3 feb. 2016

Ytterligare rapporter

Idag så rapporterade fyra portföljbolag men hav förtröstan - i den här takten så har snart alla av mina bolag lämnat sina helårsrapporter och jag kommer att skriva andra typer av inlägg..

Precis som tidigare så länkar jag till respektive bolags bokslutskommuniké så jag slipper rapa upp en massa siffror.


Först ut var MTG som rapporterade över förväntan. Vinst före skatt uppgick till 498 miljoner kronor för det fjärde kvartalet mot förväntade 459 miljoner kronor.

Omsättningen uppgick till 4 545 miljoner kronor, jämfört med 4 371 miljoner kronor ett år tidigare.

När vi köpte MTG 2009 så var linjär TV standard och nu är det totalt dött och av den orsaken så har MTG som innehav suttit lite löst. Men jag tycker nog att de har gjort ett bra jobb under senaste året och köpt på sig en mängd sändningsrättigheter inom sport och det är bekant något man gärna ser i realtid och antalet abonnenter ökar.

MTG satsar även stort på e-sport och har köpt på sig en massa rättigheter. Nu är jag inte så bevandrad inom området men det är ett snabbt växande område när konsumentbeteendet förändras.

Styrelsen föreslår att utdelningen höjs till 11,50 kronor, en höjning med 0,5 kronor jämfört med föregående år.

Sandviks rapport var som väntat ingen höjdare.
Resultat före skatt blev 266 miljoner kronor i det fjärde kvartalet vilket är betydligt lägre än förväntade 380 miljoner kronor (jämfört med 2 187 miljoner under föregående år).

Orderingången på 19.531 miljoner är 400 miljoner under förväntningarna och även det ner från 20 484 miljoner under samma kvartal föregående år.

Trots det mindre lustiga resultatet så föll Sandvik mindre än index generellt beroende på lågt ställda förväntningar och att aktien är massivt blankad.

Tyvärr så sänktes utdelningen med 1 krona till 2,5 kronor vilket var mer än vad jag hade räknat med, surt...

ABB rapporterade bättre än väntat och rörelseresultatet uppgick till på 1.081 miljoner dollar för det fjärde kvartalet mot förväntade 998 miljoner dollar.

Orderingången landade på 8 262 miljoner dollar jämfört med prognosen på 8 205 miljoner dollar.

Resultatet förklaras framför allt av kostnadsnedskärningar som syftar till att sänka kostnaderna för sålda produkter och under 2015 sänktes kostnaderna med 5 procent.


Vi har ägt ABB sedan 2009 och det är svårt att hitta en aktie som är lika tråkig att äga - det är inte direkt någon Fingerprint man har i portföljen.
ABB står i samma kurs idag som 1998 - 18 år senare..

Utdelningen höjdes i alla fall med 0,02 CHF till 0,74 CHF (jag får lite Citigroup-vibbar av det där..)

Dagens största bojsänke var utan tvekan Fortum som under dagen handlades ned med 13,22 procent!

Trots att utvecklingen i Fortum-aktien har varit helt katastrofal så fanns det tydligen utrymme att sänka den ytterligare.

Resultatet före skatt landade på €20 miljoner för det fjärde kvartalet och förväntningarna var ett resultat före skatt på €89,5 miljoner. Nettoomsättningen uppgick till €964 miljoner mot väntade €1 016 miljoner.

Trots Fortums stora kassa efter försäljningen av det svenska elnätet så sänks utdelningen till €1.10 från föregående års utdelning på €1,30.

Och jag som ökade i Fortum för två veckor sedan... 

8 kommentarer:

 1. Sänkningen i Sandvik var ju inte helt oväntad men trist för oss aktieägare.

  ABB är otroligt tråkiga att äga. Har inte hönt ett smack på år och dag. Ska man vara snäll så kan man säga att den är stabil.

  Fortum har det helt klart tufft. Det lär inte vända innan energipriserna går upp och det verkar dröja länge. I alla fall ända tills nuvarande regering dödat kärnkraften i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade är väl inte helt förvånad men hade hoppats på en säkning till tre kronor och nu blev det dubbelt så mycket..

   Stabilt ja, det är nog f-n det snällast man kan säga om ABB:s aktieutveckling de senaste åren.

   Vi får trösta oss med att nuvarande regering lär inte bli speciellt långvariga och förhoppningsvis så kommer nästa regering vara mer förståndiga i kärnkraftsfrågan.
   Visst, trädkramarna kommer naturligtvis att föra liv med de är rätt marginaliserade now days...

   Mvh//Cm

   Radera
 2. 0,72 -> 0,74 CHF är i alla fall 3%. Bättre än inflationen.

  Jag hade räknat med en större sänkning för Sandvik. Det är fortfarande en hög utdelningsandel. Jag tror dessutom att en ny ledning vill börja lågt så att de kan bygga uppåt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för de tröstande orden :-)
   0,02 CHF motsvarar väl 17 öre eller något...

   Jo, jag kanske var för positiv och förväntande mig en mindre sänkning men inte så mycket som en krona.
   Jag borde ha insett att med en ny vd så är det naturligtivis självklart att han skulle göra sig av med alla gamla skelett och börja på ny kula..

   Mvh//Cm

   Radera
 3. Hej,

  Först vill jag säga att du har en grym blog!

  Sen har jag en fråga ang. ABB, hörde att man betalar källskatt på utdelningen eftersom de är registrerade i England, stämmer det? 27%? Hur har du löst det om det stämmer alltså?

  SvaraRadera
  Svar
  1. ABB har sin hemvist i Schweiz.

   Däremot betalar man ut utdelningen i svenska kronor till oss som bor i Sverige så det blir ingen utländsk källskatt.
   http://new.abb.com/se/aktieinformation/aktien/skatteinformation

   Radera
  2. Tack anonym för ett vänligt inlägg!
   Jag är ingen fena på ISK-beskattning då jag själv har innehavet i en traditionell depå och åker på en 30-procentig beskattning oavsett.

   MangoldX har dock redan redan rett ut bgreppen :-)

   Mvh//Cm

   Radera
  3. Tack MangoldX!

   Och ni andra bommar väl inte hans blogg?
   Min aktiedagbok

   Radera