4 dec. 2016

Diversifiering

När jag ögnar igenom aktieportföljen så brukar jag vara rätt nöjd med spridningen av innehaven. Den är hyfsat diversifierad och vi har innehav i ett flertal sektorer och områden.

Däremot ligger vi alldeles för tungt i Sverige och det finns tyvärr en orsak till det. Varken herr eller fru Cm är överdrivet intresserade av våra investeringar och vi håller oss ajour genom att skumma igenom mediebruset på våra största affärstidningar. När det gäller våra utländska innehav så krävs det lite större engagemang för att hålla sig uppdaterad och det slutar allt som oftast med att vi än en gång investerar i svenska papper.



Tyvärr kan jag konstatera att portföljen med tiden fått en ordentlig slagsida. 80 procent är i svenska papper och resten i dollar förutom en skvätt Yara (NKR) och Fortum (€).

Det är rätt illa för oss som planerar att fly landet så snart som vi har möjlighet. Och att flytta från Sverige är faktiskt den primära orsaken till vårt "sparande". Många av ekonomibloggarna har som primär drivkraft att få valmöjligheten att sluta yrkesarbeta - vår är att flytta utomlands och att sluta arbeta blir en konsekvens av det.

Hade vi varit femton år yngre så hade vi nog aktivt sökt jobb utomlands men vi har sedan länge insett att vi trillat över åldersstrecket och möjligheten för oss att få ett anständigt jobb är rätt begränsade.

Tillskillnad mot alla indier jag dagligen arbetar med så tror jag att att man bara lever en gång och då känns det rätt trist att behöva hata bort halva året på grund av kylan och mörkret. Även om vi inte har bestämt vart så blir det en utlandsflytt så snart vi har de finansiella musklerna.

Då vi båda vet att det bara är en tidsfråga innan flyttlasset går så är det rätt illa att vi ännu inte gjort något åt vår valutamässiga slagsida. 

Svenska kronan då? Ingves och anhang yrar ju mest om hur stark den svenska kronan är..

- Visst... 

Som väldigt ung bodde jag i moderatnästet Vellinge i sydvästra Skåne. Förutom semesterresor till Grekland och Spanien där man kunde vara ett riktigt valutasvin så åkte vi frekvent till Danmark och Tyskland då det var så förbaskat billigt. 1975 så kostade den tyska marken 1,69 svenska kronor och nu står euron i 9,83. Den danska kronan då? 1975 kostade danska kronan 0,72 kronor och nu står den i 1,32... Det har gått bra för Sverige de senaste 40 åren....

Graf snattad från ekonomifakta.se

Ägnar man lite tid på den utmärkta sidan ekonomifakta.se så blir man rätt nedslående.
OECD sammanställer varje år välståndsligan där de mäter OECD-ländernas köpkraftsjusterade BNP per capita vilket är ett ungefärligt mått på ett lands levnadsstandard. Från en hedrande fjärdeplats under sjuttiotalet har vi nu halkat ned till en mindre imponerande elfteplats. Även om jag sannolikt inte kommer att leva i ytterligare fyrtio år så är trenden rätt förfärlig..

Nä, inte ens spänn till i svenska papper framöver och det oavsett hög dollar- eller eurokurs!

Usch, det blev ett långt och svamligt söndagsinlägg men det var Mr. Ardbegs fel....

23 kommentarer:

  1. Precis som du, inser även jag att man borde sprida risken till aktier i andra länder! Men det blir så mycket svårare än det redan är?då Har ni identifierat några intressanta bolag i något annat land än?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej investeralitemera!

      Enklast för vår del är att shoppa lite fler aristokrater i USA och sedan helt enkelt glömma bort dem. Sedan så sneglar jag lite på en av bloggsfärens favoriter - norska Protector. Det blir till att läsa på lite i helgen!

      Mvh//Cm

      Radera
  2. Hur gammal är du om man får fråga? Eller cirka iaf.

