7 feb. 2016

Chansar mest goes ISK

Sedan investeringssparkonto som sparform för privatpersoner infördes i Sverige den 1 januari 2012 så har en traditionell VP-depå varit en ganska utskälld sparform för oss småsparare. Visst, det går inte att förneka att ett ISK är ett attraktivt alternativ där man slipper deklarera alla affärer och sedan är det rätt trevligt att kapitalvinster och utdelningar är skattefria.

Claes Hemberg som är sparekonom på Avanza har varit de senaste årens Peter Malmqvist som uttalar sig och syns i media i princip varje dag. Claes är en ISK-vurmare av rang och vart och vartannat inlägg på hans förvisso informativa och underhållande blogg handlar om investeringssparkontots förträfflighet.


Enligt Claes så är det ekonomiskt vansinne att ligga kvar i en vanlig aktiedepå och alla som är i sina sunda vätskor borde omedelbart sälja av hela sitt innehav och flytta till en ISK och alla nyinvesteringar som görs ska naturligtvis då vara i ISK:n.

Jag har berört ämnet tidigare på bloggen och även om herr Hemberg är långt mycket mer ekonomiskt bevandrad än vad jag själv är så har jag varit tveksam till det där med att byta depå.

Orsaken är främst att trots det senaste årets börsutveckling så uppgår den orealiserade vinsten till 3,5 miljoner och om jag avyttrade hela depån så skulle det innebära att jag tvingas betala Maggan en dryg miljon i skatt.

Visst, vi betalade under föregående år 85 000 kronor i skatt för våra utdelningar och det skulle jag naturligtvis slippa i en ISK men och andra sidan så skulle den där bortskattade miljonen avkasta en del pengar - det är inte helt enkelt att räkna på.

För att exemplifiera ytterligare - vi har ett innehav i Volvo som uppgår till 1000 aktier. Det är vårt näst minsta innehav och avkastningen sedan inköp är betydligt lägre än snittet i portföljen.

Skulle jag sälja av Volvo idag och återköpa i en ISK så skulle vi behöva betala drygt 8 500 kronor i skatt (vilket motsvarar drygt 100 nya volvoaktier). Volvo delar ut 3 kronor per aktie och jag skulle då i år spara 900 kronor i slopad skatt om vi hade vårt innehav i en ISK. Det känns som en rätt lång placeringshorisont innan vi kan räkna hem en eventuellt flytt och de där 100 aktierna jag kunde ha köpt i stället för skatten kommer även de att avkasta en del.

En annan aspekt är att vi inom en inte allt för avlägsen framtid kommer att skriva oss utomlands och då kommer naturligtvis förutsättningarna ändras igen när det gäller beskattningen.

De senaste årens nyinvesteringar har jag gjort i min traditionella depå även om det anses vara rätt dumt enligt Hemberg. Sannolikt är det så men det är faktiskt rätt skönt att veta att jag slipper ta 100 procentiga förluster vid dåliga investeringar då jag kan kvitta bort förlusterna mot det redan upparbetade resultatet och nu när det är lite svajigt på börsen så känns det som ett attraktivt alternativ.

Av ovanstående orsaker har jag därför varit rejält passiv med att gå över till ett ISK-konto. Planen har varit att byta först vid en större korrektion på börsen som historiskt brukar inträffa vart 7-9 år med rejäla börsfall till följd och inte den långsamma sotdöd som vi har just nu. Orsaken till resonemanget är att det orealiserade resultatet sannolikt kommer att vara lägre och att nyinvesteringarna sannolikt kommer att ske i en tid där många innehav närmat sig en botten.



Men i och med Fortums katastrofala rapport så öppnade sig en möjlighet att agera redan nu. Fortum har haft en katastrofal utveckling den senaste tiden och bara på rapporten så dök den drygt 13 procent. Fortum har en hög direktavkastning och jag inbillar mig att aktien har närmat sig en botten.

Så i fredags så avyttrade jag hela innehavet i Fortum med drygt 50 000 kronor i förlust och återköpte motsvarande i en ISK. Det är naturligtvis surt att sälja med förlust men och andra sidan så kan jag lindra smärtan med att kvitta bort förlusten genom att avyttra andra innehav.

Chansar mest goes ISK om än i en långsam takt...

12 kommentarer:

  1. Lite sent kanske men kostar bara extra courtage + insättningskatt att ångra sig.

    Utländska innehav som Fortum är bättre att ha i en Kapitalförsäkring då det är enklare och mer sannolikt att få tillbaka den utländska källskatten: ISK eller KF?

