6 mars 2016

Sannolikheten för USA-recession är 100 procent

Den senaste veckan har jag semestrat och inte ägnat börsen eller ekonominyheterna något större intresse. Nu när jag är hemma igen så har jag ägnat dagen med att läsa i kapp alla begåvade inlägg på de bloggar jag följer och jag har även skummat igenom nyhetsflödet jag missat i veckan.

Förutom den extremt intressanta nyhetsrapporteringen om primärvalet i USA, Vickans barn och Nancy Reagans frånfälle så har jag hunnit med att läsa igenom ekonominyheterna och fastnade för en artikel på di.se. Jim Rogers, ekonomen som tidvis kamperat ihop med George Soros, hävdar med 100 procent sannolikhet att amerikanska ekonomin går in i en recession inom tolv månader enligt en intervju med Bloomberg TV.


Om man faktiskt tittar på intervjun så erkänner Rogers att han är en "usel trader" och oftast inte tajmar marknaden speciellt bra. Och man bör vara medveten om att Rogers har varit en björnkramare sedan 2009 och då vet vi alla hur framgångsrik han varit de senaste åren...

Rätt relevant tycker än annan och konstaterar att Dagens Industri än en gång är lika trovärdiga som kvällstidningsblaskorna..

Men nu är det inte bara en och en annan avdankad miljardär som med säkerhet anser sig kunna spå in i framtiden utan även storbanken HSBC hävdar att "Cash is king i en värld med skuldöverhäng".

Då jag själv inte sitter med en spåkula och med säkerhet vet hur framtiden kommer att utveckla sig så känns det lite ambivalent.

Vi har dysterkvistarna i ena ringhörnan med Rogers och HSBC som backas upp med oron kring Brexit, rådande oljepris, en okontrollerad flyktingström och sedan Grekland förstås som inte under några förutsättningar kommer att införa avtalade restriktioner med nuvarande regering.

I andra ringhörnan har vi rävarna Lundberg som storshoppar i SHB och Bennet som shoppar loss i tokblankade Sandvik. Och på tal om Sandvik - det gick inte mer än två veckor från att Goldman Sachs var positiv till aktien höjde riktkursen till att idag sänka den till sälj - det känns seriöst..


Hur ska en annan småsparare resonera med sina surt förvärvade småslantar? Till skillnad från Rogers så har jag inte en jäkla aning. Jag ligger kvar fullinvesterad tillsvidare, för närvarande med 105 procent, men är i fortsatt avvaktande till nyinvesteringar trots att jag för några månader sedan köpt till betydligt högre kurser.

Min egen tro är att det kan bli lite utförsåkning efter utdelningsfesten i april-maj och att det kan öppna upp för lite köplägen under tidig höst och fram tills dess så minskar jag på vår belåning.

Och andra sidan så har jag ett tålamod motsvarande en fyraåring så vi vår väl se hur det går med nyinvesteringarna framöver..

6 kommentarer:

 1. "Och andra sidan så har jag ett tålamod motsvarande en fyraåring"

  Nu kan man somna med ett leendet. Det är precis så jag känner när jag har likvidet på konto och hux flux är 100% i aktier :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha :-)

   Skönt att man inte är ensam.
   Jag är helt hopplös så fort pengarna kommer in på kontot men nu ska jag faktiskt försöka ha lite is i magen (fan tro´t) ...

   Mvh//Cm

   Radera
 2. Hej CM!
  Bryr mig inte så mycket om eländesgurus. Just nu tror jag att vi befinner oss i den period på investeringsklockan där råvarupriserna börjar stiga. Tror inte på några rallyn men heller inte på några katastrofer. Efter utdelningarna i vår tror jag att börsen sjunker men att den återhämtar sig till hösten. Inget märkvärdigt! Alla är just nu beredda på det värsta och det påverkar ju volatiliteten.
  Men nu skall utdelningarna in först!
  //Gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Gunilla!

   Instämmer med dig och jag brukar inte heller ta någon större hänsyn till proffstyckarna.
   Oftast pratar de i egen sak och om de nu var så förbaksat skickliga så kan man undra varför inte alla analytiker är stormrika.

   Jag tror ungefär som du att det kommer att vara lite guppigt en tid framöver och det gäller att vara snabb när det kommer en liten dipp som nu i februari.

   Mvh//Cm

   Radera
 3. Jag beundrar verkligen er som går emot strömmen och filtrerar bort allt brus och ligger fullt investerade. Det krävs både erfarenhet och ballar för detta!
  Själv har jag inte ballarna för detta i det här klimatet. Men jag tror liksom dig att vi kommer att få fina köplägen framöver och då ligger jag som en gädda i vassen!

  /Gnetaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Gnetaren!

   Det finns en hemlighet :-)

   Det kallas Aktie och fonddepå och jag har 95% av innehavet där och det skulle bli så förbaskat med skatt om man skulle sälja av.

   Jag är rätt övertygad om att jag kommer att agera lite anorlunda när ISK-depån växt till sig en smula.

   Även om det är svårt så ska jag fösöka spara ihop lite likvider så att jag har möjlighet att storshoppa när det kommer lite dippar.

   Mvh//Cm

   Radera