12 dec. 2016

VP och ISK

Rätt frekvent så får jag frågor om varför vi har aktier i vår VP-depå och ibland så skiver jag ett inlägg om det. Nu har jag full förståelse att det kanske inte är helt sunt att läsa igenom alla förvirrade inlägg jag postat så vi tar en favorit i repris tillsammans med ett litet tips som är öppna dörrar för vissa läsare.

Den absolut främsta orsaken till att vi har en stort del i en traditionell VP-depå är att många av innehaven i grunden är rätt gamla och det är var innan ISK tilläts som placeringsform.

Men även om ISK har funnits tillgänglig som placeringsalternativ i drygt 5-6 år så är det inte alltid med självklarhet jag väljer det när jag köper nya värdepapper.


Under åren så har portföljen stigit rätt rejält och skulle jag sälja av allt idag så skulle vår kära Maggan inkassera sisådär en 1,4 miljoner som vi har upparbetat i orealiserad vinst. Men det är även en krockkudde och det kan faktiskt vara ganska praktiskt att fortsätta att investera i VP vid vissa tillfällen - dåliga affärer blir genast 30 billigare.

Men naturligtvis så försöker vi successivt flytta över depån till ett ISK när vi får möjlighet att realisera förluster. Sparekonomen Hemberg tycker att det är bara att sälja av rubbet och ta smällen med skatten men vi tycker annorlunda då vi är så väl medvetna om att det kommer att komma tider då det känns trist att vara investerare på börsen.

Men allt det där vet ni redan utan inlägget handlar primärt om en rätt fiffig funktion som Avanza erbjuder deras kunder.

Tidigare så hade jag det rätt körigt när jag skulle kvitta bort aktier i vår VP-depå för att sedan återköpa i ISK. Först så skulle jag sälja av, sedan överföra kapital till ISK och sedan så återköpa själva aktierna. Jäkligt omständligt och stressigt.

Men sedan så postade en vänlig läsare, tyvärr kommer jag inte ihåg vem, att allt det där hanteras per automatik om man är kund hos Avanza. Välj bara Mina sidor - Flytta värdepapper -> Flytta mellan dina konton hos oss och välj sedan konto och värdepapper så är det klart. Självklart så hanteras det skattemässigt som en traditionell försäljning men jäklar vad enkelt det blev.



Senast idag nyttjade jag funktionen då jag av misstag köpt lite kycklingar under ett stressigt toalettbesök. Självklart så handlade jag i fel depå men det fixade jag idag med en enda knapptryckning.

I nuläget är ungefär 15 procent av portföljen överflyttad till ISK. Vi tar det lite peu à peu förutsatt att vi inte råkar ut för en Fingerprint..

19 kommentarer:

  1. Tack för inlägget och tack för att du lärde mig hur pö och pö egentligen ska stavas :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. ...och ska man vara petig är det till och med "pö om pö"... ;-)

      Radera
    2. Nja. Ska väl vara "peu en peu". Det är ju franskt. :-)

      Radera
    3. Nu väntar jag bara på någon kommentar om hur det egentligen stavas - peu à peu eller peu en peu? Inte ens grodätarna är överens om det... :-)

      Radera
  2. Kan man flytta tillbaka aktierna från ISK till vanlig depå om det kommer skakiga tider o man skulle vilja kunna få tillbaka 30% av en eventuell kommande nedgång?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst kan du göra det men det räknas som en försäljning även då så du får ett nytt anskaffningsvärde efter flytten precis som när du flyttar i i en ISK. samt att du fortsatt för skatta för värdet i ISKen för det kvartal som du genomför flytten. Ingen uppsida alltså.

      Radera
  3. En ISK kan du inte behålla om du skriver dig utomlands. Det är väl planen? KF borde vara bättre, en utländsk KF ännu bättre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Krösus!
      Helt riktigt! Hos familjen Cm kallar vi vår ISK för "husköpet" vilket innebär att den kommer att avvecklas innan vi flyr landet för gott. Historiskt sett har jag inte varit speciellt road av KF men jag ska kanske titta på det igen...