    Mitt råd annars är att ta sparekonomernas råd med en nypa salt...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Stefan,

      Precis, det är ganska bekvämt med ISK att man slipper inlåsningen.
      Jag är helt rudis på det här men ska kolla upp alternativet med KF.
      Jag levde i tron att förutsatt att man har ett kapitalöverskott (vilket vi har) så skulle det per automatik komma med på deklarationen? Men jag är kanske ute och cyklar...

      Sparekonomer och analytiker är väl i samma klass :-)

      Mvh//Cm

      Radera
  2. Om du vill åt schablonbeskattningen och vet med dig att att ni ska flytta utomlands så verkar det klokare att välja KF istället för ISK. Tolkar Avanzas regler som att man inte får öppna KF som utlandsbosatt, men om man redan har en får man behålla den. ISK får man däremot klart och tydligt inte behålla.

    -- Max

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stort tack Max!

      Ska ta en diskussion med fru Cm och sedan läsa in mig ordentligt om vad som gäller angående KF och ISK.

      Mvh/Cm

      Radera
  3. När jag gjorde motsvarande manöver när ISK var nytt så flyttade Avanza aktierna åt mig utan avgift. Om den möjligheten finns kvar så kan det vara något att titta på.

    Det räknas fortfarande som en försäljning+köp rent skatterättsligt så det är bara mängden jobb, spread-risken och transaktionsavgifterna som skiljer sig åt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Daniel!

      Ska undersöka det där. Jag trodde att det var ett krav att sälja och sedan återköpa för att det inte skulle räknas som egenhandel.

      Mvh//Cm

      Radera
    2. På Avanza gör man det t o m själv:
      https://www.avanza.se/mina-sidor/overforingar/flytta-vardepapper.html
      Fungerar dock ej till KF av förklarliga skäl, men från depå till ISK, inga problem. Man slipper transaktionskostnaderna men realiserar vinst/förlust i depån.

      Radera
    3. Stort tack för informationen!
      Ohyggligt praktiskt och enkelt...

      Mvh//Cm

      Radera
  4. Det är inte lätt det där och hur man än gör känns det det som man gjort fel och den gnagande känslan är hemsk. Jag har alla investeringar i aktiebolag. Utdelningarna (till mig privat från mitt ab) ackumulerar jag för att använda den dag det är dags för tidig pension. 22% skatt på vinsterna känns helt ok. Jag får för mig att det dessutom ska ganska mkt till innan ev socialistregeringar ska lyckas norpa åt sig något från mig under tiden, förmögenhetsbeskattningar eller varför det inte nyligen antagna beslutet att låta banker och regeringar kunna konfiskera tillgodohavanden vid kris likt cypernhändelsen, Känns som att företag är dom sista som kläms åt, pensionerna är nog dom första... Sedan är det ganska lätt att ta mitt pick och pack (företaget) och flytta utomlands. Nackdelen är diverse kostnader, revisor och revisonsfirma. Men men. //Anders

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anders!

      Att ha alla investeringar i ett aktiebolag är ett attraktivt alternativ av just de orsakter du nämner. Det är inte sannolikt att nuvarande och kommande regeringar kommer att vara allt för klåfingriga när det kommer till företag.

      Jag kanske få sluta lite tidigare än beräknat och köra ett par år som konsult i eget bolag och samla på mig lite pengar...

      Mvh//Cm

      Radera
  5. Även jag gick ISK efter årsskiftet. Kvar i gamla depån ligger HM, Investor, Skanska och ICA. För mycket reavinstskatt att betala i den depån. Eftersom jag är pensionär är utdelningen A och O! MEN den skatt jag betalar i gamla depån på utdelningarna gör att jag får fullt avdrag för RUT och ROT. Det finns grader i helvetet... Tror att de gamla reglerna för ROT kommer tillbaka pga (eller tack vare...) integrationssörjan.
    /Gunilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Gunilla!
      Men då resonerar vi (igen) på liknande sätt.
      OM jag kan kvitta ut kapital så kan det vara värt att flytta till en ISK - i annat fall får det vara.

      Och precis som du är inne på så är det inte helt nattsvart med en VP-depå. Överskott av kapital behöver inte alltid betyda 30 procent i beskattning utan det finns alternativ med deklarationen..

      Mvh//Cm

      Radera