27 nov. 2015

Gott och blandat

Under torsdagen så hade NCC sin kapitalmarknadsdag och vi fick veta detaljerna kring särnoteringen av bostadsutvecklingsbolaget NCC Housing som delas ut till aktieägarna under 2016.

En konsekvens av särnoteringen är att 5,3 miljarder, av 8 miljarder i eget kapital, ska föras över till NCC Housing och då skulle soliditeten bli för låg vid en kontantutdelning för 2015.


Beskedet var rätt ovälkommet då många av oss som äger NCC då den tidigare varit en stabil utdelare och konsensus låg på 12,6 kronor i utdelning per aktie för 2015 som nu blir noll. Trots att finanschefen anser att marknaden, under hennes 20 år på NCC, aldrig varit så "bra" som den är nu så visade marknaden sitt ogillande och aktien handlades kraftigt ned efter beskedet.


För egen del så utgör NCC:s utdelning dryga 4 procent av årets totala utdelningar så det är ett kännbart avbräck för familjen Chansar mest. Jag anser även att en särnotering av NCC Housing medför att det nya aktieinnehavet är mer riskfyllt då försäljning av bostäder som bekant är en rätt konjunkturkänslig business.

Om vi ska ligga kvar eller avyttra innehavet är en svår fråga då jag i grunden gillar NCC men att ha 270 000 kronor bundet i en aktie som inte ger någon utdelning känns sådär då vi redan har motsvarande belopp i Citigroup som inte direkt har någon fantastisk utdelning...

Traditionellt sett så deltar jag rätt sällan vid börsintroduktioner då jag ofta tycker att det är ett lotteri och vill gärna att marknaden ska få tid och prissätta aktien innan jag handlar i den. Men den här gången så är det faktiskt två bolag som ska noteras och som jag sneglat på under en längre tid.


Attendo är ett bolag är ett av Nordens största privata vårdgivare med 18 000 anställda. Äldrevård utgör 59 procent av omsättningen och resterande del består av hälsovård och övrig vård.
Även om jag inte är helt road över att vårdbolag är börsnoterade och kan drabbas av kvartalshetsen så går det inte att komma ifrån att marknaden ser ganska bra ut ur ett demografiskt perspektiv då vi som bekant bara blir äldre.

Ett flertal affärstidningar har räknat på caset och kommit fram till en värdering på P/E 11-13 vilket är attraktivt jämfört med konkurrenterna.
Teckningskursen är på 50 kronor och familjen Chansar mest slog till och tecknade sig för två tusen aktier. På måndag vet vi hur många vi fick tilldelade och förhoppningarna är inte allt för högt ställda då intresset har varit mycket högt inför noteringen.

Den andra noteringen är Scandic men intresset svalnade rätt snabbt när villkoren blev offentliggjorda. Scandic har ett teckningskursintervall mellan 66 och 81 kronor och det ger knappast något seriöst intryck.


En annan orsak till mitt ointresse är att Scandic sätts på börsen med en skuldsättning på 4 miljarder och eventuella aktieägare kommer att få leva med låga utdelningar eller hämmad tillväxt under flera år framöver.

När riskkapitalbolag, som i det här fallet är EQT och Accent, ligger bakom en notering så får jag alltid en olustkänsla i magen och misstänker att riskkapitalisterna försöker krama ur det sista ur sin investering. Och just EQT har jag inget större förtroende för efter debaclet med Candyking och Bactiguard så jag håller mig utanför och hoppas att jag i stället får en hyfsad tilldelning i Attendo.


Svolder delade i veckan ut 2,50 kronor per aktie, en höjning med fantastiska 0,25 kronor från föregående år.

Jag kan konstatera att vi har långt kvar till fornstora dagar då Svolder faktiskt var en riktigt bra utdelningsaktie.

Nåja, vårt innehav på 1 500 aktier gav oss 3 750 kronor i bruttoutdelning och totalt för året så har vi fått 271 483 kronor i utdelning.8 kommentarer:

 1. Trevligt med utdelningar varje gång :)
  Sitter också och funderar kring NCC, hur göra. Det gör emot en av mina kriterier; att investera i bolag som delar ut pengar. När nu NCC slopar utdelning så kvalificerar den sig inte längre som ett investeringscase i mina ögon. Har också en hygglig summa i bolaget... Att bli aktieägare i NCC Housing känns visserligen som ett tröstpris, med förhoppningen att det kommer bli ett bolag som delar ut pengar. Chansa och ligga kvar in till 2017 för att förhoppningsvis få utdelning från både NCC och NCC Housing lutar jag åt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Johan,

   Även jag är extremt ambivalent om hur jag ska göra med NCC.
   Jag kommer nog att ligga kvar men kanske skala av innehavet en smula.

   Då jag ligger i en traditionell VP-depå så funderar jag på att realisera lite förluster och samtidigt minska innehavet i NCC med motsvarande belopp.

   Mvh//Cm

   Radera
 2. Tänkte precis som johan.
  Dom kommer inte dela ut pengar 2016 men dom kommer ju fortfarande knoppa av ncc housing vilket blir pengar. Frågan är ju hur mycket kursen kommer sjunka och om man tjänar på att sälja för att tillsammans kommer båda bolagen inte vara värt lika mycket som ncc är idag.
  Sedan tror jag som johan att för 2017 kommer det komma utdelningar från både ncc och ncc housing vilket säkert kommer motsvara årets 12 kr.

  Kommentarer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,

   Precis som jag svarade Johan så kommer jag nog att ligga kvar med största delen av innehavet och slicka såren. Jag gillar egentligen NCC och marknaden är ju "rätt" bra för den typen av bolag i dagsläget...

   Mvh//Cm

   Radera
 3. Någon får gärna förklara för en amatör som mig vad detta innebär mer än att jag inte kommer erhålla utdelning 2016. Kommer jag även bli tilldelad aktier i NCC housing? Finns det några fördelar med att ligga kvar i NCC?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,

   Du kommer att bli tilldelad aktier i NCC Housing och om allt fungerar som tänkt så kommer NCC Housing och "Gamla" NCC tillsammans motsvara samma belopp som nuvarande NCC - ett nollsummespel helt enkelt.

   Ledningen för NCC tycker naturligtvis att det här är en fatastiskt fiffig idé och deras förhoppning är att marknadsvärdet kommer att öka efter särnoteringen av NCC Housing.

   Mvh//Cm

   Radera
 4. Vore intressant att se var NCC Housing har sina byggrätter. Om det primärt är i regioner med extrem bostadsbrist (t.ex. som när de byggde Signalfabriken i Sundbyberg) känns det lite som att de kan gå hur bra som helst. Det största hotet är då hur mycket politikerna vill lägga sig i bostadsmarknaden...

  Jag kommer att göra som många ovan; behålla och hoppas på både kursuppgångar och utdelningar. HashtagAlltidOptimist

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska jag vara ärlig så tror jag nästan att de kvittar var byggrätterna är belägna.
   I rådande situation så är det bostadsbrist i hela landet och även normalt oattraktiva områden lär Migrationsverket hugga på som kobror. Och som vanligt håller jag med dig - de långfingriga politikerna kan naturligtvis ändra förutsättningarna på nolltid.

   Jag gör nog som du, sitter kvar med innehavet trots att det känns rätt surt.

   Mvh//Cm

   Radera