20 jan. 2016

Jihadist – oslugt karriärsval

Den svenska medierapporteringen om konflikten i Syrien och om ISIS i allmänhet är inte lika intensiv som tidigare och resulterar oftast i smånotiser som få läser.

Den främsta orsaken till detta är sannolikt att det inte har varit helt lustigt att vara ISIS-anhängare under 2015. Koalitionens flyganfall, och delvis ryssarnas, i kombination med kurdernas framryckning har medfört att IS i princip förlorar varje konflikt de nu ger sig in i. Kurderna, YPG/YPJ i Syrien och Peshmergas i Irak är framgångsrika och nu äntligen verkar den Irakiska armen fått en moralboost och är på framryckning.

Under 2015 har ISIS territorium krympt med 30 procent och koalitionens framgångar är uppenbart inte lika intressant att skriva om och det är väl lite si och så med sanningshalten ibland.


Den 10 januari i år så bombade koalitionen en byggnad i centrala Mosul där jihadisterna lagrade stora mängder av kontanter - pengar som de avlönade sina krigare med. Igår var det dags igen och ytterligare en byggnad som förvarade kontanter förstördes i ett bombanfall. 

Efter gårdagens bombning så satt jag bara och väntade på att Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) skulle komma med en kommuniké som skulle citeras i svenska medier och mycket riktigt - några timmar senare så publicerar di.se artikeln IS uppges halvera alla löner.

"Uttalandet är uppsatt överallt, på alla IS arbetsplatser — kontor, sjukhus, militära anläggningar", säger SOHR:s chef Rami Abdel Rahman till TT.

Enligt Rahman innebär detta att syrier som strider för IS nu får en månadslön på motsvarande cirka 1 700 kronor, medan utländska stridande får 3.400 kronor. Rätt kasst kan jag konstatera och det är vad jag själv fick i ersättning när jag gjorde lumpen för sisådär en 25 år sedan.

Orsaken till att jag irriterar mig så pass mycket att jag faktiskt skriver ett blogginlägg om ämnet är "chefen" Rami Abdel Rahman och hans Syrian Observatory for Human Rights. Att vår gode Rami är chef råder det dock inget tvivel om - hans människorättsobservatorium består nämligen bara av honom själv.

SOHR är beläget i Coventry, England, där han från sitt vardagsrum detaljerat rapporterar om händelser från krigets Syrien. Ja, när han inte är upptagen med att driva sin klädaffär förståss...

I utländsk media börjar Rami och SOHR bli rätt kritiserad då många av de uppgifter han lämnat inte alla gånger är helt överensstämmande med sanningen.

Nästa gång du läser om ISIS i svensk media så ta det med en nypa salt - risken är rätt stor att det är Ramis människorättsobservatorium som är i farten igen...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar