31 aug. 2015

Månadsrapport augusti

Månadsrapport augusti
Depåvärde - 7 319 141 (-5,4 %)
Bruttoutdelning – 845 kr

Det har varit en intressant månad och depåvärdet har fluktuerat rätt rejält. Mellan den 11 och 25 augusti så sjönk depåvärdet med nästan 1 miljon kronor. Sedan dess så har det repat sig något och jag kan summera augusti månads nedgång till 394 047 kronor.

Trots att det har stabiliserat sig något så är det fortfarande enorma svängningar i depån och då har vi ännu inte kommit in i september och oktober som traditionellt brukar bjuda på intressanta köptillfällen.


Portföljförändringar
Under månaden så har det shoppats lite aktier:
Ökat 50 i Wal-Mart till kursen $69.73
Köpt 100 Johnson & Johnson till kursen $90,57
Ökat 50 i McDonald´s till kursen $92,51
Ökat 400 i Fortum till kursen €13,96
Ökat 200 i Investor till kursen 287,70 kronor

Inköpet i Wal-Mart gjordes redan den 18 augusti  - lite lagom innan kurserna började vika nedåt och just nu handlas aktien i $64.73 vilket inte känns helt upplyftande. Övriga inköp gjordes den 24 augusti till lite trevligare kurser.

Augustis tillskott kommer på årsbasis öka bruttoutdelningarna med ca 10 000 kronor.

Då vi är panka så shoppades det för första gången i år på krita och belåningen uppgår 199 964 kronor. Vi har satt en kreditlimit på 1 000 000 kronor så det finns fortfarande lite muskler kvar om det blir stökigt under hösten.

Utdelningar
Procter & Gamble delade ut $0,66/aktie och då vi vid x-dagen endast hade 150 aktier så landade månades utdelningar på blygsamma 845 kronor. Innehavet i PG uppgår nu till 250 aktier så det blir lite roligare om tre månader.


Totalt har vi för året erhållit 257 111 kronor i bruttoutdelning.

Sparande
Vi har som bekant inte någon imponerande sparkvot. Den här månaden så betalades de sista kreditkortsnotorna för sommarsemestern och sedan har det shoppats lite flygbiljetter inför vintersemestern. Och visst ja, vi var i Tel Aviv i förra helgen och Israel är inte speciellt billigt. De 23 000 kronorna som blev över flyttades till depåkontot...

11 kommentarer:

 1. Är man pank köper man på krita... ! :)
  Tyckte mina innehav som backat -20 000kr kändes lite deppigt, men en mille...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Johan (investera.antileon.se)!

   Japp! Det är lite förargligt att det är likadant varje år. Jag shoppar upp alla utdelningar under första halvåret även om jag är så väl medveten om att det är under hösten de intressanta köplägena brukar uppkomma. Någon gång kanske jag lär mig men fan tro´t....

   Nu blev det inte riktigt så illa som en mille men 400 tkr känns rätt surt det med...

   Mvh//Cm

   Radera
 2. En försvarbar mängd aktier du har där.

  Fråga:
  Tycker du det är någon skillnad rent mentalt att förvalta 7 miljoner istället för t ex 3 miljoner?

  Undrar Utdelningsseglaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Utdelningsseglaren,

   Tackar - easy come, easy go :-)

   Nej, inte alls. 2011 var depåvärdet 3,2 mkr och med ett nedställ på börsen på 50% så är vi där igen.
   Det blir lite som monopolpengar och det enda roliga med 7 mille är att om vi skulle sälja av så skulle både hustrun och jag kunna parkera varsin fet lamborghini utanför farbror Tompas stuga för att hetsa honom en smula :-)

   Mvh//Cm

   Radera
  2. Ha ha, ja det skulle ju vara ett sätt att förvalta sina pengar väl :P

   Vet inte riktigt vad du menar med "easy come easy go" men du kan alltid trösta dig med att du äger delar av väldigt fina bolag, oavsett vad de anses vara värderade till enligt Mr. Market just för stunden.

   Sen har ni ju fördelen med aktier som inte kräver något speciellt underhåll och kostnader jämfört med ert boende i Frankrike.

   Radera
  3. Du har naturligtvis helt rätt. Vårt fokus är att maximera utdelningarna och inte nämnvärt bry oss vad marknaden för tillfället värderar ett specifikt bolag. Det är utdelningsarna som styr och det är också en av anledningarna att vi just nu primärt investerar i amerikanska aristokrater.

   :-) Jag brukar invänta 10 inlägg innan jag länkar tillbaka men du har uppenbarligen, med risk för min mentala hälsa, tragglat dig igenom ett flertal av mina förvirrade inlägg...

   //Cm

   Radera
  4. Stort tack för länkningen!

   Ska göra mitt bästa för att förtjäna det utrymmet på din blogg :)

   Hälsar Utdelningsseglaren

   Radera
 3. Du skulle sålt och köpt Lambon när du hade chansen!

  Skämt å sido, vi kan nog gå mot en tråkig period vad gäller våra portföljers värde men det blir rätt mycket enklare att hålla fokus om man tittar på sin utdelningsfabrik i stället för värderingarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så sant!

   Jag har samma marknadstro och kommer primärt att försöka köpa aristokrater vid större korrigeringar.

   //Cm

   Radera
 4. Halloj! Ja jag själv backade drygt 10k för denna månad och då satte jag in 18.500kr så inte så himla farligt ;)

  Om jag får fråga hur tänker du göra med ditt nya lån nu på 200k?
  Amorterar du en smula varje månad eller hur gör du?


  Funderat själv ifall vi kliver ner några % till ta ett lån på mellan 30-50k (avanza super lånet) och sedan amortera 10% av det varje månad, så att det är betalt på ett år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Zacapa!

   Historiskt sett så har jag varit ganska aktiv med att amortera av belåningen då jag vill ha ett så stort utrymme som möjligt om det blir en rejäl sättning på börsen.

   Jag kan dock konstatera att det inte alla gånger varit så begåvat.

   Om vi ligger kvar kring nuvarande nivåer så kommer jag nog att prioritera ytterligare aktieköp framför amortering. Med 1,7 procent i ränta (dessutom ligger jag kvar i en VP-depå och kan göra 70% avdrag av räntekostnaden) och med en nuvarande belåningsnivå som är "självamorterande" på ett års sikt så är det rätt attraktivt att prioritera nyinvesteringar.

   Om börsen fortsätter ned i källaren så kommer jag successivt öka belåningen upp till 1 Mkr.

   Mvh//Cm

   Radera