15 dec. 2016

Valfrihet?

På uppdraget där jag för tillfället tillbringar min tid har en lunchrestaurang som bedrivs av Sabis. Av någon jävla anledning så har de gått med på tramset och infört köttfria måndagar och det är ju inte bara till lunch det gäller utan även om du vill slinka in för en frukostmacka.
En fralla med ost och skinka kan du fetglömma en måndag och även om ostfralla säkert skulle vara fullt tillräckligt så går jag till något annat ställe för att intaga min frukost (horribel tanke med frukost på stan, jag känner med er kära snålbloggare..)...

Men det är inte bara jag som irriterar mig och väljer bort att äta lunch på det mest lämpliga alternativet. Vi är rätt många som är irriterade på att inte få välja själv och jag undrar försynt hur mycket pengar det här kostar de restauranger som hoppat på trenden att vara politiskt korrekt med köttfria måndagar. Det är ju inte så att de omvänder någon - min egen favoriträtt på lokal är den vegetariska indiska rätten Spenat Vadji (varierande stavning) men inte fan skulle jag beställa det på den restaurang som tvingar mig till att äta vegetariskt.


Att jag, och många med mig, är förbannade över att vi vuxna människor inte får välja vad vi själv vill äta en måndag är rätt tragiskt och jag blir alltid urförbannad varje måndag men varför lackar jag nu ur en torsdagskväll?

Jo, jag råkade precis läsa en artikel på alltomstockholm som ger jubelidioten Jonas Paulsson utrymme.

Idioten i fråga är presstalesman för organisationen ”Köttfri måndag” och fanskapet är en av orsakerna till att jag inte länge kan välja vad jag själv vill äta en måndag.

Enligt Jonas Paulsson så har inga elever "dött" av vegetariska måndagar som pådyvlats vissa skolor men jag undrar hur många fler som skulle ha avlidit efter att själv få välja den kost de föredrar?

Att Jonas Paulsson är en fullkomlig jubelidiot står rätt klart - "Våra äldre är inte problemet – det är snarare att man kan gå på Mc Donalds och köpa en hamburgare för tio kronor när den egentligen borde kosta 250 kronor. Kött är en lyxvara som blivit oerhört billig. I butiken kan du hitta lammfärs för 25 kronor per kilo, man tror inte sina ögon."

Och 

"Stockholm skulle kunna bli vegetarisk huvudstad om man ville, men det finns en tydlig politisk ovilja att fatta besluten. Samtidigt finns viljan hos eleverna, och det är de som ska växa upp i den här världen, säger Jonas Paulsson."

Nej Jonas Paulsson - eleverna vill välja själv precis som jag vill.

Hur fan är det ens möjligt att personer som du får utrymme i media?

44 kommentarer:

 1. Jag trodde på fullaste allvar att du skojade tills jag kollade upp detta från att gå från att skratta till att bryta ihop på golvet av skratt.
  Jag kan inte tro mina ögon mycket riktigt som du själv säger viljan att välja själv. Någonstans har de verkligen slott helt slint man tycker de fullt okej att de sitter a-lagare och pundare och tar sig en öl eller sil de helt ok men att ungarna i skolan får i sig kött de är hemskt.
  Alltså att ha alternativ är bättre men de typiskt Svenskt att ha förbud på precis allting du behöver inte ens köra bil med vet du har MÄNGDER av trafiktregler som tar hand om de problemet.
  Visst jag vet att vi behöver regler ochsåvidare men när man går ner på dom nivåerna känns de bara ur löjligt man borde få välja själv vare sig man är vuxen eller inte....

  Jag önskar att Människor i Sverige blev mer friska

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Johan!
   Tack för din trevliga kommentar.
   Instämmer att det är helt fel fokus att tramsa om att ungarna får i sig kött eller ej.
   Natruligtvis så ska det finnas ett vegetariskt alternativ för de som önskar...

   Ha en fantastisk helg!
   //Cm

   Radera
 2. Identitetspolitik. Är inte det termen för det nu för tiden (MP / S)?

  //Anon

  SvaraRadera
 3. Du kan ju välja själv på söndagen vad du vill ha med dig till frukost och lunch på måndagen, blir billigare också, bara en sån sak :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha!

   Visste att den skulle komma :-)
   Hade jag haft orken så skulle jag garanterat försöka mig på matlåda.

   Ha en bra helg Belseful!
   //Cm

   Radera
 4. Demokraterna i USA påstår att Putin påverkat valet då folket inte röstat rätt och vill riva upp elektorssystemet eller vad som nu krävs för att hindra trumpen från att blivpresident och det tyckte Angela Merkel var en utmärkt plan och påstår nu att Putin styr och ställer med alla siter som har ev avvikande åsikt....
  Herregud så mycket missledande propaganda Putin spriderpå Facebook och you tube! Bäst att stänga ner skiten så inte folk blir missledda och röstar fel, vem vet vad som kunde hända då.....
  Det märkliga med att Putin skulle påverkat valet i USA är att jag läste redan i augusti eller september att det spekulerades om att det skulle kunna vara ett sätt att hindra trumpen att flytta in i vita huset om han nu skulle vinna valet......
  Så det kanske är så illa att det är ett rätt ok problem inskränkt valfrihet på lunchstället...... tyvärr....
  Snickar'n

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Snickar'n
   Nu anser jag själv att elektorssystemet är rätt galet och den faktiska majoriteten ska få bestämma. Jag instämmer i mycket du skriver och jag är rätt övertygad om att The Donald inte kommer bli fullt så illa som president som svenska medier vill göra gällande.

