29 jan. 2016

Shareville och Avanza vs Nordnet

Nu har det gått drygt ett år sedan jag lämnade Nordnet för Avanza men jag loggade nyligen in på min Nordnetdepå, för första gången på många månader, för att enkelt fiska fram inköpskurserna för Citigroup som jag behövde för inlägget Citigroup som jag postade för någon dag sedan.

Det första som möter mig är att jag tydligen är en fantastisk investerare! Enligt Shareville så tilldelas jag tre stjärnor då jag är så otroligt skicklig. Mina 174 kronor som ligger kvar och skvalpar gör att jag minsann tillhör toppskiktet bland investerarna och detta utan att jag får någon ränta på pengarna! Shareville som idé är väl rätt kul men det fungerar inte så bra vilket jag redan insåg när jag hade hela depåinnehavet kvar hos Nordnet och hur "Sharpekvot" beräknas skulle vara intressant att få ta del av - det känns som om man bommat några parametrar.


Även om det gått ett år sedan jag lämnade Nordnet så saknar jag faktiskt dem. Jag har varit kund sedan sent 90-tal även om det på den tiden hette Teletrade. Under alla år så har jag varit en beskedlig kund och endast plågat supporten vid ett enda tillfälle, jag tror att det var 2004 eller eventuellt 2005. När jag bestämde mig för att byta till Avanza så gjorde de en kreditupplysning på mig då jag vill ha möjlighet att belåna min depå och enligt den kreditupplysningen så är jag tydligen en ytterst stabil kund.

Som en ekonomiskt stabil Private Banking-kund blev jag därför rätt förvånad när jag under hösten 2014 informerades om att min utlåningsränta skulle höjas från 1,70 procent till 3,5 procent och detta när Avanza samtidigt erbjuder sina kunder den lägre räntan via deras superlån. Rätt illa tyckte en annan och det kan väl inte vara helt klokt att skrämma iväg sina trogna kunder som har en stabil ekonomi och genererar en hel del intäkter?

Men icke och efter följande mailväxling så bytte jag direkt till Avanza (the names have been changed to protect the innocent):

Hej,

Ja precis, 1 januari ändrar vi tillbaka räntan till den nivån den var på innan kampanjen, vilket var Private Banking-ränta som idag är en effektiv ränta på 3,5 %.

Med vänlig hälsning
Icke så begåvad verksamhetsutvecklare
Nordnet Private Banking
------------------- Original Message -------------------
Hej Nordnet,

Jag har tagit del av informationen om ränteändring som trädde i kraft den 7 november och jag då konstatera att effektiva utlåningsräntan uppgår till 3,50 % för en Private Banking-depå.

Innebär detta att den rabatterade effektiva räntan på 1,70 % som ni under 2014 erbjudit mig kommer att höjas till 3,50 % per den 1 januari 2015?

Hälsn.
Chansar mest

Avanza då? Efter ett år som kund är jag kanske inte helt imponerad. Nu är jag inte den mest avancerade användaren och lätt svagbegåvad så jag inser säkert inte alla sluga fiffigheter och alla individuella konfigurationsanpassningar. Nej, en trött investerare som jag irriterar mig på att börskurserna inte uppdateras i tid och jag vill att mina index ska uppdateras när marknaderna stängs - inte 30 minuter innan de öppnar igen.

Men det är är mest irritationsmoment och jag blir mer trött på att det alltid är problem efter systemuppdateringar eller liknande. Avanzas CIO vill ha en modigare IT-avdelning, själv vill jag ha en som följer processer och rutiner vid en produktionssättning.

Jag är övertygad om att det finns utrymme för ytterligare en pigg aktör som kan ta upp kampen med de två drakarna inom nätmäkleriet.

8 kommentarer:

 1. Nordea sa när de presenterade sitt resultat att det tänkte satsa hårt på utveckling för att bli den bästa banken på Internet. Skulle de kunna konkurrera? Jag tror inte det. Det vore nästan bättre om de i så fall skapade en ny bank, med ett nytt varumärke (kan dela datorsystem) med nya attraktiva priser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just Nordea tror jag inte så mycket på när det gäller IT-lösningar. Jag har varit kund i 35 år innan jag lämnade för SHB och just nyskapande och modernt har jag svårt att associera med Nordea.

   Mvh//Cm

   Radera
 2. Precis Daniel Nordea har inte en chans här....för stor för tung, för driven av nuvarande vinster. För komplicerad databas(säkert 30 år gammal)Det kommer inte fungera framöver. Skapa något nytt har jag svårt att tro på för en befintlig aktör. En ny spelare absolut, och mitt tips går till Google/Apple eller något amerikanskt stor-bolag som gör detta mer kundvänligt, bättre mobilanpassat, snabbare och mycket enklare. Jag satsar även 10% på att något spelbolag(Typ Betsson/Unibet) kan göra detta bättre än nuvarande aktörer. Varför Nordnet och Avanza inte fixar detta är nog endast pga konkurrens, det går för bra just nu. Men kommer Google är det för sent....gonatt, hejdå!

  Allt gott
  /DanielWikstrom

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer med dig!

   Ett drag från Google/Apple skulle vara jäkligt intressant!
   Tyvärr är väl marknaden för liten här hemma i svedala..

   Mvh//Cm

   Radera
 3. Tror jag faktiskt läst något angående apple/google, vore spännande. En old time hero som mig hoppas på aktiespararna. Dom har redan deltjänster och språnget skulle inte vara för stort. Trovärdigheten finns där. Med vänlig hälsning, anders

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anders!

   Aktiespararna är väl lite som Nordea - tryggt och omodernt?

   Men det skulle nog inte vara allt för svårt att anpassa en plattform som skulle fungera för majoriteten - jag inbillar mig att den stora massan inte är så avancerade utan vill ha en billig och fungerande plattform.

   Mvh//Cm

   Radera
 4. Jag håller med. Nu skulle väl Nordnet satsa mer på sin IT-platform, vi får se om det lyfter något.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant!

   Har du mer info? Nordnet backade naturligtvis om utlåningsräntan efter att jag flyttat min depå.

   Om det du säger stämmer så är jag nog villig att flytta tillbaka.

   Mvh//Cm

   Radera