3 jan. 2016

Årsbokslut 2015

Då var det dags för mig att sammanfatta börsåret 2015.

Som jag nämnt i tidigare inlägg så har vi i år inte legat helt rätt med våra investeringar då "folkaktierna" utvecklats svagt i jämförelse med Mid- och Small Cap.

Även om det känns surt så kommer vi fortsatt ligga kvar i storbolagen då vår marknadstro är att de kommer att vara något mer stabila när det väl blir dags för lite utförsåkning på börsen. Eventuellt kommer vi att snegla på att ta in några "kryddor" i portföljen trots att de historiskt sett varit en dålig investering för oss.

Portföljvärdet per den sista december uppgick till 7 470 892 kronor när nuvarande belåning på 183 552 kronor är borträknat. Det innebär en ökning med 712 171 kronor jämfört med föregående år vilket motsvarar 10,5 procent. Vid en första anblick så ser det helt ok ut men rensar man resultatet från insatt kapital och återinvesterade utdelningar så är resultatet för året upp ett par procent vilket vi inte är så nöjda med.Investeringar och utdelningar
Under 2015 har vi varit mer aktiva än på länge och köpt ett antal aktier som vi har för avsikt att behålla under en längre tid. Under året så har vi även köpt och sålt Fiskars och Africa Oil som inte redovisas nedan. Vi har haft en ambition att successivt öka på andra marknader än i Sverige då vi inte vill vara allt för beroende av utvecklingen i Sverige när vi väl flytt utomlands.


Tyvärr så har våra investeringar i Proctor & Gamble och Walmart varit feltajmade och min marknadstro, väl medveten om den starka dollarn och ökade minimilöner, att kapitalet skulle söka sig till internationella konsumtionsbolag har inte visat sig vara helt rätt även om nu Proctor & Gamble har repat sig en smula.


Årets bruttoutdelningar uppgick till 278 341 kronor vilket vi är mycket nöjda med. Det är en ökning med 13,6 procent och resultatet översteg vår målsättning som var en utdelningsökning med 10 procent för året 2015.


Bloggande
Det här är mitt andra år som bloggare och jag tycker fortfarande att det är fantastiskt kul.
När jag började med bloggandet så var det ursprungligen en mycket egoistisk handling. Jag har genom åren varit otroligt dålig med att dokumentera våra investeringar och det i kombination med att jag verkligen avskyr Excel så fanns det tidigare inget dokumenterat förutom transaktionsloggarna som är rätt trista att läsa.

Jag är väl medveten om att den här bloggen inte är en av de mest välbesökta men jag blir ändå fascinerad och smickrad över antalet besökare som jag ändå får. Mitt första inlägg skrev jag den 31 augusti 2014 och jag kan konstatera att nu har jag lika många besökare per vecka som jag hade under hela 2014.

Nu är det kanske inte antalet besökare som är så spännande även om jag ibland får lite panik när trycker på publicera-knappen - där gick ytterligare ett svammelinlägg iväg som rätt många faktiskt kommer att läsa...

Nej, det som är absolut roligast med bloggandet är alla trevliga och informativa kommentarer! Jag är otroligt glad och många gånger smickrad över den återkoppling jag får via kommentarsfältet. Trots att jag inte är helt PK, något provocerande och hackar gärna på snålbloggarna så har jag inte fått några som helst elaka kommentarer - vart är det där omtalade näthatet?

2016
Vad har vi då för målsättningar för 2016?
Precis som föregående år så har vi bara en målsättning för det kommande året och det är att direktavkastningen ska öka med minst 10 procent.
Med takt med att  kapitalet ökar så krävs det förutom återinvesteringar av utdelningar även ett rejält sparande om målet ska hållas.

Under 2015 så har investeringstakten varit högre än på många år men en av våra högutdelare, NCC som stått för 4 procent av direktavkastningen, kommer att slopa utdelningen för 2016 så vi får nog jobba på ordentligt om målet ska uppfyllas.

I övrigt har vi inte satt upp några mål för 2016. Depåvärdet fluktuerar ofta med hundratusen per dag och något seriöst sparande har vi som bekant inte.

Sparande enligt familjen Chansar mest är de pengar vi flyttar över till aktiedepån och vi anser att amorteringar och liknande är vardagsomkostnader. Vi kommer i år att börja amortera på vårt franska bolån med ca €5 000 vilket naturligtvis kommer att minska överflyttningarna till aktiedepån i motsvarande utsträckning.

Sparandet för 2015 var fantastiskt bra och uppgick 490 000 kronor. Även rensat från årets bonusutdelning på 195 000 netto så uppgick sparandet till nästan 25 000 kronor i månaden och det är rätt tveksamt om vi kan hålla den nivån under 2016.


Investeringsmässigt kommer vi i början av 2016 hålla en relativt låg profil förutsatt att vi inte får några ordentliga börskorrigeringar. Vi inleder året med 183 000 kronor i belåning och vi vill ogärna ligga mer än 200 000 kronor i belåning så att vi har muskler om det inträffar något riktigt börsras.

God fortsättning på er! 

29 kommentarer:

 1. Ett stort grattis till Er, 490 000 kronor i sparande på ett år är inte så illa pinkat :)
  Är övertygad om att ni kommer ha ett framgångsrikt 2016.

  Med vänlig hälsning,
  /Grazing Lady

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack GL!
   Även om sparandet blev lite boostat genom en bonusutbetalning så känns det rätt bra ändå.
   Noterade att du plockade inte HM under 290 - snyggt!
   http://grazinglady-58.blogspot.se/2016/01/inkop-hennes-mauritz.html

   Mvh//Cm

   Radera
 2. Tack för din fina blogg! Läser alla inlägg med glädje och får inspiration till att fortsätta bygga upp min egen väska :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bugar och bockar Halvvägstill50!
   Det är precis den här typen av vänliga kommentarer jag nämnde i inlägget ovan :-)

   Mvh//Cm

   Radera
 3. Näthat kanske inte drabbar vita höginkomsttagare av manligt kön i heterorelastioner främst. Prova blogga som rasifierad lesbisk kvinna med låg inkomst så kommer kommentarsfältet se annorlunda ut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sedär, kanske den första riktigt tråkiga kommentaren på den här bloggen? Var framgår det att herr Chansar mest är vit, hetero, man och höginkomsttagare?

   Att det normalt sett är god stämning bland kommentarerna här är kanske för att vi som följer bloggen är personer som klarar av att bete oss även när andra uttrycker åsikter av en annan uppfattning, samt håller oss till ämnet.

   Radera
  2. Tack Anonym
   Ovanstående kommentar är inget att bry sig om.
   Det är bara en politiskt neutral lärare som är i farten...

   Mvh//Cm

   Radera
  3. Tack Anonym
   Ovanstående kommentar är inget att bry sig om.
   Det är bara en politiskt neutral lärare som är i farten...

   Mvh//Cm

   Radera
  4. Fast hon har en poäng i att nätet kan upplevas mycket olika från olika perspektiv. Ekonomibloggarna provocerar inte ens de mest inskränkta arbetslösa lågutbildade unga män som annars lägger sin tid på att hitta saker att spy galla över. Är man inte själv intresserad så kan jag tänka mig att få bloggar är tråkigare. :-)

   Äsch, jag missade Karl-Bertil Jonssons julafton i år. Mitt favoritprogram.

   Radera
  5. Beklagar att du bommade Karl-Bertil Jonsson i år Daniel.

   Jag blir inte trött på själva kommentaren utan det fakum att peroner som Rjut arbetar som lärare och knappast är politiskt obunden.
   Men det är väl rätt vanligt antar jag - stackars elever...

   Mvh//Cm

   Radera
  6. Jag uppskattar verkligen din blogg och följer den slaviskt, ville bara ge en tanke att näthat kanske inte drabbar alla? För övrigt så är lärare välkomna att engagera sig politiskt som vilka andra medborgare i samhället, vi lever väl i en demokrati? Precis som de flesta professionella yrkeskategorier vet vi lärare skillnad på privata åsikter och undervisning. Så eleverna behöver du inte vara orolig för.

   Radera
  7. Plump kommentar från min sida - ber om ursäkt för det!

   Mvh//Cm

   Radera
  8. Av allt jag oroar mig för i skolan (kommer från en lärarsläkt så det är ett återkommande tema) så är politisk inriktning ett av de minsta problemen. Jag ser t.ex. skakande på huvudet på när skolor ber pensionerade lärare bara jobba en termin till för att de inte kan få tag på ungefär lika bra lärare på arbetsmarknaden.

   Undrar om det finns några lärare här som funderar på ett arbetsfritt liv så småningom. Det kan bli mycket tryck på dem att inte lämna kollegorna i sticket.

   Radera
 4. Snyggt CM och god fortsättning!

  Jag ser fram emot att fortsätta följa bloggen. Gillar din dekadenta stil, men svammel håller jag inte med om, det finns mycket läsvärt här på din blogg vill jag påstå.

  Mvh
  /Vägen till Frihet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentar VtF!

   Som alltid är du artigt vänlig men jag är rätt medveten om att jag flummar ur ibland, vanligtvis efter ett par glas vin.
   Av någon skum orsak så är det ändå de inläggen som får flest besökare - rätt udda.

   Och grattis till ett framgånsrikt år!
   http://vagentill-frihet.blogspot.se/2016/01/sammanfattning-av-2015.html

   mvh//Cm

   Radera
 5. Även om det bara blev "några procents avkastning" så är det ju total kapitalökning som räknas, oavsett varifrån inflödet kommer :) Dessutom är ju lite svagare utveckling i de stora bolagen under året främst positivt inför 2016 - då stora bolag alltid kommer igen, förr eller senare.

  God avkastning 2016!

  /Aktiedepån

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Aktiedepån!

   Pocenten Helge! :-)
   Av någon anledning så brukar jag alltid prata procent i nedgång och reda pengar i uppgång - undra varför ;-)

   Tack för kommentar och jag måste väl erkänna att jag är en smula avundsjuk då du stänger 2015 med +17,5 - snyggt jobbat!
   http://aktiedepan.blogspot.se/2016/01/avkastning-och-portfolj-2015.html

   Mvh //Cm

   Radera
 6. Kula att läsa om era strävanden, också skönt att tonen i kommentarsfälten är bra. Lycka till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Xi!

   Och välkommen tillbaka till mörka svedala!

   Mvh//Cm

   Radera
 7. Grymt Cashflow, Grattis!

  /Lifeismygoal

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Lifeismy goal!

   De senaste dagarna så har det mest flödat utför :-)

   Grymt bra signatur!
   Mvh//Cm

   Radera
 8. bara rulla vidare med snöbollen här i det trista sverige :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack FAM!

   Snö finns det gott om här hemma i Sverige så vi får hoppas att något fastnar :-)

   Mvh//Cm

   Radera
 9. Bara att gratulera! Det sparandet måste ni känna er nöjda med - med all rätt!
  Själv fokuserar jag på utdelningarna som nu kommer i april-maj-juni. Det är för mig den riktiga julafton. Är glad över att ligga lite likvid men vet inte vilka aktier jag skall handla riktigt ännu. Raset idag bådar inte gott... Kina och Mellanöstern tynger!
  Tycker faktiskt inte att Unibet och Betsson verkar särskilt intressanta. Har tillräckligt med H&M, Ratos, Investor, Skanska och Telia redan. Bankerna synes mig tveksamma. Vågar inte gå in i verkstad med den allt starkare kronan. Och oj vad jag saknar Scania-aktien!
  Kanske har herr Chansar mest eller ni andra någon tanke?!
  /Gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Gunilla!

   Sparandet var fantastiskt bra i år även om börsutvecklingen var mindre fantastisk.

   Precis som dig så är det framåt vårkanten det är extra trevligt att vara aktieägare - 75% av våra utdelningar utbetalas då...

   Tyvärr är jag inte lika likvid som jag önskat men jag planerar att öka belåningen med 200 000 för varje procent börsen går ned och sen trycker jag löpande inte sparandet.
   Även om jag är fulltankad i HM och Investor så tycker jag nog att det ser lite billigare ut nu än tidigare och det får vara min backup om jag inte hittar andra intressanta investeringsalternativ.

   Precis som Gunilla efterfrågar så får ni gärna komma med tips på intressanta placeringar!

   Mvh//Cm

   Radera
 10. Vi kommer igen!
  Dina inlägg är underbara och jag känner att vi ofta delar en flaska vin du och jag, fortsätt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Anonym!
   Vi får hoppas att storbolagen repar sig med tiden.
   Och skål på dig och tack! :-)

   Mvh//Cm

   Radera
 11. Tack för en bra blogg! Personligen uppskattar jag lite mer provocerande inlägg och kommentarer så länge det finns substans bakom och tonläget hålls inom en rimlig gräns. Det tycker jag du lyckas bra med.

  mvh
  ZZ

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar för trevlig kommentar ZZ!


   Mvh//Cm

   Radera