    SvaraRadera
    Svar
    1. 47 om en vecka!
      På ett ungefär... ;-)
      Mvh//Cm

      Radera
  3. Varför inte en global indexfond som komplement?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det skulle onekligen göra livet betydligt enklare men jag tror att vi behöver direktinvestera i aktier för att hålla någon form av sparintresse uppe. Visst, det är rätt kasst i nuläget men ändå bättre än noll...

      Mvh//Cm

      Radera
  4. Ja här ligger vi också väldigt tunga i Sverige, dock försöker jag hitta trevliga månadsutdelare i USA och Canada, men det går lite sådär. När det gäller diversifiering ser det lite sådär ut det också, vi har 19 bolag i portföljen i 9 olika branscher, men finans och fastighet står får 55% av portföljens värde, tätt följt av telecom (Telia, Tele2). Det är svårt att hitta trevliga utdelare (5-6% direktavkastning) i alla branscher, men man måste ju inse att det kommer en tid då fastigheter inte är så hett längre. Jag ser mig vara en "semi-aktiv" utdelningsinvesterare som gillar att pyssla om min utdelningsportfölj nån gång i veckan, och läser mängder med börsbloggar så en sättning i bostadsmarknaden kommer jag antagligen att kunna planera för. Vår portfölj med en ansenlig mängd preffar är INTE en "köp och glöm"-portfölj på långa vägar. Då är det antagligen företag som JNJ och Coca Cola man ska ha. Tack för ytterligare ett intressant blogginlägg, det dyker ju onekligen upp en del frågeställningar och praktikaliteter som måste lösas hos er som närmar er målet. Själv har jag en strategi jag följer och så länge det trillar in pengar i kassakistan investerar jag en konstant summa varje månad portföljen, varje månad, varje år. Det knepigaste hittills är att motivera frun som gärna vill åka på resor för aktieutdelningen istället för att återinvestera den. Men det brukar fungera att visa hemnet-objekt i Thailand eller Vietnam, små hus nära stranden så kämpar hon på hon också, med vetskapen om att vi kan bosätta oss där när vi blir 50 om vi håller samma spartakt som vi gör nu. Förmodligen kan vi gå ner i deltid redan vid 45. Men en sparkvot runt 70% är inte för alla... :=)

    /H

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej H!

      Tack för en trevlig kommentar!
      Precis som ni så sneglar vi lite på aristokraterna i USA då vi inte på långa vägar är lika aktiva som ni. Att ni har en stor andel preffar kräver naturligtvis ett mer aktivt intresse än vad vi för tillfället har. Jag var sjukt nyfiken på att plocka in ekonomibloggarnas snuttefilt Castellum i förra veckan och hoppas att det komer lite dippar i närtid.

      Under tiden så får jag väl fylla på med lite fler JnJ :-)

      Jag är lite småimponerad över alla som har en spardiciplin och verkligen ser till att investera pengarna. Vi är själva rätt slösaktiga av oss men alla pengar vi väl flyttar över till aktiedepån "försvinner" och blir monopolpengar. Uldelningarna återinvesteras alltid och våra rätt frekventa utlandsresor måste betalas med "riktiga" pengar.

      En sparkvot på 70 procent är mucho imponerande (och lite smågalet kan jag nog tycka ;-))

      Mvh//Cm

      Radera
  5. Kan också vara så att andra länder kommit ikapp och ökat mer än Sverige. Men visst håller med. Där jag bor nu har vi gratis sjukvård dvs inga besöksavgifter för att gå till läkaren och medicin är helt gratis. Inga maxbelopp.

    Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan hålla med dig här Anonym. Jag fick väl för 10-15 år sedan känslan att se styrande politikerna mer eller mindre gav upp och konstaterade att Sverige är"good enough" och slutade att satsa på allt som välfärd innebär:

      - Infrastruktur (järnvägarna är ju av modell jättegamla och underhållet kraftigt eftersatt)

      - Sjukvård (ja inte har det blivit bättre, snarare mer stress och väldigt långa väntetider samtidigt som primärvården har hissat vindbryggan och gömt sig bakom en telefonsvarare)

      - Tandvård (i ett riktigt välfärdssamhälle borde tandvård vara gratis precis som sjukvård)

      - Försvar (nedmonterat mer eller mindre)

      - Äldrevård (bo kvar i hemmet tills de bär ut dig, och ät frystorkad mat som värms själv via mikro)

      - Skola (pisa, ordning och reda osv?, lärarbrist)

      - Polis (satt i 11414 kö i 40 minuter med 10 samtal före på en vardag, no-go zoner i flera stora svenska städer, knark säljs öppet utanför förskolor, mord efter mord i Göteborg, affärsidkare ringer Hells Angels för att polisen inte kan skydda deras butiker osv osv)

      Man satsar så det står härliga till på andra områden som jag i alla fall inte förknippar med välfärd och välstånd (inte för svenska skattebetalare i alla fall) medans allt som en gång byggdes upp står still och förfaller. Politikerna saknar helt och hållet visioner och de satsningar som görs på ovan områden är droppar i havet om de ens görs alls. Nej, Sverige var kanske ledande på välfärd en gång i tiden men nu går det snabbt utför medans politikerna sitter runt lägerelden och sjunger "kumbaya" helt opåverkade av vad som händer utanför Rosenbad.

      /H

      Radera
    2. Kan inte annat än instämma i allt du säger!

      Mvh//Cm

      Radera
  6. Hej. Hur ser er nettoförmögenhet ut? Känns som att ni redan borde vara i "mål".
    Boendet i Frankrike är ju på plats. Hur mycket kan ni få loss ytterligare om ni kränger er lya här hemma? Kanske skaffa något mindre, billigare, hyres eller flytta till en billigare stad. Som jag ser det kommer ni vara i Frankrike större delen av året och resa till andra ställen ofta så vart ni har för boende hemma och var det ligger spelar ju mindre roll.
    /Erik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Erik!

      Förutom aktieinnehavet så kan vi kanske skrapa ihop ett par tre miljoner till.
      Helt rätt att vi redan har ett boende. Lägenheten är fantastisk men det är rätt tveksamt om vi kan bo där mer än ett år eller liknande. Vi behöver ett arbetsläger (hus) för att inte bli semi-alkoholister som tyvärr allt för många pensionärer på Rivieran redan är.

      När vi väl köpt "det vi vill ha" så kommer det bli fantastiskt mycket enklare att räkna på vår exit.

      Du är helt rätt ute med att vi borde skala ned vårt svenska boende. Vi bor alldeles för stort och lägger ned 12-13000 kronor i månaden bara på vårt svenska boende. Men vi är lite lata och vi måste ändå sälja alla former av permanentboende innan flyttlasset går. Skatteverket är inte helt roliga att ha att göra med när det gäller "väsentlig anknytning" om man vill slippa svensk skatt.

      Mvh//Cm

      Radera
  7. Förstår hur du tänker men vill lyfta en annan aspekt. Öppna en årsredovisning från något av de stora "Svenska" bolagen. Oftast är en försvinnande liten del (3%, 5%, kanske 10%) av försäljningen från Sverige. Vinsterna som skapas utomlands ökar ytterligare vid hemtagning/omräkning vid sjunkande svensk valuta. Dessutom minskar kostnaderna (ofta oproportionerligt stora) i svenska centrala funktoner medan intäkterna består i och med kontrakt i EUR eller USD, så vinsten ökar. Utdelningarna påverkas därför inte fullt så negativt som man tror vid en första anblick.

    SvaraRadera
  8. Du har tidigare nämnt att ni behöver betydligt mer pengar än ni har i depån för att bli finansiellt fira och kunna flytta utomlands utan att jobba. Får man fråga i vilken härad er bedömning är att penningsäcken ska vara för att möjliggöra detta?

    Mvh

    Egon

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Egon Investor!

      Japp, tyvärr! Portföljvärdet är inte så viktigt för oss då det fluturerar alldeles för mycket. Däremot så skulle vi vilja komma upp i ca 30 000 kronor i månatliga utdelningar förutsatt att vi hittar ett rimligt prissatt boende.

