25 jan. 2016

Rapport från McDonald´s

McDonald's redovisade idag en intäktstillväxt på 5,0 procent globalt och 5,7 procent i USA för det fjärde kvartalet vilket var bättre än proffstyckarnas förväntningar som låg på 3,2 procent.


Även nettovinsten var högre än väntat och uppgick till $1,31 dollar per aktie mot väntade $1,23 dollar.

Det här är en snygg revansch för världens största restaurangkedja som äntligen ökar sina intäkter för första gången på flera år. Orsaken till det förbättrade resultatet anses primärt vara att frukost numer serveras under hela dagen i USA och att köttskandalen verkar ha blåst över i Kina och regionen visar ånyo bra försäljningssiffror. McDonald´s har under det senaste året varit stabilt trots att börsen i övrigt varit volatil och orolig.


Som aktieägare är jag naturligtvis glad över det förbättrade resultatet även om jag inte riktigt förstår det där med frukost på McDonald´s. Nu har jag förvisso inte testat den själv med en bild-googling gör att jag gärna avstår..

Det är alltid poppis att gnälla på McDonald´s men överlag så tycker jag nog att deras mat är väl rätt ok jämfört med konkurrenterna - visst, finns det ett BK i närheten så föredrar jag en Whopper. Och för min hälsas skull så är jag tacksam över att deras fantastiska kampanjburgare från 1998, Mci Yaki, inte letat sig tillbaka på menyn - då hade jag vägt 20 kilo mer än vad jag gör idag.

10 kommentarer:

 1. Tack CM för denna uppdatering.
  Såg ett inlägg av lillaekonomen som visar att detta bolag är med bland topp 30 av ekonomibloggarna. Kanske på tiden att jag analyserar det och kanske plockar in det i min portfölj. Själv föredrar jag dock smakmässigt Max. Så om Max kommer till börsen är jag gärna med på tåget.

  Allt gott
  /DanielWikstrom

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Daniel!

   McDonald´s handlas nu till ett PE på $26 vilket i princip är ATH så jag skulle akta mig att gå in just nu.
   McDonald´s är världens näst största företag och har lite andra muskler än Max. Och det där med Max har jag aldrig riktigt fattat. När vi sitter bakfulla på jobbet så är det ta mig fan hundra gånger av hundra att det där inflyttade noorrlänningarna ska tvinga iväg mig till en MAX-restaurang, jag menar - vill jag äta pannbiff så kan jag lika gärna göra det på kvarterskrogen ;-)

   Mch//Cm

   Radera
 2. Vad tror du om deras möjligheter att lyckas i Ryssland, de ska tydligen försöka sig på att expandera där igen, med en "anpassad" affärsmodell för ryska förhållanden. (Jag vet inte om det betyder att de framgent betalar mutor till rysk maffia? för att slippa få sina restauranger förstörda/bombade/bojkottade).

  http://seekingalpha.com/news/3047966-mcdonald-targets-big-russian-expansion-2016

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Johan,

   Rätt bra tror jag. Siffrorna som de presenterade med rapporten är inte bara Kina utan även Ryssland och delar av Asien och det såg ju rätt bra ut eller hur?

   Så snart Putin slutar att tramsa så tror jag att det blir fart på expantionen igen.

   Att driva företag i Ryssland är inte helt oproblematiskt. För ett par år sedan så försökte IKEA etablera ett nytt varuhus och smutsigare än så kan det nog inte bli..

   Tack för länk!
   Mvh//Cm

   Radera
 3. Jag är helt övertygad om att ökningen består av att de infört EL Maco igen...
  Bättre McD burgare finns inte... Två veckor kvar sen sjunker resultatet igen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha!

   El Maco i all ära men den står sig slätt mot en Mci Yaki - tänk dig en McFeast men med teriyakisås i stället för majonäs - kan det bli bättre?

   Tänk om någon produktutvecklare på MCD kunder läsa min kommentar...

   Mvh//Cm

   Radera
 4. Frukosten, en McMuffin Egg&Bacon är faktiskt riktigt god...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Stringfellow!

   Det var som fan! Efter att ha bildgoolgat så tycker jag nog att frukosten ser ut vad man kan förvänta sig på ett ålderdomshem om man nu stannar kvar i Sverige.

   Men jag ska faktiskt testa även om jag inte är en stor frukostmänniska!

   Mvh//Cm

   Radera
 5. Sålde av mina McDonalds aktier efter den senaste kött skandalen. Jag vill gärna äga seriösa bolag. Men när man ser den fina avkastningen sen dess så skulle jag hellre sålt aktierna idag. Tråkigt då jag verkligen gillade McDonalds. Men är glad för din skull att dom gått bra :-) Mvh

  SvaraRadera
 6. Hej!

  Jag förstår dig men jag tycker nog att man kan ha lite förståelse för att allt inte går på räls när man driver världens näst största företag.
  Jag kan nog tycka att MCD agerade kraftfullt när köttskandalen briserade och underleverantörerna åkte ut med huvudet före.

  Vi såg något liknande i höstas även om det inte medialt fick lika stor uppmärksamhet i media - djurhållningen av kycklingar i USA.
  Än en gång så agerade MCD med hårdhanskarna och kastade ut leverantörerna - nu är det ägg från frigående höns som gäller.

  Tack för kommentar!

  Mvh//Cm

  SvaraRadera