17 jan. 2016

Veckans inköp

Det har som bekant varit en rätt trist börsvecka och så även för familjen Chansar mests aktieportfölj. Hittills är vi ned sisådär 610 000 kronor i år men jag hänger inte läpp för det - det är ändå bara pengar...

Dysterkvistarna har varit i sitt esse i den här veckan och Royal Bank of Scotland skickade i veckan ut rekommendationen att sälja allt - det kommer att gå åt helvete och det mesta kommer att krascha. Även om jag kanske inte tycker att det är helt seriöst av RBS så uppskattar jag att de i alla fall är tydliga tillskillnad mot analytikerskrået som byter fot och riktkurser lite hipp som happ..

Men nu är det inte bara RBS som är ruskigt negativa om börsutvecklingen, även "experterna" uttalar sig i pressen. Och nej, den här gången är det inte Avanzas Hemberg som tycker till utan Peter Malmqvist. Peter tituleras "tung expert" i SvD men att göra precis tvärt emot vad Peter anser brukar vara rätt lönande på lite sikt.

Precis som förra fredagen så blev det lite småinköp. Den här gången var det faktiskt inte så spontant som det brukar då jag faktiskt hållit mig till vår strategi som tillåter att jag för varje 5 procent som börsen sjunker så får jag shoppa för 100 000 kronor av lånade pengar. När vi gemensamt beslutade om strategin så var börsen upp sisådär en 10 procent och vid köptillfället var vi ned med lika mycket vilket innebär att jag "får" belåna med upp till 400 000 kronor.


Efter inköpen så har vi 360 000 i belåning vilket känns helt ok då det motsvarar 4,8 procent av portföljvärdet. Jag har för avsikt att fortsatt utöka belåningen med 100 000 kronor för varje 5 procent börsen faller och vid en 50 procentig nedgång så har vi en belåning på en miljon. Det är mycket pengar men man behöver ändå ställa det i perspektiv. Under föregående år så "sparade" vi 490 000 kronor och sedan fick vi brutto 275 000 kronor i utdelning vilket innebär att det trots allt går rätt kvickt att reglera skulden om man så önskar.

Jämfört med tidigare år när vi legat tungt belånade så ska jag försöka att vara lite mer passiv än tidigare med att reglera belåningen. Även om några bloggläsare blir lite förvånade så blir vi faktiskt lite småstressade av att ligga belånade men om inte räntan drar iväg (just nu 1,75 med Private Banking-depå hos Avanza) så är det rätt enkelt att räkna hem med en genomsnittlig avkastning på dryga 4 procent.

Nåja - vad har shoppats den här gången då?

Det blidde:
100 Investor för 282,70 kronor
500 Sandvik för 66,30 kronor
200 Fortum för 12,81 euro

Om inköpen är så begåvade på sikt får tiden utvisa. Jag är väl medveten om den skyhöga blankningen i Sandvik men jag tycker ändå att det ser rätt billigt ut.
Och sedan så är jag ganska nöjd att Fortum har för avsikt att bränna av lite av sin stora kassa då de lagt ett bud på polska Duon. Trots det så tror jag att Finska staten kommer att förvänta sig bibehållen utdelning i år.
Investor? Kan det ens bli tråkigare? Nej, just därför...

"Trenden är nedåt"  konstaterar börsexperten Jonas Olavi och det är då vi shoppar..

Häpp!

12 kommentarer:

 1. Vad är det som lockar med just Sandvik? Tack för en mycket rolig och läsvärd blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Naturligtvis vet jag inte exakt vad ChansarMest finner lockande med Sandvik men den är billig nu jämfört med priserna historiskt sett och verkstad/industri får mycket stryk när det är prat om oro i Kina så det är möjligt att "Mr. Market" gjort en av sina överdrivna reaktioner.

   Radera
  2. Faxander är borta!

   Nej men precis som Daniel förtjänstfullt nämnt ovan så tycker jag nog att det ser rätt billigt ut just nu.
   Visst, verkstad är kanske inte så hett 2016 men jag tycker att det ser ut att vara sätt översålt med ett trevligt RSI.

   Utdelningsnivån ser rätt lockande ut även om det finns en risk för en korrigering nedåt.

   Mvh//Cm

   Radera
 2. Ja det var ju en bra mycket mer aptitlig prislapp på Duon jämfört med Nuon:).
  Fortum är supertråkigt men handlas väl ändå till en rimlig nivå. Kan tänka mig att öka lite. Börjar närma sig SAS preffen snart i direktavkastning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha!

   Jotack, och det är vi glada för - ett nytt Nuon och jag hade snabbt sålt av hela innehavet.

   Håller med dig - aptråkigt men direktavkastningen är lockande.
   JAg tror inte att den Finska Staten är så sugna på att sänka nivåerna så jag satsar på bibehållen utdelning för året.

   Mvh//Cm

   Radera
 3. Jag tror ni gör helt rätt att sprida köpen med en klar strategi låter vettigt, lycka till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Xi!

   Även om du ska sälja av inför den kommande hemflytten så noterar jag att inte ens du kan hålla dig borta från köpknappen ;-)

   Mvh//Cm

   Radera
 4. Hoppas som er på en fortsatt nedgång. Kommer inte låna några pengar men istället försöka jobba extra så mycket jag kan det här året för att på så sätt kunna satsa så mycket som möjligt på sparande. Till skillnad mot er blir det i indexfonder för riskspridning i olika branscher. Lycka till tror på er strategi :-) Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. En riktig sättning på börsen är nästan en förutsättning om vi ska få möjlighet att checka ut i relativ närtid så jag välkomnar faktiskt det här.

   Belåning är naturligtvis kontroversiellt men det kan vara bra för en liten hävstång utan allt för mycket risk.

   Tack för kommentar!
   Mvh//Cm

   Radera
  2. Med er inkomst är det inga problem med lite lån. Värre när man jobbar inom kommunen som låginkomsttagare :-) Men med låga utgifter och lång sparhorisont hoppas jag pengarna kan jobbar mer i framtiden och jag mindre. Mvh

   Radera
 5. Tack för en bra och rolig blogg!
  Men stämmer verkligen priset för Investor?
  Köpte du i fredags så borde det ha varit billigare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äsch! Du har helt rätt!
   Jag tittade på ett tidigare inköp.

   Korrigerat och stort tack!

   Mvh//Cm

   Radera