11 feb. 2016

Boliden och Yara

Snart är det rapportsäsongen över för familjen Chansar mests portföljbolag och det är vi rätt tacksamma över. Det har gått sådär med rapporterna och igår skickades Ica ned i källaren med nästan 14 procent och idag var det Bolidens tur..

Bolidens resultat före skatt landade på 354 miljoner kronor mot förväntade 591 miljoner kronor och periodens försäljning uppgick till 9 699 miljoner kronor mot förväntade 9 158 miljoner kronor.

Vid en första anblick så ser det väl inte så pjåkigt ut men rapporten är inte speciellt kul vid närmare läsning och framtidsutsikterna är inget man direkt hoppar jämfota över. Resultatet för fjärde kvartalet 2014 uppgick till 1 090 miljoner kronor vilket motsvarade ett resultat per aktie till 3,06 kronor och i år landade det på 1,05 kronor per aktie. Under fjärde kvartalet sjönk dessutom metallpriserna kraftigt och koppar och zinkpriser är på 8-årslägsta. Och som grädde på moset så har malmkrossarna i Aitik jävlats i större utsträckning än förutsett.


Trots att Bolidens vd Lennart Evrell tycker att de levererar ett starkt resultat och även nämner att det har varit ett av de bästa prospekteringsåren i historien så skickades aktien direkt ned i källaren och stängde på minus 16 procent.

Att utdelningen höjs med en krona till 3,25 kronor per aktie känns som en rätt klen tröst för tillfället.

Även det norska kemibolaget Yara släppte sin rapport idag.

Resultat före skatt uppgick till 981 miljoner norska kronor mot förväntade 797 miljoner. Omsättningen uppgick till 25 722 miljoner norska kronor, mot väntade 24 785 miljoner.

Nu var rapporten inte någon större överraskning då Yara kom med en vinstvarning för ett par veckor sedan efter att tagit en större nedskrivning och i samband med det uppgav bolaget att rörelseresultatet skulle uppgå till 700 miljoner  norska kronor.

Utdelningen höjdes med 2 norska kronor till 15 norska kronor vilket är skitkul!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar