13 dec. 2015

Folkaktier

För en vecka sedan så skrev jag ett inlägg om vår strategi vid investeringar på börsen, eller rättare sagt vår avsaknad av en strategi. Vi har väl ett par förhållningsregler vi brukar förhålla oss till och en av dem är att primärt endast investera i stora, lite trötta och väletablerade bolag.

Orsaken är att vi inbillar oss att den typen av bolag är lite mer trögrörliga och det passar oss som utdelningsinvesterare rätt bra. Visst, vi kommer aldrig få vara med om en kursresa à la Fingerprint men vi minimerar även risken för att få in ett bolag som PA Resources i depån.


Och med facit i hand så brukar vi av någon anledning alltid bränna oss rätt rejält vid de få tillfällen jag spekulerar i lite mindre bolag - jag kan fortfarande få mardrömmar om TurnIT och Cybercom.

Nu är det ju så att det inte har varit speciellt listigt att efterleva våra förhållningsregler i år.

"Folkaktierna", dvs. de bolag som har fler än 100 000 enskilda aktieägare har haft en katastrofal utveckling i år och 9 av 13 har en negativ utveckling och 12 av 13 har utvecklats sämre än index.

Det är inte bara i familjen Chansar mest de s.k. storbankerna utgör en stor del av portföljen utan samtliga kvalificerar sig som "folkaktier". I år har samtliga gått sämre än index med SEB i botten som tappat 12 procent i år.

Portföljens utveckling har inte varit så spännande i år även om vi räknar bort Handelsbanken som inte justerats efter split och de aktier, J&J, PG och WMT, som vi inte ägt under hela året.


Det är kanske dags att omvärdera förhållningsreglerna en smula - mellanstora bolag har haft en fantastisk utveckling i år. Håller man sig borta från smålistorna så kan man säkert hitta intressanta bolag med låg risk...

10 kommentarer:

 1. Dom stora bolagen står sig väl oftare bättre i nedgång?
  Men en eller ett par mindre bolag som komplement gör ju att du iaf ger din portfölj chansen att slå index. Jag har en trött portfölj ganska lik din, men köpte för ca fyra år sedan ett pluttbolag vid namn fingerprint. Som du själv förstår har jag krossat index sista tre åren även fast jag sålt mer än två tredjedelar av innehavet så står den för ca 40% av portföljen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Halle!

   Det är precis så jag har resonerat - att de stora bolagen står sig lite bättre i nedgång och jag föredrar det även om de är lite tröttare i uppgång.
   I år så har den taktiken kanske inte varit helt lyckad..

   Gratulerar att du gick in i Fingerprint och du har gjort en fantastisk kursresa. Själv har jag ohyggligt svårt för Johan Carlström så jag sitter gärna på sidlinjen i detta fall.

   Mvh//Cm

   Radera
 2. Tycker ni har en fin portfölj. Stirra dig inte helt blind på %-siffrorna. Ta utdelningen från denna portfölj och investera den i mindre bolag om ni så önskar....men sälj inte bara för att. Att låta detta ticka på kommer göra er lyckliga nog? Gå tillbaka till Erat mål och stanna vid Er strategi...mitt råd. Men vem e jag att ge råd...ingen Swedsec här inte!

  Allt gott
  /DanielWikstrom

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Daniel och tack för kommentar!

   Jag gnäller nog mest och är egentligen rätt nöjd med portföljsammansättningen men visst kan jag bli lite sur över hur depån har utvecklat sig över året.

   Säljer gör jag väldigt sällan men jag vacklar lite om hur jag ska göra framöver. Jaga köp i Johnson & Johnson, Nike etc eller titta på Mid-Cap?

   Mvh//Cm

   Radera
  2. Skippa kid-Cap(Mid-cap) och fortsätt så som ni gjort blir mitt råd. JNJ och NIKE verkar vara super stabila utdelningshöjare som jag tror ni kommer få mer glädje av än Fingerprint...osv.

   Allt gott
   /DanielWikstrom

   Radera
  3. Tack Daniel!

   Några Fingerprint kommer nog inte komma in i portföljen. Tyngdpunkten framöver kommer fortsatt att vara storbolag men jag kanske borde ta in lite kryddor i portföljen. Problemet är att jag har ett hemskt trackrecord när jag tidigare gjort det...

   Mvh//Cm

   Radera
 3. men helt värdelöst är det ju inte med storbolag och er strategi, ni gjorde ju ett väldigt fint köp på 178,5 i swedbank!
  Själv gjorde jag en mer blygsam investering på 298kr
  Endast 10 ynkliga aktier =/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej FAM och tack för din kommentar!

   Precis som jag nämnde i ovan kommentar så är jag bara lite smågnällig. Jag sover gott med storbolag i portföljen men visst blir jag lite tjurig över depåutvecklingen i år.
   Swedbank var vältimat så det var skönt - värre är det i HM och i SHB men kurserna verkar repa sig en smula idag.

   Jag misstänker att din investering är till ett annat ingångspris :-)

   Mvh//Cm

   Radera
 4. Ja likt dig så försöker jag satsa stort och säkert med lite kryddor.
  Haha ja du har rätt jag köpte det till en lite mindre kurs ;) var ett annat bolag jag fick till det priset.

  Själv så är betsson och starbucks mina stjärnor för i år

  Mvh Fam.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag funderar att göra precis som du och kanske ta in lite fler krydor i portföljen. Problemet är att jag har ett horribelt trackreckord när jag tidigare testat det.

   Jaja - någon gång ska det väl lyckas :-)

   Mvh//Cm

   Radera