15 nov. 2015

Paris

Som helgrutin så brukar jag roa mig någon timme med att läsa igenom ett stort antal välskrivna och underhållande ekonomibloggar. Det har nästan blivit en ritual där jag med ett glas vin sitter djupt försjunken med en bärbar i knät och svarar enstavigt när fru Chansar mest försöker kommunicera med mig.

Det blev inte så mycket av den rutinen i helgen utan jag har ägnat helgen att följa mediernas rapportering om terrorattentatet i Paris. 129 döda och antalet kommer tyvärr att stiga då det är 350 skadade och för 99 av dem så är tillståndet kritiskt.


Attentatet i Paris är det värsta som inträffat inom EU efter bombdåden i Madrid 2004 där 198 personer miste livet. Enligt medieuppgifter så har terrororganisationen IS tagit på sig ansvaret och tyvärr så är jag rätt övertygad om att det här bara är en början och vi kommer att i närtid drabbas av ytterligare attentat.

Det finns inget så fegt och vidrigt som terror som riktar sig mot civila och oskyldiga människor. När jag läser om vittnesmålen från Bataclan där attentatsmännen ställer sig längst bak i lokalen och under en lång period skjuter in i folkmassan gör mig direkt illamående.

Som väntat så har näthatet exploderat på diverse bloggar, forum och tvivelaktiga webbsiter. Det är naturligtvis muslimernas fel och de ska nu skuldbeläggas och helst utrotas. Till alla näthatare så kan jag informera om att det finns ungefär 1,5 miljarder muslimer i världen och om de skulle vilja ha ihjäl övriga religiösa grupperingar så hade vi varit döda vid det här laget.

De sex terrordåden inträffade i det tionde arrondissementet - ett område där nästan 20 procent av invånarna är födda utom EU-området. I Syrien och Irak så råder det jämställdhet - IS skär glatt av halsen på invånarna och diskriminerar inte ur något etniskt eller religiöst perspektiv och då majoriteten av invånarna är muslimer så är det sannolikt de som i 95 procent av fallen mördas av jihadisterna.

Den enda trösten i den här katastrofen är att det, ur ett IS-perspektiv, kanske inte är helt slugt att välja Frankrike som terrormål. Fransmännen är ett stolt folk och är mer förbannade än rädda - trots uppmaningar att hålla sig inomhus så samlades mänger av Parisbor under fredagsnatten för att visa att de inte kommer att låta sig skrämmas. Även den normalt sett bleka presidenten François Hollande visade på handlingskraft och retoriken var rätt tydlig - nu jävlar får det vara nog!

Är det början på slutet för IS? Även om vi sannolikt får leva med fortsatta terrorattentat så tror jag i alla fall att det är början på slutet för deras kalifat.
Enligt alla experter är IS en ganska medioker krigsorganisation och deras framgångar beror på att moralen hos den Irakiska armen var usel och i Mosul, Iraks näst största stad, så flydde armen trots att de var otroligt överlägsna både numerärt och avseende beväpning. I Syrien råder det inbördeskrig och där har IS vunnit ett antal lätta segrar då landet är i upplösningstillstånd.


Under de senaste året har det inte varit helt lustigt att vara IS-anhängare. Koalitionens flyganfall i kombination med kurdernas framryckning har medfört att IS i princip förlorar varje konflikt de nu ger sig in i. Kurderna, YPG/YPJ i Syrien och Peshmergas i Irak, är ett illa utrustat lätt infanteri men de är taktiskt skickliga och har en oerhört hög moral. Men även kurderna har sina begränsningar, de har tagit stora landområden och hela gränsen mot Turkiet, från Al-Malikiyah till Kobane, men det finns en gräns hur långt söderut de kan rycka fram då kurderna inte är så välkomna i de södra delarna av Syrien.

Experterna är eniga - det räcker inte med flyganfall utan det är nödvändigt med marktrupper för att utrota IS och det är något koalitionen konsekvent vägrat - "no boots on the ground" är USA:s officiella hållning. Men efter den senaste tidens handlingar så kanske det blir ändring på det och då IS uppenbarligen inte är särskilt taktiska.

För snart två veckor sedan så sprängde IS en bomb på ett ryskt plan mellan Sharm el-Sheikh och St Petersburg där 224 personer omkom. Rysslands närvaro i Syrien har främst inriktat sina flyganfall mot FSA, den fria syriska armén, som är en gerillaorganisation i Syrien som utgör en av parterna i det pågående syriska inbördeskriget och strider mot al-Assad-regimen. Nästan alla ryska flyganfall har riktats mot FSA och väldigt få mot IS enligt principen att primärt inte förgöra din fiendes fiende. Men efter sprängningen av Metrojet Flight 9268 31 oktober så får vi hoppas att Putin ger sig på IS i större utsträckning än tidigare.

