28 jan. 2016

Dagens rapporter

Idag rapporterade fem av mina portföljbolag och mottagandet av dem var rätt blandat.

H&M:s fjärde kvartal var i allmänhet i linje med förväntningarna. Resultatet i fjärde kvartalet minskade med drygt 8 procent jämfört året innan men det är ingen större nyhet då många butiker etablerades under kvartalet och det tar ett tag innan de blir lönsamma.

Resultatet för helåret var upp 5 procent trots att bolaget lider av den höga dollarkursen - om jag hade fått en dollar för varje gång jag skriver det så hade jag varit rik idag..

Men varmt väder, stort varulager, pressad bruttomarginal och oförändrad utdelning skickade ned bolaget med 4,76 procent vid dagens stängning.

Jag var sur redan förra året över den usla utdelningshöjningen men att bolaget i år lämnar den oförändrad tycker jag är rätt kasst när årets resultat är 5 procent högre än föregående år.


Att äga Investor är marginellt roligare än att se färg torka, ungefär om att äga en indexfond. Men det är stabilt och även rapporten var stabil.

Investors resultat efter skatt blev 14,7 miljoner kronor (13,0) och resultatet per aktie uppgick till 19,26 kronor (17,03).

Rapporten togs emot med en gäspning och bolaget handlades ned 2,02 procent på en i övrigt trött börs.

Positivt är dock att Investor föreslår en utdelning om 10,00 kronor vilket är en höjning med modiga 11 procent.

Intrum Justitia kom in något under förväntan. Rörelseresultatet blev 385 miljoner kronor i det fjärde kvartalet mot förväntade 413 miljoner kronor. Nettoomsättningen uppgick till 1 396 miljoner kronor med förväntade 1.438 miljoner kronor.

Under 2015 genomfördes återköp av egna aktier för 400 miljoner kronor men under första kvartalet pausas återköpen till förmån för investeringar inom egna verksamheten.

Utdelningen föreslås bli 8,25 kronor per aktie och jämfört med förra årets utdelning på 7 kronor så motsvarar det en ökning på nästan 18 procent - sug på den Karl-Johan Persson.


Dagens skräll bland de rapporterande bolagen var utan tvekan NCC som redovisade ett resultat före skatt på 1 562 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2015.
Det var 27,7 procent bättre än förväntningarna som låg på 1.223 miljoner.

Nettoomsättningen uppgick till 22 412 miljoner, väntat var 20.198 miljoner

Trots tidigare besked om slopad kontantutdelning då NCC Housing ska delas ut till aktieägarna så föreslogs det ändå en utdelning på 3 kronor vilket är rätt trevligt - visst betydligt sämre än de tidigare 12 kronorna men det är bättre än ingenting.

Än en gång så blir jag konfunderad över att meteorologer och aktieanalytiker lyfter lön och det är tydligen även marknaden som handlade upp aktien med 9,4 procent.

SCA rapporterade ett rörelseresultat på 3 454 miljoner kronor för det fjärde kvartalet jämfört med förväntade 3 505 miljoner kronor.

Försäljningen uppgick till 29 040 miljoner kronor för perioden mot förväntade 29 301 miljoner kronor.

Ungefär i linje med förväntningarna då.. Några större nyheter saknades i bokslutsrapporten och aktien handlades ned 2,37 procent under dagen vilket kanske inte var någon större skräll efter SCA:s fina utveckling under föregående år.

Positivt är att utdelningen föreslås att bli 5,75 kronor per aktie - ökning med 0,5 kronor från föregående år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar