26 jan. 2016

Rapporter från Procter och Johnson

Nej det är inget nytt bolag men rubriken hade i annat fall blivit förbaskat lång..

De två drakarna på NYSE presenterade idag sina kvartalsrapporter, Procter & Gamble för kvartal två och Johnson & Johnson för kvartal fyra.

Båda levererade helt ok rapporter och spöade proffstyckarnas vinstestimerat men att PG just nu är upp 2,5 procent och JnJ närmare 4 procent beror nog mest på oljepriset vänt uppåt efter uttalanden från Opec.

  

Procter & Gamble redovisade för kvartalet ett resultat per aktie på $1,04 dollar jämfört med förväntningarna på $0,98 dollar. 

Nettoförsäljningen sjönk med 9 procent till $16,9 miljarder dollar vilket i princip var i linje med förväntningarna. Den främsta orsaken till den lägre omsättningen beror på den starka dollarn men vi kan framöver vänja oss med lägre försäljningssiffror då Proctor & Gamble har för avsikt att minska sin produktflora med hundra varumärken för att fokusera på sina största och mest lönsamma varumärken för att ytterligare få upp lönsamheten.

Johnson & Johnsons nettoförsäljning över kvartalet sjönk igen men endast med 2,4 procent till $17,8 miljarder dollar mot förväntade $17,9 miljarder. Positivt är att vinsten faktiskt ökade med 28 procent till $3,22 miljarder vilket motsvarar $1,44 per aktie vilket var $0,02 högre än förväntat. Johnson & Johnsons meddelar även att arbetet med kostnadsbesparingarna kommer att fortsätta under 2016 och förhoppningsvis så får vi även se fortsatt svarta siffror trots en stark dollar.

Både Procter & Gamble och Johnson & Johnson är företag som lider hårt av den starka dollarn. Båda bolagen är gigantiska och världsomspännande och naturligtvis är det i USD det handlas i.

Om man beaktar att i förhållande till U.S dollar så är euron ned 12%, ryska rubeln ned 45%, brasilianska realen ned 41%, mexikanska peson ned 21%, indiska rupeen ned 85% och det bara under föregående år, så är resultaten rätt imponerande.

1 kommentar:

  1. Grymt, hade inte reflekterat så mycket över dollarns höga värde mot tex indiska rupeen.

    Allt gott
    /DanielWikstrom

    SvaraRadera