8 jan. 2016

Veckans inköp

Alla seriösa investerare anser att man ska upprätta en strategi för investeringar och hålla sig till den för att inte ryckas med i tillfälliga kursrörelser och göra en massa dåliga affärer.

Som seriös investerare så har även jag någon form av strategi eller i fall några riktlinjer jag ska hålla mig till. För mindre än en vecka sedan så postade jag inlägget Årsbokslut 2015 där jag hade kommit fram till följande:

"Vi har haft en ambition att successivt öka på andra marknader än i Sverige då vi inte vill vara allt för beroende av utvecklingen i Sverige när vi väl flytt utomlands."

Och

"Investeringsmässigt kommer vi i början av 2016 hålla en relativt låg profil förutsatt att vi inte får några ordentliga börskorrigeringar. Vi inleder året med 183 000 kronor i belåning och vi vill ogärna ligga mer än 200 000 kronor i belåning så att vi har muskler om det inträffar något riktigt börsras."Förhåller jag mig då till detta?
Nä, naturligtvis så kunde jag inte hålla fingrarna borta och jag köpte lite fler svenska aktier till portföljen. Den enda trösten är att jag köper lite mindre poster än tidigare om vi fortsatt får en ännu tråkigare börs.

100 Hennes & Mauritz inhandlades till kursen 279,20 kronor.
100 Investor inhandlades till kursen 288,00 kronor.
200 Swedbank inhandlades till kursen 177,00 kronor.

Riktlinjer och strategier i all ära men jag Chansar mest...

15 kommentarer:

 1. Tycker själv aktiepriserna lockar då jag spar på lång sikt. Köpte tyvärr den 23 december sist och det är lätt att se att det skulle vart bättre att köpa nu. Men får vänta till nästa lön så får hoppas priserna håller sig så här eller lägre :-) Min strategi är att köpa lite mer när börsen går ner och mindre om den går upp mycket. När börsen gick ner förra året kändes det inte bra att jag skulle ha lån samtidigt som aktierna tappade värde. Gjorde mig skuldfri och nu känns nergången mer acceptabel trots ett värdetapp på drygt 100 000kr senaste månaden. Det är svårt att hålla i strategier men jag ska försöka spara så mycket jag kan om börsen fortsätter ner 2016. Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym!

   Tack för kommentar och jag har i grunden en motsvarande strategi och vi är nog inte ensamma om det - köp när vi tycker att det är billigt.

   Just nu så känns det billigt men vi det som bekant inte om det blir ännu billigare i närtid.

   Jag tycker att du har en sunt inställning angående lån/investeringar även om jag själv är en annan åsikt och är mer riskbenägen.
   Pengar just nu är i princip gratis att låna så varför inte passa på?

   Börsnedgångar suger mentalt och jag har "förlorat" 400 tkr den här veckan men jag hänger faktiskt inte läpp för det. Men en lång placeringshorisont så får jag möjlighet at köpa på mig fler aktier billigare än tidigare.

   Trevlig helg!
   Mvh//Cm

   Radera
  2. Som du säger är det helt klart billigt att låna :-) Har dock en mindre bra lön som gör att jag alltid varit sparsam och inte lånat till något onödigt. Min bostadsrätt hade jag lån på en kortare period men inte idag. Utan lån får jag mer pengar över varje månad som kan investeras i börsen eller som buffert :-) Trevlig helg du med Cm! :-)

   Radera
 2. Chansa på du, det går ju hur bra som helst.
  Verkar vara någon till som pudlar, ska vi ordna med en kennel på en gång?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, jo jag måste väl erkänna att på lite sikt så har det gått rätt bra med chansandet även om det har känts lite surt de senaste månaderna med tanke på utvecklingen.

   Till min tröst kan jag se att det inte bara är jag som är lite svajig i sin strategi - "men med en någorlunda förutbestämd strategi så är det bara att köra på enligt plan"

   Någorlunda :-) Vi ska kanske starta den där kenneln?

   Mvh//Cm

   Radera
  2. skriver väl in mig på kenneln då lite motvilligt :-), det är ju så svårt att låta bli ibland..:-)

   Radera
 3. hehe du fick investor till 0,10kr bättre pris än mig =/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att det är fler än jag som shoppar loss!

   En tioöring hit eller dit - vi får hoppas på att det är bra på lite sikt om inte annat så har vi lite utdelning att se fram emot!

   Mvh//Cm

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Heja dig, det var inga dåliga köp!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack PMP!

   Förhoppningsvis är det stabila investeringar som står stig över tid!

   Mvh//Cm

   Radera
 6. "När det regnar manna från himlen har den fattige ingen sked" brukar man säga. Den här veckan hade jag en sked efter försäljning med något naggad vinst av mina Trelleborg-aktier (puh, jag hade tur och hann!). Så jag handlade Swedbank i raset! Strategiskt, planerat? Näää. Men om det är strategi att köpa vid börsras, ja då har jag en strategi! Köpte på 176,28 och ser fram emot minst 11 kronor i utdelning per aktie. Räknar med att börsen kommer att gå upp med tanke på den förestående utdelningssäsongen. I värsta fall måste jag sälja på bolagsstämmodagen och s.a.s. ta hem utdelningen "i förskott" innan kupongen fallit. Men det få jag avgöra från fall till fall.
  Vem f*n kan planera ett börsras?
  /Gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Gunilla!

   Jag tror och anar att vi i mångt och mycket har samma inställning till investeringar och börsen.
   Du dumpade dock Trelleborg innan den rasade fullständigt - förmodligen begåvat men jag ligger nog kvar ett tag till.

   Swedbank har som bekant en hygglig utdelning och det är precis som du säger en vettig strategi att investera i bra utdlningsaktier - jag är kasnke inte helt ute och cyklar trots allt..

   Trevlig helg!
   //Cm

   Radera
 7. Nu är du ju långt ifrån så oseriös investerare om du ofta vill påskina.
  Då storleken på din väska är större en de flesta andras så ser den lite annorlunda ut än småspararnas.

  Du har en bra mix mellan olika sektorer, stabila och bra bolag och dessutom väldiversifierad.

  Hade jag haft motsvarande kapital så hade nog min väska sett ut något liknande.

  Snyggt jobbat och fortsätt i samma hjulspår!

  -J

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe

   Klockrent - jag kanske inte är helt oseriös av mig och läser ofta på ordenligt innan jag gör några investeringar.

   Tålamod är kanske inte min starka sida och jag behöver nog jobba lite på det..

   Mvh//Cm

   Radera