17 apr. 2016

Söndagssvammel

Våren är en trevlig tid för familjen Chansar mest då vi inkasserar 80-90 procent av årets utdelningar. Tyvärr så blir det rätt många inlägg om just detta och jag har inbillat mig att det inte är så roande läsning för alla andra förutom oss själva som av egoistiska skäl vill dokumentera våra utdelningar.

Därför är det lite extra kul att få kommentarer som från "Gnetaren" som tycker att det är motiverande och inspirerande att läsa den här typen av inlägg. Självklart så har jag även fått kommentarer som tycker det motsatta och tycker att det är lätt deprimerande att läsa hur mycket kapital som krävs för att få 300 000 kronor i avkastning.

Men nu behöver man inte ha så förbaskat mycket pengar för att komma igång med investeringarna - huvudsaken är att man tar sig i kragen och faktiskt börjar. Jag blir lite matt i pälsen när det diskuteras privatekonomi på jobbet där mina mycket välbetalda kollegor inte bryr sig alls med ursäkten att de inte kan något. Jag brukar kontra med att jag chansar mest och är man helt ointresserad så köp några investmentbolag så slipper man bry sig nämnvärt - bara man kommer igång.


Herr och Fru Chansar mest har under många år varit aktiva på aktiemarknaden men i början av år 2007 så hade vi möjlighet att bli helt skuldfria förutsatt att vi avyttrade vårt aktiekapital på ett par hundra tusen kronor. Då skuldfrihet hade varit ett hägrande mål under flera år av snålande och sparande (läs snålande à la Chansar mest och inte snålbloggsnivå) så var det inget snack och vi avyttrade hela innehavet och blev skuldfria.

Att vi så vältajmat avyttrade hela innehavet år 2007 har ingenting med skicklighet att göra utan vi hade bara en tokröta som sålde innan raset 2008....

I slutet av 2008 så ansåg vi att börskorrigeringen var rätt absurd och alla svenska bolag på Large Cap knappast skulle gå i konkurs även om det stod precis så i pressen. Och det där med att vara skuldfri var ju efter en tid inte så ju inte så spännande trots allt.

I slutet av 2008 så satte vi in hela vårt sparkapital på 300 000 kronor, belånade försiktigt vår bostad med 600 000 kronor som vi på ett par år kunde amortera bort om det fullkomligt gick åt helsike, och köpte en bombmatta med företrädesvis aktier på svenska Large Cap. Visst vi träffade kanske inte någon botten med majoriteten av aktieköpen men rätt snart hade de ökat rejält i värde och vi valde att belåna vår depå med ytterligare 400 000 kronor.

Sedan dess har vi under de här 8-9 åren tillfört ett kapital genom sparande på ca 2 500 000 kronor vilket genomsnittligt motsvarar ungefär 25 000 kronor i månaden. Bostadslånet har vi ännu inte reglerat utan tvärt om utökat för att delfinansiera vårt franska boende och vår aktiedepå har varit nollad vid ett flertal tillfällen och uppgår i nuläget till minus ca 45 000 kronor.

Vår portfölj är idag värd drygt 7 400 000 kronor och det utan någon större kunskap av aktiemarknaden. Visst, förutom ett par lindriga dippar så har vi i snart 10 år haft en fantastisk börsutveckling och naturligtvis så kan det gå fort åt andra hållet men på lite längre sikt så är det alltid uppåt som gäller. Även om jag njuter av att posta våra utdelningsrapporter så kan jag och andra sidan konstatera att vår portföljutveckling kanske inte är helt spännande och vi är ned 850 000 kronor det senaste året.


Vad jag vill säga med där här något svamliga inlägget är att det inte krävs någon större skicklighet för att få en ok avkastning om man är långsiktig och inte heller krävs det något större startkapital. Det enda som krävs är att man får tummen ur och agerar! 

22 kommentarer:

 1. Din blogg är den bästa. Hur skulle du agera just nu idag om du inte hade haft en enda aktie men väl en miljon på banken? Gått all in eller väntat på en rejäl sättning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentar och beröm! :-)

   Jag lever efter devisen "Far more money has been lost by investors preparing for corrections or trying to anticipate corrections than has been lost in corrections themselves." och är i princip alltid fullinvesterade.

   Om jag satt med en miljon på banken så hade jag fömodligen spridit ut inköpen och köpt för 200 000 kronor i månaden under de närmaste fem månaderna.

   Mvh//Cm

   Radera
 2. För guds skull..fortsätt blogga vartefter Era utdelningar trillar in :-) Att se att det går bra för andra sporrar mig till max

  //Calimero

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Calimero!
   Då kommer jag inte skämmas över de kommande utdelningsinläggen framöver trots att de är väldigt likformiga...

   Mvh//Cm

   Radera
 3. Mina minus 30 000kr känns plötsligt futtiga i jämförelse.
  Fortsätt skriv!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Johan!
   Ja, det är lite deprimerande när man inser hur mycket pengar "man förlorat" under det senaste året.

   Jag försöker intala mig att det är monopolpengar för att göra det lite lättare...

   Mvh//Cm

   Radera
 4. Åh herre! 850 lök back, då gäller det att ha monopolpengar-tänket ;) Mina hundralappar känns ju inte ens existensberättigade i jämförelse, tack! :) Din blogg är en av mina favoriter, så jag tycker absolut att du ska fortsätta visa utdelningarna när de trillar in!

  Imponerande storlek på portföljen, hur ser det ut för er i privat? Vet folk på jobbet, släkt & grannar osv om att du är mångmiljonär?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Utdelningsnissen!
   När det blir de här beloppen så försöker jag tänka i procentuell nedgång och då blir det lite lindrigare.

   Vår omgivning är nog rätt medvetna om att vi inte har det helt illa ställt men det beror nog mest på att vi har vår lägenhet i Frankrike och ibland bär rätt dyra accessoarer.
   Själva är vi kanske inte så imponerande över depåvärdet då vi är så välmedvetna om att det kan halveras på nolltid.

   Mvh//Cm

   Radera
 5. Fortsätt blogga. Jag behöver en måttstock. Något jag kan aspirera till. Något att bräcka :)

  SvaraRadera
 6. Intressant att läsa hur det hela började CM, 300 000 i kassa och sedan belåning på bostaden, det visade ju sig vara en fantastisk drag!

  Jag håller förvisso med dig om att det inte krävs så mycket skicklighet att få ok avkastning om man är långsiktig. Jag anser däremot att du är alltför blygsam om att du faktiskt är och varit skicklig som klarat att vara långsiktig i upp och nergångar och det tyder ju på att du varit på börsen ett tag ;)

  Angående de röda siffrorna det senaste året så kan ju ögonblicksbilder vara ganska deprimerande. Men jag minns å andra sidan en annan cool ögonblicksbild när dina Boliden gått upp 1000%, så allt är ju relativt.

  Kör hårt CM!

  /Gnetaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Gnetaren!

   Tack för kommentar och tack för den föregående kommentaren som var orsaken till det här inlägget.

   En bidragande orsak till långsiktigheten är att större delen ligger i en VP-depå och det blir så förbaskat dyrt att sälja ;-)

   Du har helt rätt att det går upp och ned och tack för att du påminde mig om den där skärmdumpen på Boliden - jag flinar fortfarande..

   Mvh//Cm

   Radera
 7. Bra inlägg CM!

  Av döma av kommentarerna så misstolkar vissa dig att du kommer att sluta blogga men som jag uppfattar det så är du rädd för att det blir lite tjatigt med alla utdelningar och du har ju en rätt diversifierad portfölj.

  Själv blir jag inte uttråkad utan kör på!

  Och som någon annan var inne på så är du inte fullt så oskicklig som du vill förmedla att du är.

  - Nicke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Nicke!
   Tack för kommentar!
   Precis som du är inne på så har jag kanske uttryckt mig lite klantigt. JAg tänkte inte sluta blogga men jag övervägde att inte posta varenda utdelning då jag misstänkte att det var lite enformigt.

   Mvh//Cm

   Radera
 8. Har en liknande historia som din men skulle aldrig kunna tänka mig att uppmana folk att få tummen ur och agera nu, utom om det gällde amortering av lån!

  Det är en väsentlig skillnad idag mot när du och jag var aggressiva vinter 2008/2009!

  Om du följer denna länk, så kanske du ser en viss skillnad på då och nu?


  http://www.gurufocus.com/shiller-PE.php

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym och tack för kommentar.
   Självklart så hade vi en otrolig tur som gick in när vi gjorde och för att få motsvarande resa så krävs det sannolikt en större korrigering på börsen.

   Sannolikt uttryckte jag mig lite otydligt men jag menade inte att man skulle vara så aggressiva som vi var 2008 utan mest att man ska engagera sig och faktiskt börja investera på börsen.

   Mvh//Cm

   Radera
 9. Precis som med träning, långsiktigt och inga snabba resultat. Men om du håller i så kommer du garanterat att få en positiv utveckling.

  SvaraRadera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 12. Definitiv fortsätt! Din var bland de första bloggarna jag började läsa när jag återupptog intresset för aktier vid mitten/slutet av 2014. Var iaf du som fick mig att inse vikten av långsiktig investering och om inget jätteras kommer innan slutet av månaden, kommer aktiekontot att visa över miljonen för första gången. Kunde jag aldrig drömma om för två år sen :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Stefan och tack för din kommentar!

   När jag får läsa vad du skriver så kommer jag definitivt fortsätta att posta utdelningsinläggen :-)

   Jäkligt kul att du snart landar första miljonen! Den första brukar vara den svåraste.

   Mvh//Cm

   Radera