10 aug. 2015

Faxander får kicken

Enligt rykten så kommer Olof Faxander få sparken som vd för Sandvik och officiellt besked väntas under veckan. Orsaken uppges vara missade finansiella mål men det är väl ingen hemlighet att storägarna inte varit helt imponerade av Faxanders bravader.Jag själv och många andra bloggare välkomnar beslutet då det knappast har varit någon dans på rosor att vara aktieägare i Sandvik. När lilla Olle tog över Sandvik så kostade en aktie 122 kronor och efter dagens trevliga uppgång så stängde aktien på dryga 90 kronor - en nedgång på -27% under perioden.


Uppdatering 21:00
Under kvällen så blev det officiellt att Faxander avgår med omedelbar verkan och finanschefen Mats Backman tar över som tf vd och koncernchef fram till 1 november då Wärtsiläs nuvarande vd Björn Rosengren tillträder.

Faxander har rätt bra betalt och kommer att ersättas med ca 30 miljoner kronor under sin uppsägningstid.

Extra spännande blir det då Investor är största ägare i Wärtsilä - är det början på en riktig maktkamp mellan Wallenbergarna och Fredrik Lundberg?

13 kommentarer:

 1. Hej CM,

  En tanke, vad är det som gör/gjort att du har denna aktie i portföljen? Precis som du visar i inlägget har det inte gått särskilt lysande, samtidigt är inte utdelningen så mycket att hänga i granen heller. Är det verkligen en bransch där det finns så mycket manöverutrymme att göra så mycket inom (avseende att skapa tillväxt) när man uppnått Sandviks storlek?

  /Aktiedepån

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Akiestolpen!

   Sandvik var en av de aktier jag köpte under min "bombmattestrategi" 2009 och jag är idagsläget upp ca 85% trots kräftgången de senaste åren. Då jag ligger i en vanlig aktiedepå så säljer jag bara om jag akut vill ut ur aktien.

   Har jag förluster liggande (rätt svårt att få några betydande under de senaste årens uppgångar) så brukar jag "kvitta" bort mina bojsänken mot trevligare alternativ.

   När det gäller specifikt Sandvik så har många av oss väntat på att Faxander ska få kicken och han har överlevt betydligt längre än vad jag trott då han knappast är okontroversiell.

   Med Rosengren vid rodret är det inte omöjligt att vi kommer att få se marginaler liknande de i Atlas Copco och då blir det genast rätt intressant :-)

   Mvh//Cm

   Radera
 2. Äntligen! Som jag väntat :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. :-)

   Mina kollegor har idiotförklarat mig då jag gått runt och flinat hela eftermiddagen - "vem bryr sig".

   Vi gör det i alla fall...

   Trevlig kväll
   Mvh//Cm

   Radera
 3. Det här var en bra nyhet. Synd på pengarna som försvinner i dubbla VD-löner men jag tror det var en rejäl felrekrytering att anställa Faxander och det skulle kosta företaget och dess ägare mer att behålla honom.

  Jag vet inte vilka meriter han halkade in via. Uppväxt på Djursholm med rätt kompisar? Nåja, spelar ingen roll. Nu håller jag tummarna för att Björn Rosengren kan göra bra saker med Sandvik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det trist med hans tilltagna ersättning men i sammanhanget är det naturligtvis inga större pengar att tala om.

   Självklart så är det polare och relationer som gäller när det rekryteras nya dirrar - Faxander var en av Sverker Martin-Löfs pojkar som rekryterade honom från SSAB där han knappast gjort någon större succé.

   Men jag kan ändå inte låta bli att beundra Faxander lite i smyg - han har inte lyckats med något han åtagit sig och ändå hämtar grabben hem 15 mille om året...

   Mvh//Cm

   Radera
 4. Hej CM med fru CM :). Jag har följt din blogg några månader och tycker att du den är riktigt intressant. Jag har precis startat en egen hemsida som jag kopplat en blogg till. Min adress är mot6miljoner.se och min adress till bloggen är http://6mille.mot6miljoner.se/. Den är absolut nystartad och jag är en riktig rookie på investeringar men har blivit motivirad av bland andra dig att köra igång mot ekonomisk frihet :) Du får gärna lägga till mig på din blogglista om du vill. När jag kommit på hur man gör ska jag lägga till dig :) startade idag haha. Fortsatt lycka till och jag kommer fortsätta följa dig hursomhelst!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack för din kommentar!
   Tack för berömmet och alltid kul med fler bloggare.
   Det där med inlänkningar är ett bekymmer och jag tycker att många är lite för snåla att länka till nya bloggare.

   När du kommit upp i en flock inlägg så lägger jag till dig i blogglistan.

