10 jan. 2016

Starkt av Walmart

Precis som mina inköp i den globala detaljhandelskedjan Walmart så är inte det här inlägget kanske helt vältajmat då Walmart backade med 2,29 procent i fredags.
Men Walmart har faktiskt fått en liten revansch under föregående vecka och är den aktie som utvecklats bäst eller rättare sagt den enda aktie på Dow Jones Industrial Average som utvecklats i positiv bemärkelse den senaste veckan.


Walmart behöver sannolikt ingen närmare presentation men helt kort är det världens största globala detaljhandelskedja med en omsättning på nästan $500 miljarder med 2,2 miljoner anställda fördelat på över 11 000 butiker i 27 länder världen. Walmarts huvudsakliga marknad är i lågprissegmentet och arbetar för att vara billigast inom alla områden - det är inte direkt Östermalmshallen vi pratar om..

Walmarts aktieutveckling har varit riktigt usel under 2015 och har sjunkit med nästan 30 procent. Orsakerna till den trista utvecklingen är många men primärt beror det på att Walmart beslutat att höja minimilönerna från $9 till $10 under 2015 med ytterligare höjningar under 2016. Sedan så har ett globalt företag som Walmart negativt påverkats av den starka dollarn, en negativ påverkan som vi även ser i t. ex. Proctor & Gamble.

På sikt så kommer kanske inte höjningen av minimilönerna vara negativt för oss aktieägare. Walmart lider av att personalen inte alla gånger är helt engagerad och det är rätt vanligt med tomma hyllor vilket resulterar i en försämrad försäljning men med fler välbetalda och engagerade medarbetare så hoppas Walmart att de kan vända trenden. En annan aktivitet som kostat oss aktieägare en hel del pengar under 2015 är Walmarts satsning på e-handel och de har seriöst tagit upp kampen mot Amazon på allvar. Förhoppningsvis så kommer kostnaderna för e-handeln successivt att minska under 2016-2017.


Vårt eget insteg i aktien Walmart var allt annat än vältajmat och aktiekursen i depån har grinat irriterande rött sedan våra inköp. Jag var väl medveten om de negativa aspekterna som jag nämnt ovan men jag trodde benhårt att kapitalet tidigare skulle söka sig till defensiva positioner. Walmart är en s.k. Safe Haven när allting i övrigt brukar gå åt helvete på börsen och nedan är en graf över de senaste tio åren och notera 2008-2009.

Nu är det en rätt klen tröst att jag fått ett visst stöd för mitt resonemang då alla övriga innehav har åkt störtlopp den senaste veckan och jag kan faktiskt bli lite orolig att Walmart utvecklat såå starkt - är det så många som är positionerade för ett uselt 2016?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar