19 dec. 2015

Pyramidspel

Jag är alltid misstänksam till personer som sysslar med ekonomisk rådgivning i alla dess former.

Naturligtvis så drar jag inte alla över en kam och jag kan ha en viss respekt för de kunniga personer som i stor mängd erbjuder mig diverse Private Bankingtjänster. Jag är dock inte lika imponerad över alla de ekonomi- och rikedomscoacher som via spam-mail och bloggar vill sälja sina fantastiska tjänster till mig - genomgående är de faktiskt inte speciellt framgångsrika själv.


"Wall Street is the only place that people ride to in a Rolls Royce to get advice from those who take the subway." - Warren Buffett

Jag tvekade rätt länge om jag skulle skriva det här inlägget. Det är oerhört enkelt att som anonym kritisera andra personer men efter Jan Bolmesons senaste inlägg på bloggen rikatillsammans kan jag inte längre hålla käften. Även om jag anser att man ska ta eget ansvar och jag skrev ett kritiserat inlägg om det för en tid sedan men när vissa bloggare uppenbarligen fiskar i grumliga vatten så kan det vara lämpligt med ett litet förtydligande.

Charlie Söderberg, känd från tv-programmet Lyxfällan, säljer sina tjänster via bolaget Balansekonomi till intresserade och jag kan konstatera att de som faktiskt betalar för "utbildningen" primärt är de personer som absolut inte ska slösa bort sina surt förvärvade slantar  - ni kan med lätthet insamla motsvarande information från mina bloggkollegor.

En frekvent talare på Balansekonomis väckelsemöten är Jan Bolmeson som äger bloggen rikatillsammans.se där han aktivt marknadsför sina träd via Better Globe - mer info finns på forumet Flashback 

Balansekonomis ägarstuktur ser ut som följande enligt allabolag.se och notera ägarförhållandet.


Men tillbaka till Jan och hans blogg rikatillsammans.se
Jan bedriver en oerhört välbesökt blogg som dessutom är registrerad som ett aktiebolag.
I sitt senaste inlägg berättar han att han fått 50 000 kronor i avkastning från Better Globe och det är orsaken till att jag skriver det här inlägget.

Better Globe är ett fantastiskt bolag enligt Jan och hela inlägget handlar om hur förträffligt bolaget är. Jan inser själv att inlägget är på gränsen till sliskigt och avslutar med följande:


Nej Jan, Better Globe kanske inte betalar dig men problemet är att du faktiskt äger bolaget (notera även ägarstrukturen).


Nu är det inte bara jag som irriterar mig över rikatillsammans affärsmetoder och det finns en hel del information på den utmärkta bloggaren Sparsamt Levernes blogg.

38 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Jag var på Balansekonomis gratis föreläsning för några månader sedan och måste säga att den var intressant, gav inte mig som redan läst mig till det mesta något men de flesta som nappade på att gå på kick off/kurserna hade ännu inte tagit tag i saken. Tyckte detta påminde mig om Pt:s på Sats, skulle aldrig betala för det då allt går att googla sig till men folk gör det ändå!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Spara för livet,

   Tack för återkopplingen om Balansekonomis föreläsning.
   Det är lite blandade reviews - många tycker att de är rätt duktiga men skulle inte vilja betala de dryga 20 000 kronor fortsättningskurserna kostar.

   Tyvärr är det väl så att de som beäst behöver hålla i pengarna är de som köper de här paketet.

   Mvh//Cm

   Radera
 3. Hmprf.

  Jag brukade läsa på hans blogg och han skrev en del tänkvärda saker, men det där inlägget är långt över gränsen. Dels för att han säljer sina egna finansiella produkter utan att säga så, dels för att det är ett nytt påfund utan minsta garanti att det är långsiktigt hållbart.

  Lite intressant är det att hans förra inlägg handlar om konkursen i TrustBuddy, ett annat påfund. Han ser inte själv ironin?

  Jag vet inte om det finns lagar mot att göra det han gör (antagligen inte?), men etiskt är det inte. Tack för att du skrev det här inlägget och fick upp ögonen på mig vad gäller den bloggen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Daniel!

   Jag är självklart medveten om att det finns ett antal bloggare som bloggar av den orsaken att de kan tjäna pengar på det - och det är ok.

   Men precis som du nämnder så är det inte speciellt seriöst att marknadsföra MLM-produkter på det sätt Bolmeson gör. Det finns även en del artiklar skrivna om det på nätet.

   Ju fler som håller ögonen öppna efter ljusskygga aktiviter dessto bättre.

   Mvh//Cm

   Radera
 4. Genomskådade dieka Rikatillsammans. Rena tramset där ägaren försöker framstå som oerhört framgångsrik. Ser man ju direkt att så inte är fallet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Steve med Lloyden
   Tack för kommentar.

   För egen del var det faktiskt Sparsamt Leverne som först fick mig att kritiskt läsa Jans inlägg. Efter att ha grävt lite så kan jag konstatera att det här inte är något misstag utan en utstuderad aktivivtet.

   Mvh//Cm

   Radera
 5. Jag håller inte med!

  Jag säger: Marilyn Manson, Jimmie Åkesson, 2pac, Mike Tyson, eller varför inte Gudrun eller Mona. Alla är rätt kontroversiella personer, men ingen kan förneka att de arbetar stenhårt för det de tror på. Bara det är respekt för mig.

  Visst kanske det är så att Bolmesson är en osympatisk och falsk skitstövel, det vet inte jag. Men jag har läst hans blogg i snart ett år och jag tycker att han är duktig på att informera om samhälls/ekonomi viktiga faktorer. Sen om nått pucko köper träd i better globe bara för att han gör det, eller investerar i trustbuddy, hmmm känns som skammen ligger på den personen.

  Det finns alltid flera perspektiv på en sanning! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns ingen ära i att lura lättlurade och det är lurendrejeri, eller på gränsen till lurendrejeri, som det verkar vara frågan om.

   Det finns inte heller någon ära i att vara lättlurad men jag tycker synd om dessa och jag föraktar de som försöker luras.

   Radera
  2. Hej Drömmaren,

   Konstaterar att Daniel redan svarat precis som jag skulle ha gjort..

   Mvh//Cm

   Radera
 6. Vad hände med att var och en har ett eget ansvar?
  Jag läser Bolmessons blogg, liksom ett tiotal andra bloggar om sparande, och det är ju helt och hållet mitt eget val om jag vill följa deras råd eller ej. Ingen vet vad framtiden för med sig varken för better globe, aktier, räntor, råvaror eller annat. Den som vill ha ett hellre säkert sparande bör använda sig av madrassen. Jag väljer att inspireras av andra och därefter bygga mig min egen uppfattning baserat på fakta (aldrig rykten).

  Sparar i stort enbart i aktier (vilket Bolmessons inte förespråkar) och lägger 100:- /månad till välgörenhet. För tillfället BG. Styra för att jag gillar hjälp till självhjälp. Ger det ngt tillbaka så är det bara ett extra plus.

  Jag vänder mig dock emot att man per automatik är negativ till nya saker. Aktier var ju nytt en gång i tiden det med. ..

  SvaraRadera
 7. Hej, om better globe kommer ge pengar tillbaka eller ej är för tidigt att se. Vad jag däremot undrar är hur du kan påstå att Jan Bolmesson äger Better Globe? Ja, han sitter i styrelsen för en försäljningsfilial i Sverige. Eller är det något jag info jag missat?
  Jag själv sitter i styrelsen för ett försäkringsbolag, och ett annat AB men är inte delägare i någon av dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Daniel Petterson,

   Tack för kommentar.

   Att styrelseengagemang inte är likställt delägande är naturligtvis helt korrekt och de uppgifterna inhämtades från skvallerpressen.

   Jan B har själv kommenterat ett uppföljningsinägg och inte haft några kommentarer till mitt påstående så jag kan nog anse att jag är rätt ute med mitt inlägg.