Att sedan ge sig på Frankrike med fega terrordåd är knappast speciellt begåvat om man är IS-vurmare. President Hollande benämner dådet som en utländsk krigshandling och det är knappast en slump då övriga NATO-länder kommer att behöva stödja Frankrike i sina insatser mot IS. Frankrike har även ytterligare trumfkort att ta till - även om IS-krigarna i allmänhet är rätt oskickliga och fått sin "utbildning" via CounterStrike så nyttjar de frekvent VBIED, bilbomber, och frivilliga självmordsbombare finns det gott om bland IS-krigarna. VBIED är en av orsakerna till att koalitionen så ogärna vill tillsätta marktrupper - sprängda soldater gör sig sällan speciellt bra på bild när media rapporterar. Men Frankrike har ytterligare en armé att sätta in, Främlingslegionen, en armé som består av utländska frivilliga och eventuella förluster kommer sannolikt inte uppmärksammas medialt som stupade i den reguljära armén.

Är det här början på slutet för IS?    

9 kommentarer:

 1. Troligen imploderar IS dels av trycket utifrån, vapenmakt tycks bli nödvändigt i slutändan -mänsklig historia talar sitt tydliga språk. Det kommer till en punkt då tillräckligt många ser att bägaren har runnit över... Ytterst tveksamt om en väpnat kamp med reguljära militära styrkor av "klassiska" mått är det bästa receptet. Återstår att se hur strategin ska utformas, men det lär smälla lite högre framöver...

  Dels imploderar IS pga hur ideologin är uppbyggd. Den är av naturen självdestruktiv, liksom fascismen/nazismen och andra totalitära former av diktatur, även om dess destruktiva kraft tydligare syns via media (kidnappningar, avrättningar, införandet av en ytterst destruktiv form av sharialagar).

  Man ska också komma ihåg att denna variant av Koran-tolkning är en ytterst liten minoritet inom den muslimska världen. Det utnyttjas dock av alla möjliga politiska ytterligheter för självändamål för att skapa en bild som ter sig ytterst svart-vit. (Rädsla, våld, extremism/absolutism tycks återfödas om och om igen inom hela den politiska och religösa/icke-religösa skalan). Det behövs inte många klick runt sociala medier och forum för att inse det...

  En svensk säkerhetsexpert som uttalade sig under helgen i SVT:s sändningar (Hans Brun?), tycker jag sammanfattade IS på ett ytterst talande sätt: de kan närmast jämföras med nazisterna och deras härjningar i 30-40-talets europa. (Och de bör väl rimligtvis behandlas därefter, antar jag)?

  En annan diskussion som lär ytterligare ta fart är ett utvidgat svenskt samarbete med NATO/eventuellt medlemskap i NATO. Sverige har dock redan en särskild relation till NATO genom det säkerhetspolitiska avlyssningsarbete som sker och har skett länge i sverige, där sverige har en alldeles särskild strategisk position.

  Mina tankar går till de drabbade i Paris.
  Je suis Paris.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Johan!

   Tack för en klok kommentar.

   Nu är det ett par dagar sedan du kommenterade och vi kan konstatera att tonfallet har höjts markant de senaste dagarna och både koalitionen och Ryssland släller på rätt ordentligt just nu.

   Je suis Paris!

   Mvh//Cm

   Radera
 2. Kudos till dig!

  Du skriver skickligt oavsett ämne.
  Katastrofer hanterar du allvarligt, vardagsbetraktelser humoristiskt, och ekonomiska inlägg med en viss distans.

  Tack!
  Hälsn. Bertil, snart 80 men still going strong

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Bertil!

   Och tack för en vänlig kommentar och det är trevligt att jag får kommentarer även om jag inte alltid bloggar om ekonomiska frågor.

   Mvh//Cm

   Radera
 3. Experterna ger dig stöd i ditt resonemang.
  http://www.expressen.se/nyheter/jihad-experten-is-kan-ha-gravt-sin-egen-grav/

  Tack för en bra blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se där!

   Jag kan dock konstatera att mitt önskemål om FFL:s intåg troligen är önskedrömmar...

   Mvh//Cm

   Radera
 4. Offren i Paris kom från 19 olika länder. Gissningsvis från alla de stora religionerna - och kanske även någon mindre.

  Det som oroar mig är om slakten av Daesh blir som att skjuta suggan i en vildsvinsfamilj. Man "spränger" gruppen och alla springer åt olika håll för att söka skydd - och fortsätta vara vildsvin...

  Jag ser emellertid inget alternativ...

  /H

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag instämmer med dig.

   Och vi ser ju redan idag hur många mindre grupperingar som strider mot varandra (och vi kan ju alltid hoppas på att aggressionerna riktar sig mot varandra).

   Jag anser precis som du att i nuläget finns det inga andra alternativ än att primärt inrikta sig mot Daesh.

   Mvh//Cm

   Radera
 5. Ett upplägg där FFL är med tror jag inte ligger närtid och det ska terroristerna på marken i Nordafrika/Afrika och även elsewhere vara jäkligt glada för

  SvaraRadera