6 nov. 2015

Var ska man bo när man blir stor?

Då har vi snart tillbringat ytterligare en vecka i Nice. Många undrar förstås hur begåvat det är att offra surt insparade semesterdagar och åka till Nice första veckan i november...

Men det har faktiskt varit helt ok, visst det regnade i tisdags men utöver det så har det varit runt 20-22 grader och solen har legat på ordentligt. Det är rätt trevligt att vara nere i lågsäsong - det är "relativt" lite folk (tänk er en normal dag på Drottninggatan i Stockholm) och det är inga problem alls att få bord på just de restauranger du siktat in dig på.

Och sedan är det rätt lustigt att se infödingarna i skinn- eller täckjackor när en annan sitter i shorts och t-shirt och njuter av den behagliga värmen med en stadig drink i näven.


Men ok då - vi var väl inte helt sugna att åka ned denna gång då vi vill spara semesterdagar till annat men vi hade inte så mycket val. För några veckor sedan drog ett fruktansvärt regnoväder över Nice med omnejd och det i kombo med en rejäl tromb så blev det så illa att ett flertal personer faktiskt miste livet här nere.

Vi var rätt spända på hur eländigt det skulle se ut nu några veckor senare men det var inte några större skador på fastigheten. På terrassen var det lite mer kaotiskt men förutom döda "smågrönsaker" så var det bara ett större olivträd som drunknat och det får man stå ut med i sammanhanget. Övrig vegetation har klarat sig hjälpligt då vi sannolikt har Rivierans dyraste citron- och mandarinträd med tanke på alla pengar vi lagt ned på självvattnande krukor, insektsmedel, gödning etc. etc. och faktiskt etc. igen...

Men utöver damage control så finns det faktiskt en annan orsak som gör det motiverat att åka ned när klimatet kanske inte är lika fantastiskt som det brukar vara. Vi, och många andra, drömmer om att checka ut relativt tidigt från arbetslivet och söka sig till sydligare breddgrader där klimatet inte är fullt lika eländigt under vinterhalvåret som det är i stora delar i Sverige.

Och visst, det går inte att förneka att tillvaron är betydligt trevligare här nere och att man faktiskt kan stå ut hela året utan att hata bort 4-5 månader om året. Nice där vi delvis bor just nu är fantastiskt. Det är promenadavstånd till flygplatsen (dock en lång och tråkig sådan), krypavstånd till havet och inom en halvtimme är du i Italien, Monaco, Antibes eller Cannes om du känner för det.


Men skulle vi vilja bo här permanent? Jag tror faktiskt inte det. Ett par år skulle vi säkert "stå ut" men sedan skulle vi nog vilja ha vårt lilla hus med en liten pool, braskamin och ett land att odla i - inte för att vi för något ögonblick tror att vi skulle kunna bli självförsörjande men det skulle vara rätt trevligt att ha något vettigt att pyssla med.

Vart hittar man då det där lagom prissatta drömstället? Knappast längs kusten i Côte d'Azur då det skulle kosta skjortan. Men det finns faktiskt goda möjligheter att hitta ett vettigt prissatt boende om man drar sig någon mil bort från kusten och närmaste flygplats. Efter den här resan kan vi nog konstatera att det är Frankrike som gäller trots att det är ett betydligt dyrare alternativ än Portugal och Spanien - kanske beror det på snobberi men oavsett vad så gillar vi tillvaron här...

2 kommentarer:

 1. Du får titta på "En plats i solen - hemma eller borta" på 8:an. Många britter som söker sig mot Frankrike (och då främst inlandet pga priserna). Riktigt billigt med hus där. Iaf om man jämför med Sthlm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Therese och tack för tips!

   Spanar genast in "En plats i solen"....

   Mvh//Cm

   Radera