rapport

Idag så släppte Ica sin rapport för fjärde kvartalet 2015 och mottagandet var allt annat än positivt.

Resultatet uppgick till 1 474 miljoner mot förväntade 1 556 miljoner och intäkterna uppgick till 26 489 mot förväntade 26 279.

Inte såå illa tyckte en annan men det var jag rätt ensam om - aktien handlades ned med 13,7 procent trots att Ica försökte blidka marknaden och höjde utdelningen med 0,5 kronor till 10 kronor.


"Den marginalpress som sker i slutet av året kan främst hänföras till att vi har en fortsatt hög aktivitetsnivå med många butiks- och apoteksetableringar, IT-investeringar samt, dessvärre, en del störningar i logistikdriften som driver kostnader för ICA Sverige", skriver Per Strömberg.

Att integrationen av Apoteket Hjärtat skulle vara en tung utgiftspost överraskar inte mig då Ica envisas med att köra Oracle och dyrare än så blir det inte.

Men det är Icas förvärv av Apoteket Hjärtat som är orsaken till att jag ligger kvar i aktien. Jag tycker att förvärvet av apotekskedjan är begåvat då de inriktar sig på den lukrativa privatkundssidan där marginalerna är riktigt bra. Och även om en och annan farmaceut blir trött på mig så är den största utmaningen med att driva ett apotek de logistiska utmaningarna och just logistik är något Ica är mästare på.

Det här kommer att bli bra på lite sikt...

9 kommentarer:

 1. Jag hade osannolik tur och sålde av ICA/köpte Axfood innan marknaden började härja. Men håller med i din grundsyn (även om jag numera har Axfood). Nu är det ju också ganska bra direktavkastning.

  SvaraRadera
 2. Däremot funderar jag på om inte Axfood har lättare att växa i jämförelse, då det blir som uppstickaren gentemot ICA och de kan ta marknadsandelar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag inte ägt ICA så hade jag definitivt sneglat på Axfood som har en trevlig utdelning de med.
   Men jag tycker nog att Apoteket Hjärtat ger ICA en liten edge på privatkundsmarknaden är enorm.

   Sedan gillar jag inte allt med ICA - Hemtex förstår jag bara inte och satsningen i Baltikum går ju stådär...

   Mvh//Cm

   Radera
 3. Gissar att du äger ICA för utdelningens skull? Tillväxten verkar lysa med sin frånvaro och branschen är ju inte direkt känd för feta marginaler ;-) Och det finns inte så mycket som tyder på att de skall öka inom överskådlig tid.

  Dock är affärsidén rätt säker, för att inte säga idiotsäker, mat lär efterfrågas även i framtiden.

  Må gott i rapportsäsongen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Aktiedepån!

   Helt riktigt! Inte speciellt spännande men ohyggligt stabilt oavsett konjunktur.
   Det är en helt ok avkastning men jag tror nog att marginalerna kan förbättrats en smula när de väl integrerat Apo Hjärtat i verksamheten.

   Hade de kastat ut Oracle eBS så skulle resultatförbättringen ske omedelbart :-)

   Mvh//Cm

   Radera
 4. Är lugn med mitt ICA-innehav. Men vad som oroar mig är den fullkomliga hysterin på aktiemarknaderna. Överlag kommer rapporterna in relativt bra men möts av oförklarligt överdrivna reaktioner på marknaden. Sansade analyser lyser med sin frånvaro i media och därmed på marknaden. Tidsperspektivet är högst 1 minut framöver... Ena minuten är det kris här och andra minuten där och om ytterligare två minuter har man hittat en ny kris att sätta tänderna i.
  Har just fått en ny höftled och är smärtmässigt inte på bästa humör... Men jag har aldrig stått ut med dårfinkeri (I don't suffer fools gladly!) oavsett ny eller gammal höftled!/Gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Gunilla!

   Instämmer till fullo. Börsen är knappast rationell för tillfället och oavsett hur rapporterna kommer in så handlas allt ned. Tyvärr så blir jag lite för angelägen och vill handla billigt men jag inser att så länge den här marknaden håller i sig så är det nog bäst att låta de kortsiktiga få handla av sig. När marknaden letar efter alla möjliga problem så är det bäst att sitta still i båten.

   Även om den nya höftleden smärtar så säger jag grattis! Det gör ont som f-n i början men när väl smärtan släpper så kommer det vara som en ny människa! :-)

   Mvh//Cm

   Radera
 5. MEN! Efter att ha räknat på reavinstskatt och utdelning på ICA jämfört med ett något utökat innehav i Axfood med utdelning i ISK sålde jag mina 1000 ICA i gamla depån och började köpa Axfood i ISK-depån...
  Ett svekfullt beteende mot ICA kanske men i dessa tider måste man agera lika hysteriskt som omvärlden överlag och enligt principen 'en spänn är en spänn'! /Gunilla (igen)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gratulerar!

   Även jag försöker successivt växla ut mina aktier och återköpa i ISK, speciellt aktier som ICA och Axfood som har en riktigt trevlig utdelning. Mitt största problem är att många av innehaven är rätt gamla och jag åker på en rätt trist reavinstbeskattning. Trots olustig aktieutveckling så skulle jag ändå åka på 80 000 kronor i skatt och det tar förbaskat lång tid att räkna hem det tyvärr...

   Mvh//Cm

   Radera