15 dec. 2015

Uppdaterat portföljvärdet

Jag har under en längre tid funderat över att ta bort länken till Aktiedepån då den egentligen inte säger så vansinnigt mycket. Depåvärdet fluktuerar något oerhört och så snart jag publicerat en ny uppdatering så är det inte ovanligt att det är ett par hundra tusen upp eller ned efter bara en dag.

Jag är lite ambivalent, många av bloggkollegorna presenterar inte depåvärde i detalj utan endast sitt innehav i procent och det fluktuerar inte i samma omfattning och är enkelt att underhålla. Och andra sidan så är det sidan Aktiedepå som i särklass har flest sidvisningar och som anonym så har jag inga problem alls att redovisa mina tillkortakommanden.


Tidigare så uppdaterade jag portföljvärdet efter jag gjort någon portföljförändring och hade jag gjort något nyförvärv eller ökat i ett befintligt innehav så färgmarkerade jag innehavet i Excelsammanställningen. Det där var en ganska trist och tidsödande aktivitet och de senaste månaderna har jag helt enkelt smällt av en skärmdump som jag sedan publicerat.

Att endast uppdatera portföljvärdet vid portföljförändringar kan vara rätt missvisande då jag i praktiken inte gör så många affärer per år och sedan så är jag rätt förvirrad av mig och glömmer frekvent bort att uppdatera som nu efter inköpen i Swedbank och HM.

Ska sidan vara kvar trots att den alltid inte är helt aktuell? Om ja, hur ska det presenteras och i vilken periodicitet?

20 kommentarer:

 1. Kul att se en skärmdump på Avanzas aktieinnehav när det rör sig om så stora summor. Imponerande och inspirerande! Så jag tycker att det är ett bra sätt att redovisa innehavet. Keep up the good work! ����

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Danni

   Uppfattat och tack för återkopplingen!

   Mvh//Cm

   Radera
 2. Jag är ganska enkel när det kommer till bloggläsandet, missgillar utsvävningar och onödiga meningar. Följde t.ex Dividendmantra fram tills dess att han "sålde"??? sin sida, läste enbart vad som köptes, samt följnde månadsuppdateringarna och portföljensvärde. Likaså en av de stora anledningarna att följa dig/er! Ni har kommit långt sparandet och som ovan kommentar är det en bra sätt att motivera på.

  Slutsats: Ta inte bort portföljvärdet, behåll dig istället anonym!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym

   Ja, tyvärr så sålde Jason sin sida vilket var rätt synd. Han skrev mycket underhållande även om jag själv inte skulle välja det liv han valde. Som investerare var han kanske inte så fantastisk men vad gör det :-)

   Tack för återkopplingen om depåvärdet!

   Mvh//Cm

   Radera
 3. Hej!
  Dina detaljerade portföljuppdateringar är bland det jag uppskattar mycket med din blogg. Som du har gjort på senare tid tycker jag fungerar riktigt bra. Spännande att kunna utläsa procentuell uppgång på dina bästa investeringar t.ex. jag tycker att det ger blodad tand till en själv... :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Stefan

   Tack för återkopplingen och tack för informationen att formatet med skärmdump är tillräckligt - det blir så mycket enklare då :-)

   Mvh//Cm

   Radera
 4. klart den ska vara kvar och det är kul att se värdet i kronor en av anledningarna till varför jag följer dig.

  SvaraRadera
 5. MYCKET inspirerande! Det jag dock funderar över är hur du ser på valutaexponering? Jag satsar mer på ETF:er där den ena är Xact utdelande och den andra NOBL. Jag vill gärna komplettera med en Global ETF också, men det enda som finns (vad jag kan hitta iaf) är i dollar. Exempelvis Vanguard (VT). Skaffar jag även Vanguard (VT) så har jag två ETF:er i dollar och 1 i SEK....väldigt mycket i dollar alltså. Hur ska man tänka här?

  Tack på förhand!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym

   Tack för återkoppling.

   När det gäller ETF:er så är jag tyvärr alldeles för okunnig.
   När det det kommer till valutaexponering så vill jag vara då diversifierad som möjligt och jag försöker få ned mitt beroende till Svenska kronan då jag inte för evigt kommer att bo kvar i landet.

   Jag ligger i nuläget alldeles för tungt viktad i SEK och försöker öka min exponering i dollar. När det gäller Euro är jag inte lika stressad då vi redan har en investering i form av en utlandsbostad.

   Mvh//Cm

   Radera
 6. Hej
  Jag ser gärna en skärmdump på ditt aktieinnehav även fortsättningsvis.
  /Staffan Stalledräng

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Staffan Stalledräng

   Stort tack för återkopplingen!

