14 feb. 2016

Maffia

Som jag redan nämnt på bloggen så tillbringade familjen Chansar mest julhelgen på Sicilien.

Sicilien var helt fantastiskt trevligt och sicilianarna var varma, vänliga och intresserade vilket vi kanske inte alltid har upplevt under våra otaliga resor till det italienska fastlandet. En annan trevlig aspekt är att det är relativt billigt på Sicilien jämfört med stora delar av Italien.

Det finns dock en sak jag verkligen avskyr med Sicilien, eller rättare sagt med Catania och Palermo, och det är trafiken. Trots att jag är en rutinerad bilförare och kört lite varstans i världen och har inga problem alls att ratta runt i Frankrike så är det en mardröm att köra i Palermo och antalet kamikazepiloter är lika många som i Neapel.

När man kommit fram till sin destination så är det en befrielse att få ställa bilen när man äntligen hittat en parkeringsplats och sedan få fortsätta till fots.
Det där med parkering i de större städerna på Sicilien är en blodtryckshöjande aktivitet och när man väl har hittat den där minimala parkeringsluckan så tar det inte många sekunder innan man blir uppvaktad av en "parkeringsvakt", parcheggio.


Parcheggios är ett jäkla gissel och finns överallt på Sicilien och på det italienska fastlandet. Om man inte betalar en euro eller två så finns det en överhängande risk att din hyrbil av någon outgrundlig anledning tillfogats skador när du kommer tillbaka. Parcheggios tillhör maffian och även om man inte ska uppmuntra den här typen av utpressning så betalar jag och tiger för att slippa jobbiga diskussioner och kostnader när hyrbilen ska återlämnas.

Parcheggios är sannolikt den enda gången man som turist faktiskt kommer i kontakt med maffian men tyvärr är det inte så för näringsidkarna. Bara i Palermo betalar affärs- och hotellägarna årligen €160 miljoner i beskydd, "pizzo", för att deras verksamhet inte ska råka ut för någon olycka som t. ex. en olycklig brand eller liknande. 80 procent av alla affärsägare betalar pizzo och kostnaden per månad varierar ofta mellan €200 för en enklare butik till €2000 för ett större hotell.

Om man som jag avskyr alla former av utpressning så kan man försöka sponsra de tappra butiksägare som vägrar acceptera att betala beskyddarpengar och under de senaste åren har en rörelse växt upp, Addiopizzo (Goodbye Pizzo), och de affärsidkare som står emot maffian kan man hitta på Addiopizzos hemsida. Att stå emot maffian kräver ett enormt civilkurage och många har blivit mördade eller står under ständigt polisbeskydd.

Hur kommer det sig att du ägnar bloggen åt att skriva om den italienska maffian?

- Jo, jag läste Günther Mårders debattartikel i Dagens Industri om fackförbundet Livs metoder och likheten är slående.

För en månad sedan så skrev jag inlägget Pampigt där jag tyckte till om fackförbundet Kommunals utsvävningar och i kommentarsfältet så postade jag även lite referenser till Livsmedelsarbetareförbundets senaste aktiviteter.

Livs som är ett av LO:s fackförbund är lika rumsrena som syndikalisterna och tar till vilka metoder som helst för att tvinga småföretagarna att teckna kollektivavtal med dem. Av alla konflikter Medlingsinstutet fått in 2015 om kollektivavtal så står Livs för nästan 50 procent.

Förra månaden var det Baka Stenungsbageri i Göteborg som drabbades av Livs maffiametoder - att de redan hade ett kollektivavtal med HRF hjälpte föga och tankarna går till konflikten mellan Cosa nostra och Camorra.

För att inte gå i konkurs så tvingades den hårt arbetande småföretagaren teckna ett nytt kollektivavtal med Livs för att häva blockaden.

Och nu är det dags igen..

Den här gången är det lilla familjeägda Paus Bagarstuga i VH söder om Stockholm som Livs vill avtvinga "pizzo".

Sedan den 11 februari så står det blockadvakter utanför Paus Bagarstuga. Förutom att försöka hindra eventuella gäster så delar de ut felaktig information till de förbipasserande och dessutom bjuder de på fika för att avleda eventuella kunder att handla där.

Värnar Livs om den stackars medarbetaren? Nej, de anställda är emot blockaden och har vädjat till fackförbundet att avblåsa strejken men det skiter LO-förbundet Livs i - det finns ju "pizzo" att inhämta.

Men är det inte ädelt att Livs tar strid för de stackars medarbetarna så att de har schyssta villkor? - Nej, inte det heller. Hos Paus Bagarstuga ligger lönerna i nivå med kollektivavtalet och de anställda får även en del av vinsten om det går bra för företaget.

Att den här typen av utpressning, förlåt blockad, är grundlagsskyddad övergår mitt förstånd.

Men jag är inte speciellt ogin av mig och kan tipsa Livs företrädare om en alldeles förträfflig affärsidé.

Utbilda Hells Angels och Bandidos i era metoder. De skulle vara överlyckliga att kunna legalisera stora delar av sin verksamhet!

14 kommentarer:

 1. Ja Sverige framstår mer och mer som en bananrepublik. Men folk verkar vilja ha det så här så det är väl bara att flytta. Men som det är sagt: problemet med socialism är att förr eller senare tar andras pengar slut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Erik!

   Tack för kommentar!

   När det gäller begränsa fackföreningarnas maffiametoder så ligger tyvärr alla partier lågt och ingen vill en diskutera strejkrätten.
   Tyvärr blir det så när vi har åtta nyanser av rött i riksdagen...

   Mvh//Cm

   Radera
  2. "Tyvärr blir det så när vi har åtta nyanser av rött i riksdagen..."

   Hoppsan. Vilket utomparlamentariskt parti till höger om de nuvarande riksdagspartierna saknar du i riksdagen i dag?

   Radera
  3. Tack, Chansar mest, för klargörandet.

   Noterade att första versionen av ditt svar saknade sista meningen. Tycker inte heller att den var nödvändig.

   Radera
  4. Då föreslår jag att vi förevigar den ursprungliga versionen

   Jag saknar inte något befintligt utomparlamentariskt parti men skulle gärna se att M, C och FP skulle gå tillbaka till sina tidigare värderingar.

   Radera
 2. Den här bloggen har varit en oas i all politisk korrekthet man annars översköljs av i samhället och därför blev jag lite besviken över att du valt att använda "hitte på"-ordet "hen". Jag väljer att tro att det rör sig om en olycklig felskrivning eller att det är menat som ett skämt. Nästa steg skulle väl annars vara att skriva "det gör väl EN inte" för att undvika ordet man... :D

  Hur som helst hoppas jag på att du fortsätter att provocera den promillen av befolkningen som är lättkränkt och som det alltid ska daltas med.
  Jag gillar ju din blogg som du vet.

  /Johan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förlåt!

   Det var inte meningen! Jag skäms som en hund och rodnar över hela kroppen över felskrivningen som slank igenom stavningskontrollen.

   "Hen" är avskyvärt och jag har omedelbart omfomulerat meningen.

   Och tack för berömmet Johan :-)

   Mvh//Cm

   Radera
  2. Tack, vad skönt att det bara var en felskrivning!

   Ordet hen smygs in på fler och fler ställen och för ett tag sedan skickade en kollega ut ett mail till en större grupp kollegor där hon använde både "hen-ordet" och "en-ordet". Normalt sett är väl folk lite försiktiga vad man skriver på jobbet och jag blev väldigt provocerad att hon tar sig sådana friheter. Men eftersom det är taktiskt smart att hålla en låg profil på jobbet och istället arbeta hårt (inte minst vad gäller min framtida lön) så valde jag att inte göra något.. Men jag känner iaf starkt för att någon gång få säga ifrån mot galenskaperna!
   /Johan

   Radera
  3. Självklart var det bara en felskrivning!

   Jag får själv utslag, mjäll och klåda av "hen-ordet" och jag inser att jag gjort ett ordentligt övertramp som jag hoppas att du ändå har överseende med.

   Som förmildrande omständighet så vill jag åberopa följande:
   1. Jag läser dagligen DN och SVD (och genant nog även kvällblaskorna Expressen och Aftonbladet).
   2. Jag promenerar ofta på Hornsgatan på Södermalm och sneglar man ned där vid Pustegränd så lyser det en stor maskros och koncentrationen av verklighetsfrånvarande personer är överväldigande.
   3. Jag verkar företrädesvis på Södermalm och varje lunch jag äter så trängs jag med veganer och män i fåniga skägg.

   Usch, jag tror jag behöver en avgiftning snart...

   Mvh//Cm

   Radera
  4. Tacksam för detta.
   Ha ha, det är inte så lätt att bo och verka på Södermalm verkar det som.

   /Johan

   Radera
 3. Det är i mina ögon solklart egenmäktigt förfarande men i Sverige finns ingen proportionalitetsprincip när det gäller stridsåtgärder från facket och det är avsiktligt så ordnat för att garantera facket ska få göra i princip vad som helst, utom att bruka våld givetvis för det förbehåller sig staten monopol på för hur skulle det annars se ut, då kanske facket skulle ge sig på och slå och tvinga politiker och så kan inte sakernas ordning vara ordnade. Det finns oräkneliga exempel på ren "pizzo" och facket skiter fullständigt i om företag och anställda ställs i KK, det är underordnat sakens skull, alla ska med på tåget, vare sig dom vill eller inte. punkt.
  Att sedan vartenda fack ska sätta upp en administration av en chimär försäkring i form av A-kassa är en makalöst dålig, och ytterst dyr och ineffektiv lösning på ett problem som givetvis, om det ska lösas, ska lösas centralt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för en alldeles lysande kommentar!

   Som småföretagare är du rätt chanslös mot maffian, förlåt, fackförbunden.
   Förutom sina blockader så är Livs snabba med att utlysa sympatiåtgärder från andra fackförbund så att exempelvis sophämtning och varuleveranser uteblir.

   Och det är en sak jag aldrig fattat - om man nu inte är nöjd med anställningsvilkoren, vaför har du då tagit antällning från första början?

   Mvh//Cm

   Radera
  2. LO och de röda vill pumpa i gemene man att som anställd är man helt livegen. Bidragstagare, kränkta, oföretagsamma, odrivna. Så ser drömmedborgaren ut i ett rött samhälle.

   Radera
  3. Ang A-kassan kan jag tillägga, det dom flesta kanske redan vet? och det är det helt barocka förfarandet vid arbetslöshet, alltså att när försäkringen faller ut, då ska avgiften (egentligen premien) för ”försäkringen” (mot arbetslöshet, för det man då alltså inte har längre behov av att försäkra sig emot) fortsatt att betalas. Och detta gäller även efter att försäkringen upphört med utbetalning (den är tidsbegränsad givetvis, något annat finns inte på kartan), annars blir det ”utträde” med krav på ”inträdeskarens” vid teckning igen.
   Förfarandet skulle aldrig fungera utan sossemonopol och mafioso metoder. Det är makalöst listigt inrättat. Och några risker tas inte heller för det har man sätt till så att om dom tas på annat håll.

   Radera