21 mars 2016

Cirkus Swedbank

Morgonen började sådär när jag skummade igenom nyhetsflödet och satte snabbt kaffet i halsen. Swedbanks finanschef Göran Bronner hade sagt upp sig trots att det bara var en månad sedan ordförande Anders Sundström rest runt bland bland analytiker och investerare och försäkrat att Bronner blir kvar i banken efter turbulensen med Michael Wolfs osnygga avsked.


Bland proffstyckarna och andra med insikt i Swedbank så är det Bronner som i praktiken styrt banken sedan finanskrisen och han har gjort det rätt bra. På sju år så har Swedbank gått från en fullkomligt urbombad bank till en stabil och välkapitaliserad dito.

Dagen slutade trots allt inte så illa som befarat och Swedbank handlades ned med 1,74 procent vilket var långt mycket mindre än befarat.

Varför kastade då Bronner in handduken? Det vet nog endast han själv men det är väl rätt uppenbart att han suktade efter vd-posten men sannolikt så har de tidigare fastighetsaffärerna med Magnus Gagner-Greeber legat honom i fatet trots att han har Sundströms stöd.

På tre månader så har vd och två övriga toppchefer lämnat banken och vi får väl hoppats på att Anders Sundström inte får förnyat förtroende vid bolagsstämman om två veckor.

8 kommentarer:

 1. Sålde alla mina Swedbank pga Anders Sundström - pallade inte med den mannen längre. Inte direkt förtroende man känner när han dyker upp i rutan. Och bank handlar bara om förtroende...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Utdelningsseglaren,
   Förmodligen var det klokt gjort. Tyvärr ligger största delen av mina Swedbank i en vanlig VP-depå och jag skulle åka på en ruskig skatt om jag säljer.
   Jag hoppas på att ordförande Sundström får gå och att tillståndet i banken normaliseras igen.

   Mvh//Cm

   Radera
 2. Hoppades just att du skulle ta upp Swedbank på nytt nu när det börjar koka torrt igen! Gjorde som Utdelningsseglaren och sålde Swedbank vid förra drevet. Folksam-imperiet skall inte ingå i min portfölj! Bolagsstämman i Swedbank blir spännande... /Gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Gunilla,
   Precis som jag nämnde ovan så är nog det ett klokt val även om jag inte har samma möjligheter.
   Hoppet står till att Sundström inte får förnyat förtroende och att läget stabiliserar sig. Tyvärr så verkar det vara rätt splittrat bland storägarnas ställningstagande - Folksam, Sparbanksgruppen och Alecta har uttalat sitt förtroende för Sundström och AMF och Första AP-fonden är avvaktande. Aktiespararna är rätt kritiska så jag håller med dig om att bolagsstämman blir riktigt spännande i år.

   Radera
 3. Mitt stora problem med Swedbank är de som delvis äger och styr. S och LO.

  Som bäddat för problem förr eller senare. Politiker och välskötta/optimala företag känns inte som det hör ihop i långa loppet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej To Fo,

   Håller helt med dig! Att det inte är tillräckligt att avdankade och i många fall avdankade politiker kör våra statliga bolag i botten.
   Att bli utsedd till GD verkar ju mest vara ett lotteri där kompetens inte är den främsta meriten.

   Än värre är det när ryggdunkarna smyger sig in i privata bolag som kontrolleras av försäkringsbolagen som av hävd har en stor andel politiker i styrelsen..

   Mvh//Cm

   Radera
 4. Jag tittar lite på banksektorn inför kommande investeringar men eftersom jag vet hur det fungerar på många av våra traditionella banker, däribland Swedbank, så lutar det mer åt avanza eller nordnet som jag tror har framtiden för sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Helena,

   Som kund så föredrar jag utan tvekan de mindra aktörerna men det går inte att förneka att de fyra stora har en enorm intjäningsförmåga.
   Även om räntan är låg så är ändå svenskarnas bolån en riktig kassako för bankerna.

   Mvh//Cm

   Radera