   Mvh//Cm

   Radera
 7. Klart du ska visa innehavet. Före jag började investera på börsen så gled jag runt ca: 6 mån på alla ekonomi/sparbloggar jag kunde hitta. Jag fann att det jag tyckte var mest intressant var att se hur folk valde att investera sina pengar i kronor och ören. Eftersom att jag tyckte att det var roligast att själv läsa om, så bestämde jag mig för att vara helt transparent själv. Jag vet att du är en stor inspiratör för många som följer dig (bla mig) och en del beror faktiskt på hur du redovisar dina investeringar.

  Det är roligt för en novis att kunna se hur innehavet kan pendla upp och ner över tid. Kommer ihåg att jag bläddrade upp och ner bland dina innehav i tid och otid innan jag själv vågade börja investera på börsen.

  Ta en skärmdump i månaden eller nått sånt och publicera är mitt förslag så slipper du fundera och anstränga dig så mycket.

  Tack för du är en inspiratör och fortsätt redovisa kronor och ören tycker jag! Sen för att ytterligare höja dig lite kan du tänka: vad vore drömmaren utan mig :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Drömmaren

   Tack för kommentar, beröm och återkoppling!

   Tack för tankar och idéer kring utformning och periodicitet.

   Ja du, det är helt galet hur volatilt det har varit i portföljen nu under hösten :-)

   Mvh//Cm

   Radera
 8. Jag tycker också att du ska fortsätta publicera siffror. Att se hur du uppenbarligen överlever att värderingen på portföljen svänger med en årslön fungerar lugnande.

  Annars ligger jag själv sömnlös (ok, inte riktigt) och funderar på hur jag ska göra med min egen blogg och dess portfölj. Jag håller på med en återblickserie med ett år i taget och när den är klar om några månader så borde jag fokusera på hur portföljen ser ut nu. Ska man rapportera fonder för sig och aktier för sig? Ska jag rapportera exakta siffror eller andelar? Sömnlös som sagt var. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du vet ju vad jag tycker i alla fall om jag får vara med och rösta :)

   Radera
  2. Tack Daniel!

   Nåja - vissa dagar kan det kännas riktigt surt och då brukar jag gråta ut en smula på bloggen :-)

   Som du redan känner till så uppskattar jag dina återblickar och önskar att jag själv hade motsvarande koll på gamla affärer och resonemang.

   Funderar att i julhelgen gå igenom gamla transaktioner och se om det kan väcka några minnen till liv.

   Mvh//Cm

   Radera
 9. Det räcker fullt ut att presentera innehavet, dvs innehavet och antalet aktier i respektive innehav. Hur mycket det har sjunkit eller stigit är inte relevant för mig. Möjligtvis gör det att jag känner mig mindre ensam när din depå sjunkit med ungefär lika mycket som min men då är det en tröst för ett tigerhjärta . Men endast för stunden ...
  Det jag finner mest intressant är varför du har köpt just de aktier du har i din portfölj och hur du resonerar om pengar i den tid vi lever i. Sedan kan jag ju se hur det har gått själv - om jag så skulle önska.
  Jag gillar din distans till dina innehav just nu och att - trots att du har en betydande summa i aktier - du inte tror att dina val är den enda lösningen. Du synes mig se på ditt innehav seriöst men med distans och då blir det roligt att utbyta tankar.
  Bästa hälsningar! /Gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Gunilla

   Stort tack för återkopplingen!
   Ditt svar är den enda som hittills ger mig möjlighet att komma undan med ett i princip underhållsfri sida för aktieportföljen.

   Jag har full förståelse att det kan vara skönt att få lite tröst i eländet när sin egen portölj går lite knackigt och då kan man alltid titta in till Chansar mest och inse att man knappast är ensam - det finns en absolut poäng i det :-)

   Tack även för återkommlingen ang. motivering av aktieköpen. Jag gör ju inga egna djuplodande analyser men jag kan bli betydligt bättre på att motivera varför jag köper en viss aktie - det kommer att bli bättring inom det området!

   Stort tack!
   Mvh//Cm

   Radera
 10. Tack för alla kommentarer och all övrig återkoppling.

  Jag kan konstatera att sidan aktiedepå får vara kvar trots att informationen inte alla gånger är helt aktuell och kan i vissa fall vara rätt missvisande.

  Positivt är att det räcker med en skärmdump vilket inte är så betungande rrent arbetsmässigt.

  Under nästa år så ska jag ha som ambition att varje helg uppdatera portföljvärdet och inte som idag efter att jag gjort någon portföljförändring. Förhoppningsvis blir det mer korrekt och bommar jag någon vecka så får ni skälla på mig!

  Mvh//Cm

  SvaraRadera