21 feb. 2016

Guide Michelin

När man surfar runt bland ekonomibloggarna är det rätt sällan man blir speciellt upplyft om man är något av en foodie då fokus ligger ofta på att äta så billigt som möjligt.

Själv så undviker jag lågprisbutikerna Lidl, Netto och Willys då jag anser att både utbud och i vissa fall kvalitén inte uppnår den standard jag önskar. Att sedan många snålbloggare på fullt allvar anser att en matkostnad på 20 kronor per person och dag är rimligt kan ibland göra mig lite förvånad.

Men alla gör vi våra val i livet och jag resonerar lite annorlunda och tycker att det är rätt trevligt att ibland lägga ned lite pengar på att äta och dricka gott. Vad man anser vara prisvärt är som bekant en högst individuell bedömning och själv kan jag tycka att prisläget på de svenska finkrogarna ligger för högt om man kompletterar måltiden med ett vinpaket.


Efter att ha sett Chef's Table på Netflix så blev jag lite sugen på att besöka Magnus Nilssons Fäviken trots att jag är rätt skeptisk till alla former av inälvsmat - förutom foie gras då förstås. Men efter att ha besökt deras hemsida så kan jag snabbt konstatera att det här är inget för oss - 7 900 kronor för mat och vin för två personer och dessutom ytterligare 2 500 kronor för nödvändig övernattning då det ligger i skogen.

Den 24:e februari släpper Guide Michelin 2016 års upplaga av sin guide och enligt det åländska spelbolaget Paf så är det rätt troligt att vi i Sverige får fler stjärnkrogar än någonsin och kanske kan vi få vår första trestjärniga restaurang.

Under årens lopp så har jag tuggat i mig ett 35-tal stjärnor och oftast har det varit en rätt angenäm upplevelse. Tyvärr kan jag konstatera att pris/prestanda kanske inte är helt motiverat i Sverige men och andra sidan så är mitt Michelinkrogsätande ganska begränsat här hemma då jag endast besökt de numera nedlagda Edsbacka krog och Paul & Norbert.

Vad mitt besök på Edsbacka krog kostade har jag inte längre något minne då det var via företaget av men jag kommer ihåg att maten var en upplevelse. Jag betalade inte heller för egna pengar när herr och fru Chansar mest besökte Paul & Norbert men jag kommer väl ihåg prislappen. Jag var vid tillfället konsult åt Ericsson och hade ett riktigt skituppdrag där mina två anställda företrädare var sjukskrivna för utbrändhet och jag insåg att det bara var en tidsfråga för egen del. Uppdraget var riktigt bra betalt (1 400/kr i timmen år 2001) men efter åtta månader så fixade jag fram en lämplig kandidat för anställning och jag kunde göra en snygg sorti.

Min uppdragsgivare blev överlycklig och jag blev beordrad att äta en avsmakningsmeny på Paul & Norbert tillsammans med fru Chansar mest och sedan skriva ett utlägg för våra omkostnader. Maten på Paul & Norbert var fantastisk men vi hickade till när vi fick in vinlistan och bestämde oss raskt för att beställa in det näst billigaste vinet som de rekommenderade för att vi inte ville upplevas som några snåljåpar. Som tillbehör till ostronsoppan så serverades det svart kaviar och man kunde välja mellan rysk och iransk -  jag visste att iransk kaviar var finare så vi körde på det trots att det var 200 kronor dyrare per person. Men kom det in en liten burk med kaviar? - Nej, vi fick en tesked var...


Trots att vi slapp att betala själva så var det med rodnande kinder jag lämnade in min utläggsredovisning till min uppdragsgivare. Hon reagerade inte alls på beloppet men jag kunde konstatera att trots att vi hade haft en riktigt trevlig middag så var det knappast värt de 4 800 kronorna det kostade och det här var för 15 år sedan!

Men sedan dess så har jag besökt mängder av Michelinrestauranger och i många fall kan man komma undan med en relativt låg kostnad så länge man undviker Norden.

Men det är inte någon garanti att man blir nöjd på en Michelinkrog även om man bortser från kostnaderna. Jag tror inte att herr och fru Chansar mest har varit så missnöjda över en måltid som vi var efter ett besök på den tvåstjärniga krogen L'Eau Vive - fullkomligt urkasst trots att det inte var helt billigt.

Favoriterna bland de Michelinkrogarna jag har besökt är Lameloise i Chagny söder om Beaune, en trestjärnig som jag besökt vid två tillfällen och varit toknöjd. På andra plats kommer den enstjärniga Relais Louis XIII i Paris och på tredje plats rankar jag den tvåstjärniga Van Vermeer i Amsterdam.

Det är dyrt men det kan vara värt att unna sig lite treats ibland....  

18 kommentarer:

 1. Ätit på Noma. Relativt prisvärt. Inte ofta man äter en 17 rätters middag :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är jag lite avis på dig..

   Jag försökte boka bord på Noma för ett par år sedan men gav helt enkelt upp.
   När jag ringde så var det sex månaders väntetid och sån framförhållnig har inte jag.

   Hur gjorde du?

   Mvh//Cm

   Radera
 2. Ja det kryllar inte direkt bland foodisar bland snålbloggarna. Själv gillar jag verkligen att lägga pengar på restaurang. De stjärnkrogar jag varit på är mestadels i Sthlm. Esperanto, F12, Dahlgren för att nämna några.

  Nästa bokning blir Omakase Köttslöjd i Gamla Stan. Kommer nog inte bli besviken:).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul!

   Och det är ruskigt bra restauranger du har besökt!
   Jag kollade precis vad en avsmakningsmeny på MD kostar och det var 3300 p.p vilket är rätt saftigt..

