15 jan. 2016

Pampigt!

Om det inte hade varit så tragiskt för Kommunals medlemmar så hade den senaste tidens skriverier varit rätt underhållande och jag kan inte påstå att jag är direkt förvånad. Jag är rätt övertygad om att det pågår en febril aktivitet i motsvarande förbund och föreningar och högst upp på dagordningen står Damage Control så att inte de också blir kölhalade förutsatt att Aftonbladet gör en följetong av sina granskningar.

När Aftonbladet publicerade sina första artiklar om Kommunal så tyckte jag initialt att det var en storm i ett vattenglas då vidlyftig representation snarast är ett faktum när fack- eller kommunala företrädare sammanträder.


Det där med att driva krog- och konferensverksamhet är inget unikt för Kommunal som fackförbund även om jag aldrig förstått varför det är så populärt bland fackförbund och politiska intresseorganisationer. Och det där med "Porrskandalen" tycker jag mest är kvällstidningsjournalistik - visst är det högst olämpligt men nu var det var inte Kommunal själva som anordnade showerna utan en fristående aktör som vid två tillfällen bokat in den svenska porrstjärnan Puma Swede. Vad Johanna, som hon egentligen heter, gjort på scen har jag ingen aning om men jag är rätt övertygad om att det inte var något pornografiskt ur ett juridiskt perspektiv utan endast någon lättklädd och patetisk dans.

Nej, det som förvånar mig är att Kommunal har varit exceptionellt oskickliga på att driva sina verksamheter och bolaget med det passande namnet HB Lyran har under de senaste fyra åren gått med 320 miljoner i förlust. Och sedan kan man även vara lite konfunderad över om medlemmarnas avgifter ska finansiera hobbyprojekt som kokboksskrivande och matlagningsprogram framför sänkta medlemsavgifter. Mest illa tycker jag att de driver bolaget Lyran som Handelsbolag då det endast kan finnas en orsak till det - att slippa den insyn som ett aktiebolag medför.

Medlemmarna i Kommunal är i allmänhet personer som har låga inkomster och medlemsavgifterna, exklusive a-kassa, ligger mellan 101 - 575 kronor där den högsta avgiften är för de medlemmar som tjänar mer än 34 767 kronor i månaden och jag inbillar mig att det är rätt få av Kommunals medlemmar som har en lön som överstiger det.


Naturligtvis blev det ett jävla liv bland medlemmarna när Aftonbladet började pumpa ut sina artiklar. Förutom ovanstående så har pamparna gratissemestrat på sin konferensanläggning och sedan så har det varit vidlyftig representation både inom Sveriges gränser och utomlands. Hur man skattetekniskt kommer undan med "Inspirationsresor" till London och kan bo på riktigt bra hotell och äta på dyra restauranger vill jag gärna veta. Om jag hade gjort något motsvarande på mitt bolag så är jag övertygad om att jag skulle åka på förmånsbeskattning vid en eventuell granskning.

När Aftonbladets avslöjande briserade så gjorde sig Kommunals ordförande Annelie Nordström sig snabbt oanträffbar och kassören Anders Bergström fick agera bondeoffer. Den där taktiken att göra sig oanträffbar och offra någon medarbetare kan fungera men det är tveksamt om det kommer att fungera denna gång då Aftonbladet pumpar vidare med tveksamma lägenhetsförmedlingar.

Tidigare idag så framkom det att Kommunal förmedlat ett stort antal lägenheter till sina chefer, ledande socialdemokrater och diverse LO-toppar men inga lägenheter har lämnats till bostadsförmedlingen. Kommunal försvarar sig och hävdar att förmedla lyxvåningar till sina höga chefer är en förutsättning för att kunna rekrytera kompetenta medarbetare - trist att man inte blev fackpamp för i min bransch så är man så illa tvungen att skaffa egen bostad om man flyttar till annan ort.


Under dagen framkom det även att en av de personer som fått en lägenhet via Kommunal är Margot Wallström. Margot är en rutinerad politiker och gick snabbt ut i media och hängde ut Kommunal och ordförande Nordström - allt för att rädda sin egen rumpa. "Jag sa att jag aldrig skulle ta en lägenhet om jag skulle gå före i någon kö. Men det verkar inte ens finnas någon kö, säger Wallström.". - Jo tjena Margot, du är 61 år gammal och tycker att det är fullkomligt normalt att man får en hyresrätt inne i centrala Stockholm när man ber om det? Att Stockholmarna ställer sina nyfödda barn i bostadskö har av någon anledning gått dig helt förbi..