   Lycka till med bloggandet!
   Mvh//Cm

   Radera
 5. Nej, det tror jag inte. Investor kommer läsa av det rätt, ingen sak att bråka om.
  Att Rosengren går från Wärtsilä till ett Sandvik i behov är inte skäl på långa vägar.
  Jag tror dom nickar gillande och har förståelse åt hela omdaningen i Industrivärden, SCA och Sandvik.
  /AS
  Först insåg alla att något måste göras med SCA och nu ser Fredrik att nu är det Sandviks tur, helt logiskt.

  Det började med att alla förstod att något måste göras i SCA. Gamla gardet i SCA måste ut och det betydde att Industrivärden måste ändras.(Rutten kultur i SCA med koppling till Industrivärden är en mycket allvarlig sak för SHB) och lösning är (alltid&kutym) "förtidspension".
  SHB (med Pär Boman (SHB, P-Stiftelsen. Backade av P-kassan och Oktogonen)), och Lundberg tog sig an uppgiften att få en ändring i sakernas ordning vilken alltså inkluderade både Industrivärden och SCA.

  Investor förstår att Fredrik Lundberg kommer skriva ett nytt kapitel i Industrivärden nu och att något måste göra i Sandvik nu (Faxander ska byta ska ut, förtidspension. Man tackar alltid med en stor fet check, det är kutym här, sjukt men sant och inget som stör sakernas större ordning tycker man.
  Alla vet att vice vd i Fredrik Lundbergs bolag LE Lundbergföretagen är Cleas Boustedt och att han är ny styrelseledamot i Sandvik. Så nu var det dags i Sandvik.
  Hedersordförande i Sandvik är Percy Barnevik och även han har säkert gett sitt gillande till detta. Blev Pär konsulterad så tror jag han hade gett sitt gillande.
  Nu är dom tre största sakerna oordning ställda i annan dagar. Nu ska dessa exekveras och följas upp.

  Tid lösgörs nu för Fredrik och Pär att fundera på vad Industrivärden ska göra härnäst. Helt klar en spännande tid framöver i Industrivärden framöver.

  Pär, kommer nu syna Magnus Groth och Fredrik Rystedt i SCA.
  Och, Frank Jan-Jensen är redan igång i Banken som går som tåget där läget är "fortsatt på inslagen strategi" (vilket bl.a. är att expansion i England fortsätter med oförminskad kraft och framgång).
  Pär kommer tvätta och vässa SCA.
  Nästa år ska Rosengren göra det samma i Sandvik är tanken.

  SCA och Sandvik och Industrivärden är inget man "kladdar ner inifrån utan att åka ut"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för ett initierat och tänkvärt inlägg!
   Mvh//Cm

   Radera
 6. Antar att du redan har sett aktieingenjlrens utmärkta inlägg om Faxander, men länkar in det i alla fall.

  http://aktieingenjoren.blogspot.se/2015/08/vad-kan-unga-chefer-och-investerare.html

  Att Faxander skulle få gå var en lågoddsare. Däremot hade jag inte trott att det skulle ske så snabbt. Vore onekligen toppen om det hände en del med det bolaget då jag plockade upp ett par aktier i höstas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentar och länk!

   Även om jag inte riktigt delar Aktieingenjörens uppfattning om Faxander i allt så tycker jag att det var ett riktigt bra och inlägg. Jag tycker inte att man ska läsa in allt för mycket i att Faxander avhandlats i tidningen Chef och hyllats för sitt ledarskap - den typen av artiklar förkommer i varje nummer och några av dem som avhandlats är riktiga katastrofer till ledare.

   Även om jag sågar Faxander rätt rejält så vet jag att han gjorde ett kanonjobb på Outokumpu och var där en omtyckt medarbetare. Men steget till att bli vd i ett börsnoterat företag har visat sig vara för stort för honom..

   Mvh//Cm

   Radera
  2. Jag är inte jätteimponerad av tidningen Chef.

   http://www.dagensmedia.se/nyheter/print/tidskrifter/article3833298.ece

   Bara för att vara tydlig så är jag inte en fanboy till Faxander men jag har stor respekt för den uppgift han har tagit på sig. Jag skulle själv inte klara det och inser hur oerhört svårt hans uppdrag har varit. Sandvik var redan på dekis när Faxander tillträdde och det är inte omöjligt att flera av de åtgärder han vidtagit har varit rätt. Däremot kan jag konstatera att det inte har varit tillräckligt. Av egen erfarnehtbkan jag säga att ändra företagskulturer är galet svårt ochi abnormt stora börsbolag ännu svårare. Ledarskapskonsulter sitter med alla svaren (har själv nyligen suttit med ett par) men kan inte göra det själva. Personligen kallar jag dem enucker. De har sett det göras, kan tekniken, men kan inte själva.

   Radera