   Jäkligt bra timing med Omakase köttslöjd! Enligt Paf så är oddset endast 1.50 att de får sin första stjärna :-)

   Mvh//Cm

   Radera
  2. Nej det bidde ingen stjärna Köttslöjd. Men fina recension har de fått i alla fall.

   Radera
 3. Kul att du håller matflaggan högt! Själv bara käkat på två ställen med stjärnor.

  Båda två råkar ha varit "rising star" dvs precis just de veckorna när de gått från 1 till 2 stjärnor - så jag räknar frikostigt med att jag ätit mig igenom fyra stjärnor :P

  Matsalen
  Gott och kunnig personal. Koordinerad servering och ballt att de kom ihåg vilken jacka man hade i garderoben

  Oaxen
  Gott här med och godast var den avslutade chokladasken med 9 stycken handgjorda chokladpraliner - de godaste pralinerna jag någonsin käkat.

  Minnesvärds upplevelser men generellt tycker jag det inte är värt pengarna om man ska behöva prioritera - som jag behöver göra.

  Har man lite tid över på fredagslunchen är det bara att pipa över till djurgården och köra Oaxen slip (enklare stället) veckans special för 140 kr. På fredagarna ingår det också en extra liten treat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller vafan - har ju käkat två gånger på matbaren också. Det betyder två stjärnor till :)

   Radera
  2. Detsamma!

   Och du gör precis rätt och går dit när de är "rising stars" då man sannolikt sparar en rejäl slant då jag är övertygad om att de höjer priset ordentligt om de får en ny stjärna.

   Precis som du så tycker jag att det är minnesvärda upplevelser - nästan som en semesterresa.

   Stort tack för tipset om Oaxen slip! 140 kronor för en lunch är inte så mycket mer än normallunchen i Stockholm..

   Radera
  3. Helt ok lunch på Matbaren till en rimlig penning, i alla fall för nåt år sedan. Missa inte då att ta en kopp kaffe efter maten. Då följer det nämligen med supersmarriga Madeleinekakor på köpet
   mmm :)

   Radera
 4. Jag kan heller inte finna mig i att äta nudlar hela månaden för att kunna spara lite mera, dock anser jag att man kan äta "kostnadseffektivt" som möjligt men ändå äta grymt bra käk :)

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så!

   Man kan äta gymt bra för en bråkdel av vad det kostar på en stjärnkrog!
   Men jag tycker ändå att du ska testa någon gång då helhetsupplevelsen brukar vara fantastisk.

   På tal om att äta gott - bor du i Stockholm så kan jag rekommendera dig restaurang Rosmarin på Hantverkargatan.
   Jag var där häromdagen och åt förmodligen den mest prisvärda köttbit jag någonsin ätit :-)

   Mvh//Cm

   Radera
  2. Stockholm är dessvärre ungefär 25 mil bort men har jag vägarna förbi ska jag lägga det på minnet:) Tack för tipset!

   MvH Pengaregn

   Radera
 5. Problemet med alla så kallade snålbloggare som späker sig själv i tron om att de kommer att få ett bättre liv om 40 år (oj lät nästan lite religiöst) är att de fokuserar på fel sak nämligen snålandet som konstform.

  En snålvarg i unga år är oftast en snålvarg även längre fram i livet. Snålandet präglar en människa. Pengarna blir ett blysänke och inte ett medel för att leva ett bra liv. Det blir gärna VM i snåleri ibland dessa bloggare och det är då inget för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Erik!

   Jag instämmer till fullo med dig!

   Vi lever ju i mellanmjölkens land så vad är det för fel att spara lagom? :-)

   Mvh//Cm

   Radera
 6. Hej!
  Tack för en skön blogg! Jag chansar också mest :)

  Gällande handling så sker den oftast på Willys vid Älvsjömässan. Den är riktigt bra och manuell köttdisk är det enda som saknas (man fisk finns).

  Gällande restaurangbesök så blir det då och då. Inga stjärnor ännu dock :) Det jag stör mig på är just vinpriserna. Maten är ju ett hantverk som jag kan tänka mig betala en del för. Men att beställa, öppna och servera en vinare, hur svårt är det? Men att beställa in vatten känns ju sådär...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Krögarn och tack för berömmet!

   Jag är helt övertygad om att Willys kan vara riktigt bra.
   Att jag skrev som jag gjorde var mest för att försöka retas lite och få fart på kommentarsfältet men ännu har ingen svalt betet..

   Jag instämmer med dig att vinpriserna i Sverige är helt absurda och det är den primära anledningen att jag väljer att "finäta" när jag är utomlands - det brukar bli billigare i slutändan.

   Och jag håller med om att bara dricka vatten känns sådär - det är helheten med ett väl avvägt vinpaket som gör upplevelsen.

   Mvh//Cm

   Radera
  2. Jag är tvärtom; betalar gärna för bra dryck, men att ge mig en "GM-upplevelse" är som att kasta pärlor för svin. Alla i min familj är VÄLDIGT mat- och dryckintresserade - förutom jag. Vilket gör att om vi går ut sitter de och njuter medan jag sitter och längtar efter hemmagjord hamburgare. Totalt ovärt. (Senaste NY-resan levde sambon och jag på protein bars och frukt. Gott och bra. Min mor skulle nog få en hjärtattack om jag berättade det...)

   Radera
  3. Det är spriten man vill åt!

   Om man inte går igång på GM-hak så är det bra att partnern är på samma nivå.
   Om inte annat är det rätt ekonomiskt :-)

   Men hörrududu, hur går det med bloggandet? ;-)

   Mvh//Cm

   Radera