6 apr. 2016

Årsstämma - Swedbank

Tidigare idag så hade Swedbank sin stämma och det viktigaste var väl känt sedan tidigare. Anders Sundström får inte nytt förtroende och Idermark greppar ånyo ordförandeklubban.

Och väntat var även att stollen och rättshaveristen Torwald Arvidsson skulle hålla låda och att Lars-Erik Forsgårdh, tidigare vd för Aktiespararna och personligt inblandad i infekterad konkurstvist med Swedbank, skulle fara ut en smula.

Mer oväntat var det att Anders Sundström och Michael Wolf inte beviljades ansvarsfrihet. Att vd eller någon i styrelsen inte beviljas ansvarsfrihet är extremt ovanligt och även frekvent flygande jägare i SCA beviljades ansvarsfrihet trots deras övertramp.


Inför stämman så höjde jag en smula på ögonbrynen över att Swedbank laddade så förbaskat och kontaktade Johan Munck, före detta justitieråd och ordförande i HD, för att skriva ett utlåtande där han konstaterade att det inte fanns ''någon som helst grund'' att neka vd eller styrelse ansvarsfrihet. Utlåtandet publicerades sedan på Swedbanks hemsida.

Visst, det amerikanska rådgivningsbolaget ISS hade skickat ut ett råd till sina medlemmar att inte bevilja Sundström och Wolf ansvarsfrihet men vad hjälper det då alla av de svenska storägarna sluter upp bakom den avgående ordföranden - även första AP-fonden, AMF och gänget som såg till att Sundström inte fick nytt förtroende till ordförandeposten?

Tydligen var Anders Sundström så skraj att han till och med mobiliserade den S-märkta miljardären Carl Bennet, även kallad "Den röde friherren", till att hålla brandtal innan och under stämman. Sir Bennet for naturligtvis ut mot den största ägaren Folksams vd, Jens Henriksson, som kontrade snyggt med "Du pratar utifrån egna pengar jag pratar som förvaltare av andras pengar".

Och det är precis det Sundström blivit så kritiserad för - att använda andras pengar för att främja sina egna syften.

Dagens misstroende mot Sundström kommer sannolikt inte få några ekonomiska konsekvenser då rättsliga processer är både kostsamma och tidsödande men det är naturligtvis ett personligt nederlag för Sundström då ingen framöver kommer att nominera honom till sin styrelse - utom Bennet då förståss...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar