8 aug. 2015

Privatekonomi

I våras så fick jag en kommentar från bloggkollegan kanjagblirik som efterlyste lite fler privatekonomiska inlägg. Jag har full förståelse att det kan vara lite täligt för alla utom jag själv att läsa om utdelningsinläggen som står som spön i backen under vårkanten.

Efter lite funderande så kan jag konstatera att det inte är helt enkelt att skriva något inlägg om vår privatekonomi. Vi varken sparar eller amorterar och det enda som faktiskt kan vara lite spännande är att aktiedepån kan flukturera rätt rejält...

Inkomster
Inte ens våra inkomster är speciellt konstanta över året. Ibland får herr Chansar mest rejäla bonusutbetalningar och andra år får han inga alls.
"Basinkomsten" rensat från eventuella extrautbetalningar brukar landa på 110 000 kronor per månad vilket är en normal eller kanske en bra lön för personer i vår ålder.
De år bonusutbetalningarna faller ut så inkasserar vi fjantigt mycket pengar men det är inget vi räknar med eller budgeterar för...

Tillgångar
Jag skrev för ett drygt halvår sedan ett inägg om "depåvärdets irrelevans" lite som motvikt till de kommentarer som jag fått om "hur jävla mycket pengar vi har".
Det är rätt lätt att man glömmer bort att alla skatter som tillkommer när man väljer att avyttra sina tillgångar oavsett om det avser aktier eller fastigheter.

Nu kanske jag tidigare var lite pessimistisk i överkant men nedan är en realistisk tillgångsförteckning i linje med hur övriga bloggare brukar presentera sina tillgångar och skulder.  


Budget
Vi har faktiskt en månatlig budget sedan 2001 - eller rättare sagt en kostnadsuppföljning då vi kanske inte längre tittar på den förutom när fru Chansar mest betalar räkningarna.
Budgeten upprättades redan 2001 när vi hade en helt annan ekonomi än vi har idag och målet var att spara 3 000 kronor i månaden för att ha råd med den där treveckors semesterresan till Västindien.

Sedan dess har vi väl inte brytt oss speciellt mycket om vår budget förutom vi ett tillfälle 2004. Efter många år tillsammans så bestämde vi oss för att gifta oss av praktiska skäl och när bröllopsresan var betald så insåg vi att vi bommat en sak - ringar! En rätt väsentlig sak och det var nog den senaste gången vi faktiskt behövt dra åt svångremmen och faktiskt behövt spara. Och ja, vi fick ihop till ringarna men det är nog sista gången jag käkat 3-kronorsnudlar...

Sedan dess fungerar vår budget endast som kostnadsuppföljning och när andan faller på så är det rätt intressant att se hur förutsättningarna förändras med tiden. Nu är kanske inte sammanställningen helt rättvisande då vi haft semester under hela juli månad.


Sparande
Som redan framgått så "sparar" vi inte utan det som blir över åker helt sonika in på aktiedepån. Det kan låta lite halvarrogant men med vår nuvarande levnadssituation med relativt goda inkomster så finns det egentligen inget incitament att göra några avkall på vardagsbekvämligheten.

Jag är naturligtvis väl medveten om att ett mer aktivt sparande medför att att vi kan göra vår exit från arbetsmarknaden tidigare än planerar men jag har ytterst svårt att se oss leva som vi en gång gjorde när jag var en fattig student. Jag finner fortfarande stort intresse, och med ödmjukhet, följa s.k. "snålbloggare" som verkligen gör sitt yttersta för att få vardagslivet att gå ihop.

I samma kategori ingår ekonomibloggarna som fortfarande är studenter såsom utdelnings91an som sparar och investerar överskottet - hade jag varit hälften så klok som honom så hade jag inte arbetat idag.

9 kommentarer:

  1. Aldrig förstått det där med tidig pension, gillar ni inte ert jobb kanske ni ska titta på att göra nåt annat? Speciellt han "miljonären" som ska gå när han är 40, herregud vad tråkigt..! För det första lär det ju inte direkt svämma över av sällskap som är helt lediga i den åldern, för det andra kanske leva i 50 år utan sysselsättning? Jag skulle bli galen av att inte känna att jag gör någon nytta.

    Jag älskar att gå till jobbet och jobbar gärna extra långt in i pensionen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror du har missförstått de flesta som siktar på tidiga "pension" eller redan befinner sig där. Du är nog i grunden överens med oss. Det handlar i korthet inte om en lång utdragen inaktivitet utan om att ha den ekonomiska friheten att välja formen för ett aktivt liv, i eller utanför arbetslivet.

      Läs gärna artikeln nedan och berätta sedan hur du ser på det hela. Det hela kan nog inte beskrivas på ett bättre sätt.

      I retired at 30. The best part isn't leisure — it's freedom

      Radera
    2. Precis!

      Jag tycker att namnet på länken sammanfattar det hela rätt bra.
      Mvh//Cm

      Radera
  2. Det finns andra sysselsättningar än förvärvsarbete att ägna sig åt här i världen. Själv är jag i grunden rätt entreprenörsaktig och har flera idéer att kunna ägna mig åt istället för att åka iväg till ett lönearbete.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Johan,
      Instämmer. Det skulle vara rätt skönt att kunna ägna sig åt småaktiviteter utan att för den delen ha kravet på sig att tjäna en massa pengar..
      Mvh//Cm

      Radera
  3. Stor skillnad mellan 2002 och 2012 ja. Verkar som om ni unnar er det som känns rätt och jag hoppas alla som har tillräckligt mycket pengar gör likadant.

    Jag tror det där räknas som riktigt bra lön. Jag gissar i topp 1-2% i Sverige eller kanske mer. Det blir så lätt att man bara tittar på folk med samma yrke eller i sin bekantskapskrets och blir lite fartblind. Jag är också imponerad av utdelnings91an som har en så sund filosofi och får det att fungera utan en bra lön.

    Apropå "inte arbetat idag" och de tidigare kommentarerna så tolkar jag det inte som att fysiskt inte göra något utan att det handlar om att ta bort ännu mer av de delarna i arbetet som inte är intressanta. Kanske starta eget på halvfart, eller engagera sig i föreningar eller politiskt eller skriva en bok, eller börja skulptera seriöst.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Daniel,
      Du har helt rätt.
      Jag Googlade lite snabbt och kan konstatera att våra löner är rätt ok för vår åldersgrupp.
      Och precis som du är inne på så blir man lätt fartblind då den stora majoriteten av bekantskapskretsen har motsvarande löner.
      Mvh//Cm

      Radera
  4. Thx for one of the best Swedish blogs! It is a pleasure to read your posts with some clear signs of independent reasoning and thinking. Out of curiosity; I did not understand if your income (after tax) is 110 or 73 kSEK per month?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi Hnwi and thanks for your kind comment.

      Sorry for the ambiguity - 73kkr is our net income.

      BR/Cm

      Radera