      30 tkr är naturligtvis betydlig mindre än vad vi rör oss med idag men vi inbillar oss att det kommer att bli lite billigare att leva som arbetsbefriad.

      Naturligtvis så behöver man ha en liten slant över så att man kan odla lite fritidsintresse och inte bra dricker rosé från tidig eftermiddag..

      Mvh//Cm

      Radera
  9. Varför inte bara köpa på er en massa utlandsfonder från tex SPP, som har låga avgifter, och sen lägga allt i en ISK. Visst, det kostar någon procent om året, men tiden som frigörs från att läsa affärstidningar går att använda till annat. Som att läsa på om viner. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha!
      Tack för kommentar :-)

      För att ha någon form av sparande så tror jag att vi måste direktäga aktier för att hålla något intresse för sparandet. Vi är rätt kassa som vi är oc börjar vi med fonder är jag rätt att det "blir för enkelt"

      Mvh//Cm

      Radera
  10. Nej det är inte motiverat att byta ut kronan som referensvaluta. Fed må vara ensamma om att höja räntan just nu men så kommer det inte fortsätta. Snart är tiden med negativa och nollräntor över och saker går tillbaka till det normala. Politiskt kaos i Europa kan säkerligen undvikas. Inga andra länder kommer vilja lämna unionen. Euron ska inte längre ner utan är stabil på de här nivåerna och om den ändå gör det så kommer kronan absolut inte följa efter ner i djupet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Förhoppningsvis är du helt rätt ute för i annat fall så sitter vi rätt illa till. Men utvecklingen har onekligen inte varit helt fantastisk de senaste 40 åren och lever man lika länge till så tror jag det är en god idé att headga en smula...

      Mvh//Cm

      Radera
  11. OFF TOPIC
    En väldigt inspirerande och intressant blogg! Följer er sedan ett par månader tillbaka då mitt aktie intresse började ta fart ordentligt. Får man kritisera lite så är ni lite dåliga på att uppdatera :)

    Jag ser att du/ni har verkligen prickat in rätt aktie kurs när ni har gått in i era bolag. Antar att dom flesta investeringarna gjordes runt 2008-2010.
    Jag har börjat med min utdelnings portfölj med HM, Castellum, Investor, Industrivärden, Kinnevik mm, några amerikanska, finska, och danska.. har ca. 20 bolag idag med 5-10.000kr i vardera.

    Så min fråga är egentligen, hur tänkte när ni började investera, satsade ni på utdelningsbolagen eller var det aktie kursen som var undervärderad och fick er att investera? Vad är eran 3 bästa tips för en nybörjare som investerar långsiktigt på 30år framåt? Bör jag fortsätta köpa 2-3 st i vardera bolag månatligen eller bör jag samla på sig likvider för att köpa en ordentlig post vist en eventuell hacka?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Bugar och bockar!
      Det där med inläggsfrekvensen får jag jobba på :-)

      Du är helt rätt ute och basen till portföljen inhandlades 2008-2009 när "alla bolag skulle gå i KK". Vi hade ingen direkt plan på att det skulle vara bolag med hög utdelning utan vi vill primärt investera och sprida riskerna mellan olika sektorer. Sjävlklart bidrog utdelningsandelen men det var inte enkom därför vi valde att investera i bolaget.

      Med tiden har det dock blivit mer fokus på utdelningsbolag även om det trillar inte lite andra typer av bolag som t. ex. Hexagon.

      Nu är det rätt riskfyllt att be någon som kallar sig för Chansar mest för aktietips :-) Men kör i vind - Investor, JnJ och SHB? Vad sägs om det?

      JAg tycker att du, till skillnad mot mig, gör helt rätt och köper kontinuerligt varje månad" Då jämnar du ut toppar och dippar och slipper reta upp dig att du köpte vid helt fel tillfälle.

      Lycka till med investeringarna framöver!

      Mvh//Cm

      Radera