      Mvh//Cm

      Radera
  4. Har själv 100% VP. Tycker inte om att betala skatt när börsen gått ner som i tex ISK-fallet. Har skapat ett system med nära 0% skatt även vid uppgångar genom att belåna så att räntan neutraliserar utdelningen. Bygger på att jag inte säljer med stora reavinster utan att kvitta förluster samtidigt. Det har dock blivit problem vid uppköp några gånger. Men ofta ingen skaTT och ännu oftare pengar tillbaka från Maggan vid realisering av förluster efter dåliga köp.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej och tack för kommentar!
      Det är precis så vi själva har resonerat och det är även orsaken till att vår ISK är förhållande liten jämfört med övrigt kapital.

      Mvh//Cm

      Radera
  5. tänkte inflika att avanza har erbjudit sina kunder KF sedan 2004, dvs dryga 12 år nu. Du nämnde 5-6 år ovan i texten.
    Antar att du sparade flitigt redan innan du hade fyllt (?) trettio och att det var av den anledningen inte KF kom på tal. På den här tiden var det dessutom helt tillåtet att sälja av alla aktier innan skatteavstämningen vilket alltså betydde att alla aktievinster var helt skattefria (insättningar och/eller uttag beskattades inte). Om du hade en kapitalförsäkring som hade gått med förlust kunde du sälja den och fick därigenom en avdragsgill kapitalförlust. Alltså, ingen beskattning på vinsterna, och avdragsgilla förluster. Men VP-konto passade dig bättre om jag förstår din text rätt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stort tack för informationen och du har naturligtvis helt rätt avseende KF!
      Trist att jag först nu vet att man kunde smita undan skatteavstämningen för då hade jag garanterat varit mer intresserad av KF som sparform.

      Inlägget uppdaterat efter din kommentar.
      Stort tack!
      //Cm

      Radera
  6. Gick själv på en mina pga. Avanzas flyttfunktion, Var tvungen pga. tekniska begränsningar I den tjänsten att flytta pengar från en gemensam depå till en enskild depå för att sen via automatik få det flyttat till isken. Visar sig att det inte reggas en affärshändelse mellan den gemensamma och den enskilda depån men det reggas mellan enskilda och isk-en vilket fick följden att jag själv fick en förlust som vida överstiger realiserade vinsten och frun fick en vinst som vida överstiger den tänkta vinsten om äffärshändelsen reggats som helt naturligt vore. Efter konsultation med skate expert får jag veta att det finns inget i lagen som går att göra åt att Avanzas teknik i hantering av gemensamma depåer är undermålig, och deras ovilja att hjälpa till att rätta det hela är anmärkningsvärt dålig.(eller snarare obefintlig).Mvh.

    SvaraRadera
  7. flytta aktier från gemensam till enskild depå skulle det stå givetvis. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej aktiestolpen!
      Tack för kommentar som jag läser med förvåning.
      Då det uppenbarligen finns brister i Avanzas tekniska hantering så är jag än mer förvånad över deras ovilja att rätta till problemet.

      Hade jag råkat ut för det du gjort så hade jag nog bytt till annat alternativ.

      Tack för info!
      //Cm

      Radera
    2. Ja skatteverket sa dessutom att det inte var tillåtet att hantera Depåer på det sätt som Avanza verkar göra med ett hälftenägande I depån, då det inte går att skilja på antalet aktier respektive äger om ena parten ifrågasätter en försäljning så småningom.

      Hela soppan kostar mig bortåt 100 tusen helt I onödan och vore busenkelt för Avanza att hjälpa till att åtgärda men verkar helt saknas vilja att hjälpa kunden konstigt nog så kanske blir tvungen att fundera på alternative så småningom... Mvh.

      Radera
    3. Fan vad trist att det är betydande belopp du förlorar.
      Du har inte övervägt att anlita en jurist och ta det den vägen?

      Mvh//Cm

      Radera
    4. Var hos en skattejurist hos KPMG och det var inte mycket att göra att saken annat än att deklarera affären och hålla tummarna med 50-50 på utgång åt båda håll.. Eller att försöka dra Avanza inför rätta och försöka bevisa att felet är deras vilket känns som en ganska tveksam historia. i Samtliga fall blir utgången långt från optimal och alltihopa help i onödan dessutom...

      Radera