Jag blev rätt besviken över att Margot Wallström valde att göra comeback i Socialdemokraterna under valrörelsen. Jag var övertygad om att hon skulle bli ett dragplåster för Sossarna men med facit i hand så kan vi konstatera att hon snarare blivit en kvarnsten för dem med tanke på de utrikespolitiska grodorna.

Att Margot slog i den sista spiken i ordförande Annelie Nordström kista torde vara rätt klart. Frågan är om Margot själv kommer att klara sig helskinnad undan?

Jag poppar lite mer popcorn och ser fram emot en spännande helg.

18 kommentarer:

 1. Oerhört träffsäkert skrivet. Det är exakt vad jag själv skulle skrivit om jag varit lika elokvent!

  Först så verkade det vara rätt överdrivet där Aftonbladet kallade investeringar för förluster och där något enstaka misstag i underhållningstypen tillåtits, men sedan blev det bara värre.

  Lägenheterna som Nordström fått har visst fört kosan från Solna till Norrmalm och till sist Sveavägen för inte kan man ha en ordförande som pendlar från Solna. Hur skulle det se ut!

  Det verkar inte helt ovanligt att folk som hanterar stora summor av andras pengar blir fartblinda. Jag tror att jag kan se hur de sitter där och tycker att ett par tusen här och ett par tusen där är rätt små pengar och till slut så är det miljonbelopp de slösat bort och de som kommer nya in har som första mål att passa in.

  Att kommunal representerar de som ofta har lägst löner i Sverige (de och handels) gör att det här sticker extra mycket i ögonen. Hur många kronor av månadsavgiften går direkt till löner och representation i styrelsen?

  Jag tror också det pågår rätt mycket intern granskning i andra fackförbund. Förhoppningsvis (för allas skull) så är det här ett undantag, men jag skulle gärna lyssna på helgens möten i Byggnads. De som jobbar i en bransch som så länge lidit av avtal under bordet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Daniel!

   Att få en sån där kommentar från dig värmer ohyggligt gott i stockholmskylan!

   Problemet är precis som du skriver att folk som hanterar andras pengar blir snart fartblinda och extra känsligt blir det när någon hanterar pengar som de egentligen inte har råd att avvara.

   Tyvärr så tror jag annorlunda - jag är rätt övertygad om att det fungerar lika illa i andra fackförbund och organisationer. Jag har genom åren sett helt hårresande exempel på det.

   Trevlig helg och tack!

   Mvh//Cm

   Radera
 2. Margot Wallström har gott och väl tillräckligt med kapital för att köpa en lägenhet på ca 100 kvm själv, t.o.m. på Södermalm (Östermalm göre sig icke besvär!) och därtill betala kontant efter de förmånliga 'löner' hon uppburit i EU,FN och idag som utrikesminister! Vilket enastående gnideri!
  I mina ögon ett klart mutbrott!
  Uttrycket att 'snålheten bedrar visheten' har än en gång visat sin hållbarhet (för att nu använda en klyscha)!
  "Det är värre än ett brott, det är en dumhet"(Charles Maurice de Talleyrand)!/Gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Gunilla!

   Jo, man kan nog tycka att att Margot borde ha råd att köpa sin egen lägenhet.
   Jag hittade en gammal artikel från 2009 som konstaterade att hon tjänat 19 miljoner under sina år i Bryssel - http://www.proletaren.se/eu/wallstrom-talar-om-social-rattvisa-%E2%80%93-fick-19-miljoner-i-lon (det är nog första gången jag länkar till Proletären :-))

   Och som minister går det ju ingen större nöd på henne - 127 000 i grundlön borde hon kunna överleva på men trots det så får hon bidrag för dubbelt boende så slutnotan för våningen i Stockholm landar på modesta 32 kronor i månaden.

   Men jag tycker inte att vi ska bli allt för förvånade - det är så här det fungerar gång på gång.

   Hur många framstående socialdemokrater lever som dem de representerar?

   Jag älskar citat och den där kommer jag sno av dig :-)

   Mvh//Cm

   Radera
  2. C M de Talleyrand, prince de Perigord och biskop av Autun (!) under franska revolutionen och wienkongressen var en av sin tids största statsmän(ungefär som vår tids Churchill). Varje gång han gick i konkurs - och de gångerna var många under hans livstid - sålde han sitt bibliotek och överlevde, växte och återtog sitt inflytande över politiken. Från franska revolutionen via Wien-kongressen och fram till ca 1838 var hans inflytande STORT i Europa!
   Du som bor delvis i Nice måste känna till den här mannen (och även andra också!).
   Från Wikipedia: "Talleyrand var urtypen för en diplomat, intelligent, cynisk, illusionslös men alltid lojal med den regim han var satt att tjäna oavsett politisk inriktning. Han hade ständigt Frankrikes bästa för ögonen, under vilka förhållanden som helst och med snart sagt vilka medel som helst"
   MW kommer 2 0000 mil efter.... /Gunilla

   Radera
 3. Snyggt jobbat!