   Tack för kommentar och trevlig helg!
   //Cm

   Radera
 5. Du gjorde min kväll, jag kunde inte skrivit det bättre själv!

  SvaraRadera
 6. Kul att se att du skriver lite inlägg oftare, alltid rolig läsning, och det behövs i det här deprimerande mörkret och kylan. Ett tips från en supersparare med familj som har sparkvot på 65% är att ta med matlåda från lammfärsbiggarna eller den hängmörade brasilianska biffen som antagligen intogs under helgen, samt kanske med en skvätt rödvinssås? Då är problemet löst på ett enkelt och sparsamt sätt och kanske är en framtida pension några timmar närmare med det enkla sparknepet ;)

  Trevlig helg och se upp med rödtjut och impulsordrar på avanza ;)

  /H

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glömde en fråga som är aktierelaterad. Hur ser du på dina innehav långsiktigt? Har du några aktier som du känner att de har "gjort sitt", där det under många år kommer att vara tufft för dem? Eller behåller du oavsett och bara kollar på direktavkastningen? Jag tänker som så, börjar ett företag få det kämpigt under längre tid kommer en utdelningssänkning som ett brev på posten... man läser sällan att du säljer något.

   /H

   Radera
  2. Haha!
   Tack H för en trevlig kommentar! :-)

   Jag ska försöka skärpa till mig med inläggsfrekvensen!
   Du har ju helt rätt med matlåda skulle jag sannolikt äta bättre om dagarna. Tyvärr så blir det ofta lite stökigt för mig med matlåda och det är rätt bekvämt att äta på lokal..

   Du är helt rätt ute på hur vi resonerar. I princip allt vi investerar i "är för alltid" med några få undantag. Men självklart så går det fel i bland och i år såde vi av Citigroup som inte utvecklades som vi önskade (läs- urkass utdelning). SSAB är ett annat kärninnehav som fick stryka på foten för ett par år sedan.

   Så även om det säljs rätt sällan så agerar vi när vi tycker att ett bolag utvecklas åt fel håll. Majoriteten av aktierna ligger i VP-depå och det bidrar till inlåsningseffekten - precis som många andra vill jag betala så lite skatt som möjligt!

   Uppfattat! Risken för impulsköp är störst på fredagar så US har öppet :-)

   Önskar dig en fantastisk helg!
   //Cm

   Radera
 7. Jag älskar såna här inlägg av lite raljerande karaktär! Men helst ska det vara över att man inte kan beställa in en Chateau de papp på någon finrestaurang någonstans, men det här går lika bra det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha!
   Tack för kommentar Martin :-)
   Jag är ju rätt dryg som jag är och är lite förvånad över att det inte är fler irriterade kommentarer :-)

   Trevlig helg!
   //Cm

   Radera
 8. Några färre djur som slipper dö för vår njutnings skull är ju bara bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och i stället får stackars oskyldiga grönsaker sätta livet till. De har faktiskt också känslor!! ;) Nä det är nog bara att sluta äta så man inte kränker någon.

   Radera
  2. Hej Chrimatistikos,

   Tack för kommentar!
   Jag respekterar ditt ställningstagande full ut och vill man inte äta kött så ska man natuligtvis slippa det. Men jag önskar även att vegetarianer respekterar min åsikt att få äta kött när jag så önskar.

   Trevlig helg!
   //Cm

   Radera
 9. Amen

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
 10. Värsta är att det räcker inte att sluta äta, du måste sluta andas, arbeta och prata med om du ska undvika risken att kränka någon :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Aktiestolpen,
   Tyvärr håller jag med dig...
   Att bli kränkt är den nya folksjukdomen i det här landet.
   Trevlig helg!
   //Cm

   Radera
 11. Var glad att julafton är en lördag!

  /Sofokles

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nävars. Tycker detta är horribelt. Erbjud en vanlig och en vegetarisk och låt envar bestämma själv.
   Vad är nästa steg? Mjölkfria tisdagar? Ingen elektronikanvändningsonsdagar? Inga flygtorsdagar?

   Finns betydligt mycket mer annat, som är EXTREMT mycket viktigare, som politiker kan ägna sig åt.

   Kanske är det Stockholmsfasoner?

   /Sofokles

   Radera
  2. Hej Sofokles!
   Helt enig med dig!
   Lucnhrestaurangen jag sytar på erbjuder dagligen en kötträtt, en fiskrätt och ett vegetarisk alternativ. Utom på måndagar då..

   Jäpp, sannolikt Stockholmsfasoner - koncentrationen av korkade politiker i den här delen av landet är överväldigande...

