14 dec. 2016

Intrum Justitia

Intrum Justitia är ett gammalt innehav som jag inte riktigt blir klok på. Investeringen i sig har varit helt fantastisk och vi har gjort mer än 400 procent sedan inköp.

Men det är även en av börsens mest blankade aktier. Drygt 15 procent av aktierna är blankade och det började inte i samband med diskussionerna om ett samgående med Lindorff.


Det har blankats rätt friskt i Intrum under hela hösten och jag kan konstatera att det inte har varit en helt lysande affär för blankarna - rapporten den 19 oktober spöade förväntningarna med marginal. Visst, det har varit ett vd-byte under året men hur mycket kan det komma att påverka?

För en månad sedan så släppte Intrum pressreleasen att de har för avsikt att göra ett samgående med riskkapitalisten Nordic Capital-ägda konkurrenten Lindorff. Initialt var det bara superlativ och det är skulle ge "enormt mycket värde". Men dagarna gick och blankningen minskade inte - tvärt om så väcktes det kritik om att Intrum betalade ett överpris för det hårt skuldsatta Lindorff och blankningspositionerna ligger ännu kvar på dryga 15 procent.

I samband med fusionen var villkoren att  aktieägarna i Intrum skulle få 53 procent av aktierna i det sammanslagna bolaget och Lindorffs aktieägare skulle få 47 procent. SEB Fonder, AMF och Lannebo Fonder, som tillsammans representerar sammanlagt 17,2 procent av rösterna i Intrum hotade att rösta nej till samgåendet under dagens stämma om inte fördelningen ändrades.

På olika forum har jag förstått att en fördelning på 60/40 skulle vara mer rimlig men alla verkar av någon anledning vara nöjda med det storägarna förhandlade fram - 55/45 i förmån till Intrums aktieägare.
Stämman röstade idag igenom förslaget så samgåendet är ett faktum.

Själv är jag rätt tveksam till det här och hade önskat att Intrum tuffade vidare i sin vanliga takt. En som knappast delar min åsikt är Magnus Alfredsson på PA som tycker att det här är alldeles fantastiskt.

Själv ligger jag snällt kvar då innehavet ligger i en VP-depå och med bakgrund till utvecklingen på börsen så har jag inga slantar att kvitta med...

8 kommentarer:

 1. "Ve de besegrade" --> "Ve de fattiga"?

  Nävars, svårt att sia om detta. Att de blir stora och kommer verka i 23 länder med flera tusen anställda är förvisso en styrka, men kommer EU att godkänna detta? Jag tror så men EU tycks ju ha som policy att göra livet surt för så många som möjligt på en sådan liten grund som möjligt.

  Likt alltid gör du rätt; att ligga kvar!

  /Sofokles

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Sofokles!
   Som du nämner kommer det att bli ett rätt potent bolag så det är väl snällt att sitta kvar och se vad som kommer att hända...

   Många instämmer med dig och IJ är upp 7,61% idag..

   Mvh//Cm

   Radera
 2. Jag tyckte också de skulle tuffa på som vanligt men iom mycket jobb redan gjorts (och en del kostnader gissar jag) så var det kanske bra att det gick igenom. Jag var bara glad att det blev 55% och inte 53% då jag trodde de skulle vika sig, som vanligtvis brukar ske.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är en klok person Ruter och det vet du att jag tycker.
   Du har helt rätt - med bakgund till allt arbete och alla omkostnader så är det nor rätt att sitta i den där båten..
   Mvh//Cm

   Radera
 3. Det är väl förutom ägarfördelningen framför allt skuldsättningen som lyfts fram som ett problem. Hur kommer utdelningsmöjligheterna se ut de närmaste åren? Jag valde att kliva av min lilla position.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Krösus!
   Jag var helt inne på din linje men efter att ha läst Magnus Alfredsson artikel så verkar det vara rätt hoppfullt på lite sikt. Jag ligger kvar (jag har inte heller speciellt mycket val)...

   Mvh//Cm

   Radera
 4. Med så stor vinst kan du använda schablonmetoden så din skatt blir 24% på den affären så du kanske inte behöver vänta in en förlust för att kvitta.

  Strindberg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Strindberg,
   Helt riktigt!
   Men även innan dagens kraftiga uppgång så blir det ändå + 50 tkr till Maggan om jag nyttjar schablonmetoden. Med tanke på börsåret så har jag inget mer att kvitta mot och året är snart slut...

   Mvh//Cm

   Radera