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
 4. Glad att jag inte är med i kommunal även om jag jobbar åt kommunen. Detta visar ju vart alla viktiga medarbetares pengar går till. Vi hjälper sjuka och gamla människor för runt 20 tusen kronor brutto i månaden så någon fantastisk lön har vi inte. Sen ta från fattiga och ge till dom rika. Jag satsar hellre dessa pengar i en indexfond. Borde ge med i längden. Tack för ett bra inlägg och skäms på dom som gjort detta! Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för ditt inlägg!

   Även om du inte är med i Kommunal så tror jag tyvärr att du skulle bli ganska förbaskad om du visste hur lättvindigt dina pengar hanteras.
   Jag har under mina år (ganska många har det blivit) sett allt för många exempel på vidlyftig representation av medlemmars pengar där medlemmarna i allmänhet har relativt låga löner och jobbar rumpan av sig om dagarna. Så fort man blir fackpamp så glömmer man bort de obekväma arbetstiderna, de tunga lyften etc. och gnäller över att det där wienerbrödet kanske var lite för torrt under det senaste sammanträdet.

   Och precis som du så kan jag inte heller förstå varför alla fackförbund ska driva sina kursgårdar. Köp era tjänster som alla andra och ge fan i att spekulera i medlemmarnas pengar. Om det finns ett överskott så placera i indexfonder eller sänk medlemmarnas avgifter!

   Mvh//Cm

   Radera
 5. Bra skrivet ännu en gång, kan bara hålla med. Speciellt hur kommunal har hanterat allt i efterhand är ju bara pinsamt. Kommunals ordförande i norrbotten dementerade NÄSTAN uppgifterna i SVT nordnytt när det precis hade läckt ut, men räddades snabbt av reportern. Och att skicka kassören som offer är också bara skrattretande och kostade sannolikt medlemmarna än mer pengar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bugar och bockar!

   Ja, själva hanteringen av den här skandalen kan man inte vara speciellt imponerad över.

   Naturligtvis så har hela styrelsen varit medveten om vad som pågått och att någon ens har moral att sitta kvar beror endast på den sköna värmen från maktens grytor.
   Vem i styrelsen vill gå tillbaka till sitt dåligt betalda arbete och faktiskt behöva arbeta hårt för brödfödan?

   Mvh//Cm

   Radera
 6. Kan bara inte hjälpa att jag tycker det är lite 'maffia' över fackföreningar. 'Betala oss så beskyddar vi dig'... /Gunilla (igen)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har länge undrat varför inte HA och Bandidos skapar sitt eget fackförbund.
   Det skulle legalisera stora delar av sin verksamhet och det skulle väl vara rätt praktiskt?

   Vem kommer inte ihåg salladsbaren i Göteborg för ett par år sedan?
   Tyvärr fortsätter det i samma anda och senast var det ett stackars bageri som råkade ut för fackförbundet Livs.

   http://www.uvell.se/2016/01/13/blockad-pga-en-krona-30071022
   http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2956015-facket-haver-blockad-av-goteborgsbageriet

   Maffiametoder är en helt rätt benämning för fackförbunden och nej - jag är ingen vän av facket och förstår inte hur man kan vara ansluten anno 2016...

   Mvh//Cm

   Radera
 7. Man har fått lära sig nya ord den här veckan.

  Klaverpamp kan vara ett av de bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha!

   Förutom klavertramp så har jag lärt mig "trolöshet mot huvudman", "omoral" och förskingring :-)

   Mvh//Cm

   Radera
 8. De utropas i många media att det är så många medlemmar i kommunal som har gått ur, ca 1200-1400st. Och att det kan få stora följder på kommande avtalsrörelse, dvs i klartext ett förtäckt hot till medlemmarna från deras eget fackförbund.
  Om man betänker att Kommunal 2014 hade 514 388 medlemmar, så innebär det att de tappat ca 0,2% !
  2 promille!
  Det är som ingenting, ingenting.

  För att det ska märkas måste 100 000 personer lämna, antagligen fler. Och det kommer inte att ske, det kan ni skriva upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det tragiskt!

   20 000 kronor i uteblivna medlemsavgifter räcker inte ens till en anständig pava vin hos ordförande Nordströms stamhak som hon dessutom äger.

   Vi får hoppas på att fler inser att det där med facket var viktigt för 50 år sedan...

   Mvh//Cm

   Radera