29 mars 2016

Sista spiken för Eniro?

Idag så meddelades det att hela styrelsen i sök- och annonsbolaget lämnar sina uppdrag i vår.

Styrelseordföranden Lars-Johan Jarnheimer motiverar sitt beslut att lämna styrelsen med att han helt enkelt inte hinner med och att det inte längre är möjligt att kombinera arbetet med sitt uppdrag som ordförande i Ikeagruppens moderbolag.

Inte ens största ägaren Staffan Persson vill sitta i Eniros styrelse utan han lämnade den under förra året på grund av personliga skäl.

Och inte nog med det så har två av Eniros banker, DNB och Nordea, sonderat terrängen om det är möjligt att sälja lånen de har till Eniro. Enligt SVD så ska intresset vara svalt trots att de kan tänka sig att sälja för 70 procent av lånets ursprungliga värde.

Slänger man ett öga i insynsregistret så verkar inte styrelse eller VD ha satsat några större belopp och för dem så måste de här summorna vara riktiga kaffepengar.


Affärsidén är ju inte heller så fantastisk längre - försäljningen för print och rösttjänster minskar för varje år och att konkurrera med Google om onlinetjänster känns rätt körigt.
När var du själv inne på Eniros "Gula Sidor"? Själv är det minst tio år sedan och det finns inte på världskartan att jag skulle köpa någon annonsplats av Eniro trots att de har de ettrigaste telefonförsäljarna i branschen.

4 658 personer hos Avanza är aktieägare i Eniro - jag är inte en av dem...

8 kommentarer:

 1. Jag har nog använt dem för att kolla postnummer till någon och deras kartor har ibland varit bättre än andra alternativ men hur mycket pengar tjänade de på mig där? Väldigt, väldigt lite.

  Eniro är nog trots allt ett döende bolag. De verkar inte ha klarat teknikskiftet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu kanske Eniro har en massa fiffiga onlinelösningar jag inte känner till men jag har svårt att tro att de kommer att överleva på en marknad där Goggle och andra drakar huserar.

   Av någon anledning, inte medvetet, så använder jag mig uteslutande av hitta.se om jag ska jaga rätt på något telefonnummer..

   Mvh//Cm

   Radera
 2. Vad hände med ditt inlägg om jämställdhet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inlägget var inte avsett att publiceras.
   Tyvärr så ligger länkarna kvar även om själva inlägget avpubliceras - ledsen för det.
   Mvh//Cm

   Radera
 3. Haha, telefonkatalogen på Internet. Ibland undrar man hur vissa tänker, eller inte tänker. Styrelsen och VD visar verkligen att de inte har att göra i sådana hör positioner. Först för att ens tackat ja till att försöka delta i arbetet att kränga, för det är vad detta handlar om, en fullkomligt usel produkt och dels för att väl inne i detta inte ta ansvar och avveckla bolaget under ordnade former.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eniros säljmetoder var på tapeten för något år sedan och jag tror inte att det blivit så mycket bättre idag. Själv har jag otroligt svårt att tro att företag fortsatt kommer att välja att köpa annonsplatser av Eniro. Är man intresserad av att köpa en tjänst av något slag så är det ju bara att googla fram lämpliga leverantörer i närområdet? Jag har svårt att se mervärdet av att löpa Eniros tjänster.

   Mvh//Cm

   Radera
 4. Tror nog att Eniro skulle haft ganska rimliga chanser till att ställa om. Problemet var bara förra ägarna som tömde kassan, belånade bolaget till öronen och sedan delade ut rubbet. Hade det inte varit för de groteska lånen att läget varit helt annorlunda tror jag, dom gör ju pengar på nätet men kanske inte lika mkt och lika snabbt som tidigare. Jarnheimer tycker jag är mycket duktig och jag uppskattade hans jobb på tele2/kinnevik stort. //Anders

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anders,

   Precis som du skriver så skulle förutsättningarna vara betydligt bättre om inte de tidigare ägarna plundrat bolaget. Men ändå - det är en tuff marknad de verkar inom och jag har svårt att se att de kommer att överleva speciellt länge. En annan sak som gör mig förundrad är att de har plus 2 000 anställda - vad gör alla dessa människor?

   Mvh//Cm

   Radera