   Och Daniel, lycka till med intvesteringarna i Better Globe...

   Mvh//Cm

   Radera
 8. Watch out for false prophets.

  SvaraRadera
 9. Watch out for false prophets.

  SvaraRadera
 10. Att Better Globe, det bolag som äger planteringarna, inte ens lyckas prestera en reviderad årsredovisning får i alla fall mina varningsklockor att ringa. Har någon mot förmodan ett exemplar så tar jag tacksamt emot detta för genomläsning.

  //Sixten

  SvaraRadera
 11. Vad handlar det här inlägget om egentligen?

  "Jag tvekade rätt länge om jag skulle skriva det här inlägget"
  -Vad var det som fick dig att skriva det till slut?

  Om du nu är så säker på att dessa människor du skriver om bedriver någon kriminell verksamhet, vilket du måste göra, eftersom du försöker få dem att framstå som det. Bara valet av titel på inlägget är en direkt anklagelse mot personerna du nämner.

  Om du är så säker, varför är detta då inte ett polisiärt ärende?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du inte förstår vad inlägget handlar om så kan jag bara beklaga din intellektuella kapacitet.

   Då jag, förmodat och till skillnad mot dig, inte investerat några pengar i den här typen av affärsupplägg så finns det ingen anledning för mig att göra någon polisanmälan.

   Två minuters googlande och det står rätt klart att för majoriteten att de bör investera sina slantar i något annat. Hur svårt kan det vara? Rätt svårt för vissa kan jag konstatera...

   //Cm

   Radera
  2. Vilken karaktärslös kommentar.

   Jag får omformulera min fråga så kanske den blir tydligare.

   Du försöker verkligen få både Jan och Charlie att framstå som kriminella. Hade det då inte varit bättre att ta med din fakta till polisen och låta dem göra sitt jobb?

   Kanske inte lika roligt som att sitta här och måla konspirationsteorier men ett bra mycket vuxnare alternativ.

   Radera
  3. @ Chansar Mest

   "Om du inte förstår vad inlägget handlar om så kan jag bara beklaga din intellektuella kapacitet."

   Det här är första gången jag läser den här bloggen och tyckte det var intressant tills jag såg meningen över. Du verkar vara en riktig skitstövel. Jag kommer inte tillbaka.

   /Casey Jones

   Radera
  4. Tror du på fullt allvar att han ens bryr sig om vad några anonyma kommentarer anser.
   Att personer som du som gått på det där pyramidspelet och anser att han är en skitstövel tycker han säkert bara är smickrande.

   Radera
 12. Hjärtligt tack för svaren på mina frågor.

  SvaraRadera
 13. Hej Chansaren, ett riktigt intressant inlägg det här (även om det är gammalt). Jag har också läst Bolmessons blogg och jag håller med Drömmaren här ovan i att Bolmesson är "duktig på att informera om samhälls/ekonomi viktiga faktorer". Dock verkar det vara en hel del som inte stämmer om man gör lite efterforskningar i det som skrivs och sägs i den bloggen. Dels hela bostadsgrejer som uppenbarligen är en efterkonstruktion och helt felaktig men även tillgångarna i bolagen verkar inte riktigt stämma...

  Och kostar verkligen utbildningarna 20 K?! Och slutligen, nej, jag har inte tänkt köpa något träd i Afrika. Jag har heller inte tänkt ge några andra pengar till välgörenhet. Jag ger flera hundra tusen kronor i bidrag till behövande (skatt) varje år. Det får räcka så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Aktiepappa!

   Jag tycker att Bolmesson verkar vara en sympatisk person. Han har kommenterat några av mina inlägg och det har varit balanserade kommentarer.

   Problemet är när bloggandet har blivit för mycket business och det är väl det jag har lite svårt för. Och angående Better Globe och trädhandlandet så hävdar jag fortfarande att det är ett pyramidspel och inget annat!

   Bra resonerat - hur många hundra tusen betalar man inte årligen i skatt till välgörande ändamål?

   Mvh//Cm

   Radera
  2. Håller med dig i båda att killen verkar vara både sympatisk och trevlig och i att det blivit mycket business i såväl bloggande generellt som i utbildning i "rkedomscoaching" och aktiekunskap generellt.

   Radera
  3. Kan du berätta för mig chansar mest vad ett pyramidspel innebär? Du är onekligen mycket kunnig i området.

   Radera
  4. Föreslår att du läser inläggen jag skrivet i ämnet.

   //Cm

   Radera
 14. Jeg har nå lest kjapt gjennom både artikkelen og kommentarene og vet ikke som mye om bloggen det henvises til, eller selskapet i Sverige som nevnes. Det jeg derimot vet mye om er Better Globe AS, som forøvrig er ett norsk selskap som har eksistert i over 10 år nå, og har betalt ut 15% avkastning til tre eiere årlig og til riktig tid siden 2010, så å kalle dette for noe annet enn ett redelig selskap i forhold til utbetaling som lovet blir for dumt. Du får heller komme tilbake med anklagene dine om selskapet en gang ikke skulle betale ut, noe de så langt har gjort til avtalt tid og ofte noe tidligere enn lovet.

  Her finner du forresten en liten video du kan se som gir Better Globe Forestry i Kenya omtrent den beste omtalen de kan få fra den høyeste faginstansen i verden inne agroskogbruk: https://www.betterglobetrees.com/world-agroforestry-center-joint-vision.php

  Håper du ikke er immun mot fakta og dokumentasjon, det kan ikke bli mye klarere enn dette i forhold til hvor seriøst Better Globe Forestry jobber i Kenya.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att det är norskt vet vi nog om - det är bara till att Googla grundaren "Rino Solberg bedragare" och läsa de intressanta resultaten.

   Radera
  2. Ja, du kan jo alltids ta en titt på følgende 2 klipp, skulle vel avklare det meste:
   https://youtu.be/L4Jr2bQE3gE
   https://youtu.be/c9ZYNMxiJWE

   Også kan du jo alltids se hvordan World Resources Institute skriver om Better Globe Forestry etter å ha besøkt plantasjen i Kiambere: http://www.wri.org/blog/2017/06/growing-trees-and-growing-profit-are-you-restoration-enterprise

   Da vet du alt du trenger å vite for å skjønne at Better Globe er et legitimt og seriøst selskap som jobber for å redusere fattigdom på en måte som faktisk fungerer.

   Radera
  3. Jag noterar att vår norske vän faktiskt skriver att bolaget (selskapet) har givit tre ägare (tre eiere) 15 % avkastning. Vilka tre ägare då? Rino är såklart självskriven.

   Radera
  4. Det Anonymt refererer til er IKKE avkastning til eiere av BG, de har aldri tatt ut noe avkastning, det er de ca 20,000 eiere av TRÆR kjøpt i BG som har fått sin årlige 15% avkastning (i 8 år på rad) på sine trær.

   Radera
  5. Det är så Ponzi Schemes fungerar. Man betalar ut vinst, men det går inte att få tillbaka sin investering. Så länge man hela tiden tillför fler kunder och därmed mer pengar så kan man fortsätta betala ut vinst varje år, men den stora summan pengar finns inte kvar. Till slut rasar allt samman. Läs om t.ex Bernie Madoff. Den här sortens bluff raserade även hela Albaniens ekonomi på 90-talet.

   Radera
 15. "Att det är norskt vet vi nog om - det är bara till att Googla grundaren "Rino Solberg bedragare" och läsa de intressanta resultaten."

  Öööh, ok? Denna bloggen verkar vara den enda träffen som har något med bedrägeri att göra.

  Finns det något som tyder på att BetterGlobe är bluff? Bolmessons engagemang är ju en non sequitur eftersom han inte startade bolaget, inte äger det och inte sitter i beslutsposition. F.ö. verkar Bolmesson mer vara naiv än bedragare.

  /Filip

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok, använde en annan sökmotor, Google gav en del träffar. I stand corrected.
   /Filip

   Radera