1 nov. 2015

Månadsrapport oktober

Månadsrapport oktober
Depåvärde - 7 492 505 (+7,5 %)
Bruttoutdelning – 6 000 kr

Det har varit en duktigt volatil månad för familjen Chansar mest och under flertalet handelsdagar så har depåvärdet fluktuerat med ett par hundra tusen kronor - frågan är om man någonsin kommer att vara oberörd med den typen av kraftiga svängningar. Trots att rapportsäsongen inledde uselt med rapporter från Wal-Mart och SKF så repade sig depåvärdet och vi ligger drygt en halv miljon högre nu än vid förra månadsskiftet - det går onekligen fort i hockey.


Vi ligger fortfarande med belåning som för närvarande uppgår till 195 582 kronor vilket motsvarar 2,6 procent av depåvärdet. Jag vet redan nu att jag kommer att få en liten bonusutdelning som ungefär är på motsvarande belopp men jag är inte säker på om jag tänker reglera belåningen eller investera i fler aktier. Jag är ganska bekväm med att ligga mellan 0-5 procent i belåning under rådande konjunktur och beloppen är självamorterande på lite sikt då vi knappast kommer att få några betydande räntehöjningar i närtid.


Portföljförändringar
Under månaden så har det shoppats lite fler Wal-Mart. Efter den usla rapporten så inhandlades ytterligare 100 aktier till beloppet $61.06 per aktie och totalt uppgår innehavet i Wal-Mart till 350 aktier. I vanlig ordning så var det inte något vältajmat inköp och aktien handlas betydligt billigare idag.

Utdelningar
NCC tröstade i höstmörkret och höstutdelningen uppgick till 6 kronor per aktie och då innehavet uppgår till 1 000 aktier så erhöll vi 6 000 kronor i bruttoutdelning.


Totalt har vi för året erhållit 266 289 kronor i bruttoutdelning.

Sparande
Vi trodde länge att vi skulle få ett relativt ok sparande under september men till slut mäktade vi inte med mer än 15 000 kronor som flyttades till depåkontot.
Den främsta orsaken till det modesta sparandet var en oförutsedd utgift i Nice som behövde regleras. Som jag tidigare har nämnt så är det inte helt billigt med dubbla boenden och under de fem år vi ägt vår lägenhet så har den i snitt kostat oss 10 000 kronor i månaden.

I år så har vi endast tillbringat 6 veckor i Nice och rent krasst så motsvarar det nästan 3 000 kronor per dag och för de pengarna kan man ju bo rätt anständigt på hotell.
Jag tröstar mig dock med att den största delen av våra frankrikeutgifter är investeringar i lägenheten och jag är rätt trygg med att vi kommer att få tillbaka pengarna när vi väljer att flytta vidare.

Och även om det är dyrt så går det inte att förneka att det är rätt härligt att den 1 november sitta på terrassen i solen när det är 22 grader varmt. Visst, dagen har spenderats med att frosta av frysen och tukta citrusträd men det kan man leva med om man tar täta pauser med kallt rosévin.

12 kommentarer:

 1. Låter som en mysig tillvaro i Nice!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt ok även om det är lite arbetsläger :-)

   Den är fantastiskt trevligt med lite sol och värme och jag blir påmind om varför vi ska fly landet när ekonomin tillåter.

   Mvh//Cm

   Radera
 2. Sex veckor är också tid, och 10000 kronor i månaden är inget emot de som sysslar med motorsport. Terassvin är då närmast en billig hobby.

  Se, allt är relativt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Daniel,
   Du har helt rätt och jag visade din kommentar för fru Cm som misströstat en del över utgifterna och nu känns det bättre igen :-)

   Mvh//Cm

   Radera
 3. Inte så illa att få en bonusutdelning på sådana summor!
  Man missar helt klart något om man inte arbetar privat verkar det som. :)

  Det känns som att ni kommer att nå en tillräckligt stor utdelning snart för att kunna dra er tillbaka om ni vill. Hur känner du inför det? Det känns som att en person som är kapabel att nå den månadslönen du/ni har kanske måste ha något väldigt stimulerande att göra om man väljer att sluta arbeta? Jag har själv funderat på detta. Jag längtar mycket efter frihet men kan idag inte riktigt säga hur jag hade spenderat varje dag istället för att arbeta. Första året är väl jätteskönt då man passar på och resa och ta igen sådant man kanske har missat.. frågan är vad man gör sedan med det drivet och ambitionen man ändå känner att man har...

  Tack för en fortsatt fin, intressant och rolig blogg!
  Mvh Johan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Johan!

   Tyvärr så är det inte varje år det vankas utdelningar i den här kalibern och vissa år blir det inget alls. Utdelningarna är främst en kompensation till min "i förhållandevis" dåliga lön som egentligen är riktigt bra men borde vara högre.

   Tyvärr är det en bit kvar till målet - 30.000 netto tror vi oss behöva för att leva ett relativt bekymmersfritt liv som även ger utrymme till resor och god mat.

   Att sluta arbeta är egentligen inget mål vi vill uppnå men det ska vara på våra villkor. Jag är rätt övertygad om att jag skulle bli rätt uttråkad efter ett par år som heltidsgolfare och skulle då gärna haka på något mindre skubb - inte för att vi skulle behöva inkomsterna men för att det faktiskt är rätt kul och socialt att jobba ibland...

   Månge tack för trevlig kommentar.
   //Cm

   Radera
 4. Blir så jäkla laddad alltid när jag läser dina inlägg, jag tänker att en dag....då jäklart.4 miljoner i avkastning är fan inte dåligt alltså. Njut i Nice och av livet å spara lite vin till resten av fransmännen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha :-)

   Tänk på att det kan gå ganska fort både upp och ner!
   Depåvärdet har flukurerat men dryga miljonen under året...

   Lovar att lämna lite vin åt fransoserna - som tur är så är inte östra delen av Rivieran någon vinproducerande region att prata om (ja, förutom Château Rasque förstås)...

   Mvh//Cm

   Radera
 5. Hårt liv! :)

  Det blev bra fart i oktober till slut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tompa!

   Japp, de där ullössen tar nästan livet av mig - hoppas att de små krypen fryser ihjäl nu i vinter men fan tro´t..

   Det repade sig rätt bra i slutet och även om det inte blev en lambo så kanske jag snart får råd en en VW - jag har hört att de är rätt billiga just nu..

   Ha en riktigt bra kväll!
   //Cm

   Radera
 6. Det låter helt underbart med Frankrike...
  Hoppas citrusträden inte tar död på er ;D

  Själv är jag i Bangkok på heltid och njuter av mat och värme!

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sparfest!
   Det är ett slitigt jobb men man får trösta sig med täta pauser och mycket vin :-)

   Kul med BKK! Själv har jag någon hatkärlek till Bangkok men måste väl erkänna att jag sammanlagt bara spenderat en månad där.

   Arbetar du eller njuter du bara av tillvaron?

   Mvh//Cm

   Radera