22 dec. 2015

Vit jul?

Njä, om jag ska vara riktigt ärlig så har jag nog inte haft någon vit jul på snart 30 år. Visst finns det vit sprit och vita viner men jag tycker nog att det är mer förknippat med sommarmånaderna...

Rent vädermässigt har det inte heller blivit så många vita jular de senaste decennierna. Det där med att det blir så vackert och ljust, det knarrar så mysigt när man promenerar är bara trams! Ingen med sina sunda vätskor kan tycka det är mysigt med snö om man råkar bo i Stockholm då det bara är slask och en grå sörja. Om man som Stockholmare tycker att det är så förbaskat trevligt med snö och en vit jul så tjacka ett vykort. Hammarbybacken är lämplig för barn upp till sju år så ska du åka skidor så bege dig norrut.


Nä, snö suger rätt hårt om man är 08:a och familjen Chansar mest drar så ofta som möjligt från landet om det finns risk för den där vidriga nederbörden. Innan vi köpte bostad i Nice så var det allt som oftast långresor till Västindien, Indien eller Thailand där klimatet är rätt trevligt under vinterhalvåret. 

Numer så måste vi hushålla med semesterdagarna i en högre utsträckning för att prioritera våra frankrikeresor och att flyga i tio timmar enkel resa för en veckas ledighet finns inte på världskartan.

Av ovanstående orsak så har vi hållit oss i södra Europa de senaste åren och firat jul i Sevilla, Toledo och nu snart i Syrakusa. Visst, ingen större värme men jag tar 15-18 plusgrader alla dagar i veckan och så slipper vi den där snön och spriten, vit eller ej, är rätt billig..

Vi som har en ambition att checka ut från arbetslivet lite tidigare än normalt tittar gärna på lämpliga länder att flytta till där både klimat och skattetryck är trevligare än är hemma – i topp, i alla fall skattemässigt, brukar Portugal och Malta hamna.

Vi har tillbringat mängder av tid i Portugal men det var första gången vi besökte Malta och vi var rätt nyfikna – är det här ett lämpligt land att flytta till när du väl väljer att arbetsvägra?

Det var med viss skepticism vi besökte Valletta då två av mina kollegor har förflutet i spelbranschen. Den ena har bott ett par år på Malta och den andra har haft klippkort på flyget mellan Arlanda och Valletta och båda verkligen avskyr Malta. Gnälliga kollegor tänkte en annan – de har ju ett lågt skattetryck, man slipper lära sig ett nytt språk då de pratar engelska och klimatet är ju rätt trevligt…


Men det gick inte många minuter innan vi gick på första minan och det var när Fru Chansar mest tar kontakt men någon på flygplatsen och kommunicerar naturligtvis på engelska som de pratar på Malta. Den stackars informationskillen fattade inte ett smack och vi blev snart varse om att det där med tvåspråkigheten är det lite sisådär med – det är Maltesiska som gäller och det är ta mig fan lika hopplöst som gaeliska. Språket och att alla kör som örnfulla sicilianare, dessutom på fel sida av vägen, gör att Malta går fetbort som pensionsalternativ oavsett skatteläge…

Pratade jag om vit jul? I någon bemärkelse fick vi faktiskt det – på 2500 höjd så ligger det snö på Etna.


Nu är vi tillbaka i värmen i Catania och dricker prosecco (torrt, vitt mousserande vin).

Vi önskar er alla en riktigt trevlig julhelg!

4 kommentarer:

 1. Jag har faktiskt bott en tid på Malta. Fördelarna är att det är en mycket trevlig ö med trevliga invånare. Nackdelen är att ön i sig är så liten så att priserna på ett hus blir så jävulskt dyr. Äger man mark på Malta så är man rik som fan! En annan nackdel tycker jag är maten faktiskt. Det finns ju inga djur på ön och det syns i köttdisken om man säger så. Kanin kanin och ja kanin typ...

  Om ni flyttar till Portugal, blir det då till landsbygden eller i någon större stad? Hur är skatten där jämför med Sverige?

  God jul på dig
  Med vänlig hälsning, Gnetaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Gnetaren!

   Tack för kommentar och kul med en person som bott på Malta och faktiskt inte sågar ön!

   Jag håller med om att människorna är fantastiskt trevliga, i varje fall nu under lågsäsong, och det är rät billigt att vistas här som turist.

   Du som har koll får gärna hinta lite om prisläget på bostäder - hur vidrigt är det?

   Och hur överlevde du trafiken och "tvåspråkigheten" när du levde på Malta?

   Ha en grymt bra jul!

   Mvh//Cm

   Radera
 2. Ja allt är ju såklart relativt när det gäller priser. Jag bodde på Malta i början av 2000 talet och då reagerade man på priserna. Kollade lite snabbt på hemnet nu och såg att en okej lägenhet gick på runt 7 mille. Husen är ju dock betydligt dyrare. Det verkar dock som om priserna stått stilla, trodde faktiskt att de skulle stå högre med tanke på vår bostadspris utveckling hemma Sverige :)

  Jag bodde i en stad som heter St Julian och jag hade faktiskt inga problem med tvåspråkigheten. De pratade mycket bra Engelska där iaf. Trafiken däremot var ju helt vansinnig. Vänstertrafik och hemmagjorda trafikregler "ala tuta i korsningar så ni hör att jag kommer" gjorde ju en lite små nervös.

  Ön i sig ligger ju så långt ner så jag minns att det var härligt klimat även i november. Men det finns säkerligen bättre ställen att bosätta sig på permanent när ni väljer pension :)

  ha det
  /Gnetaren


  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för återkopplingen!
   7 mille för en ok lägenhet är rätt saftigt med tanke på vad bostäder kostar i Frankrike, Italien, Portugal och Spanien!

   I just St Julian bodde min kollega och jag ska ingående föhöra honom när jag är tillbaka på jobbet och skönt att få höra att du anser att trafiken är helt vansinnig - jag har inte blivit gubbe än :-)

   Mvh//Cm

   Radera