   Trevlig helg!
   //Cm

   Radera
 12. Läste det tidigare, jävla idiot.

  Om en vara är laglig så ska fan inte andra tvinga mig vad som de anser är "moraliskt rätt"!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej To Fo!

   Instämmer helt med dig och det är därför jag blir så irriterad....

   Trevlig helg!
   //Cm

   Radera
 13. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 14. Fanatismen breder ut sig med stormsteg. Det har blivit rejält löjligt! Ser fram emot en gigantisk reaktion på alla dumheter - om den nu kommer... /Gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Gunilla!
   Tack för kommentar och jag är helt enig med dig att det här tramset breder ut sig på alla fronter. Tyvärr ser jag inte några större reaktioner så det fjanteriet kommer säkert att breda ut sig med tiden.

   Trevlig helg!
   //Cm

   Radera
 15. Följer med glädje din blogg och är i grund och botten absolut för den personliga friheten och var och ens eget fria val fast i just den här frågan vet jag inte om jag håller med dig. Det finns många fall där staten/restaurangen/andra faciliteter begränsar dina val för en större sak än din egen fria vilja. Tyvärr blir det ju väldigt dålig publicitet för t.ex. köttfri måndag när massa muppar uttalar sig på de konstigaste vis (exempelvis Jonas Paulsson ovan) och när någon politisk sida gör det till sin fråga. Klimatet är så mycket viktigare än att en politisk sida kan göra det till "sin" grej och i det här fallet anser jag att köttfri måndag helt enkelt är restaurangens sätt att bidra till en bättre värld imorgon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack för en klok kommentar även om jag är av en annan åsikt.
   Jag anser att restaurangen inte ska ställning åt mig och naturligtvis finns det en politisk agenda bakom beslutet.
   Önskar jag äta vegetariskt ur ett klimathänseende så ska jag naturligtvis göra det - men valet ska vara mitt...

   Trevlig helg!
   //Cm

   Radera
  2. Tja!

   Vad restaurangen serverar är upp till dem. Sen är det ert val om ni väljer att äta där eller inte. Det var ett jäkla gnäll i både inlägg och kommentatorer. Kul att se hur kränkt man kan bli av en meny på en lunchrestaurang :D

   Med vänlig hälsning

   J

   Radera
  3. Hej J!

   Tack för din kommentar!
   JAg tror dock att du missuppfattat själva syftet med inlägget.

   Mvh//Cm

   Radera
  4. Hej!
   Håller med ovan! Och, lite grönt på tallriken är nog bara bra för vinterdeppen så slipper man bli sur för såna här stora problem...

   Allt gött
   Z

   Radera
  5. Tjena!
   Jäklar att jag inte fattade det och gick igång ordentligt - då skulle vi haft en rätt intressant dialog i kommentarsfältet...

   Enig med dig och önskar en fortsatt trevlig söndag!
   //Cm

   Radera
  6. Det går fler tåg :)

   Tack och ha en fantastisk måndag, även om det saknas skinka på ost och skinkmackan.

   Med vänlig hälsning

   J

   Radera
 16. Som vegetarian sedan ca 20 år tillbaka vill jag vänligast påpeka att problemet oftast är det omvända: även om det blivit bättre på senare år är det fortfarande mycket vanligare att det inte finns något vegetariskt alternativ än att det bara finns vegetariska alternativ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Naturligtvis så tycker jag att det är en självklarhet att alltid erbjuda ett vegetariskt alternativ till kött eller fiskrätterna. Även jag äter vegetariskt någon gång i veckan och jag tycker nog att det nu för tiden är väldigt ovanligt att det inte finns något vettigt vegetariskt alternativ till lunch.

   Mvh//Cm

   Radera
  2. Har arbetat i en av norrlands större buffelunchresturang.
   Vi hade för mycket sallad sett till spill o arbetstid.
   Hade alltid en vegetarisk måltid. Samma hela veckan men lagdes mot order. I snitt var det 0-2/dag som ville ha.
   Då det dök upp nån utomsockens med matvaner från söder så nog kunde vi även fixa vegan.
   Sen har du alla allergier men de är ganska få. Sen har du de som anser sig vara allergisk/intolerant där krävs en hel del arbeta om man orkade bry sig.

   Ett råd är att fråga kocken ;)

   Radera
 17. Valfrihet på lunchrestauranger är en illusion. Det är ett precis lika stort val att välja mellan tre vegetariska rätter också. Det är bara vi som snöat in på att det måste?bör?ska? vara kött, fisk och veg. Du har tre rätter och de blir inte fler för att du lägger vardera i olika kategorier även om det kanske känns så. Men att någon pk-maffia skriver spaltmeter om hur folk borde äta som en slags blöt åsiktsfilt är bedrövligt. Två fel blir inte rätt. Vad jag petar i min kropp är mitt eget val. Därför kör jag matlåda :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om de inte serverar normal ja de flesta vill ha animalikt protien.
   Så kan de åtminstone upplysa de för mig innan jag har satt mig. Alltid "jobbigare "att byta så sent.

   Radera