11 sep. 2015

Wal-Mart

Det har inte ens gått en vecka sedan jag knåpade ihop ett inlägg om vår utdelningsprognos för 2015 och jag har redan hittat ett fel.

Jag blev rätt förvånad när det i onsdags trillade in lite pengar från Wal-Mart och det var inget jag räknat med. Efter att ha gått igenom köptransarna så minns jag nu att jag under sommaren köpt på mig Wal-Mart vid två tillfällen och jag var berättigad utdelning för det första köptillfället.


Wal-Marts kvartalsutdelning uppgår till 49 cent per aktie och då jag vid x-dagen hade 200 aktier så erhöll vi 826 kronor i bruttoutdelning. Skönt det då Wal-Mart hittills varit en katastrofal investering för vår del.

Vi har under senare tid varit rätt förskonade från röda siffor i aktiedepån som hånar dig varje gång du loggar in men nu har vi faktiskt tre innehav som ligger på minus - Wal-Mart, Procter & Gamble och frimärket Africa Oil. Innehavet i Africa Oil bryr jag mig inte så mycket om då det är ett mikroskopiskt innehav men att jag var så fel ute med WMT och PG irriterar mig något.


Wal-Mart handlas nu för $64 och det är nivåer vi inte sett sedan 2012. Från toppen i början av januari då aktien nådde ett ATH på $90,93 så har den rasat med drygt 25 procent.

Att Wal-Mart har det tufft just nu var inte direkt okänt när jag valde att köpa aktien. Sedan 2013 har marginalerna varit pressade och sedan drabbas ett världsomspännande företag som WMT av hög dollarkurs och höjda minimilöner. Krisen i Kina har också påverkat negativt och från att ha planerat att etablera ett tusental nya butiker så stannar satsningen på modesta 115.

Jag vet vad ni tänker - ge f-n i fallande knivar men historiskt sett har det varit rätt lönsamt för vår del att köpa när alla andra skriker sälj.

I just fallen PG och WMT så antog jag felaktigt att den typen av tråkiga, defensiva och multinationella företag skulle uppfattas som en safe haven när det blir lite turbulent på marknaden men med facit i hand så kan jag notera att så inte är fallet.

Hur som helst - det är en dividend aristocrat sedan 1974 så jag får trösta mig med utdelningarna och shoppa på mig fler aktier och resan söderut fortsätter...


Totalt har vi för året erhållit 258 190 kronor i bruttoutdelning.

9 kommentarer:

 1. Hej CM!

  Jag ser att du har Sandvik i ditt innehav. Med VD-byte och fallande kurs i beaktning, har du några planer att öka i bolaget?

  Vänliga hälsningar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym!

   Just nu fokuserar jag primärt på att bredda innehavet som för tillfället är 90 procent viktat åt den svenska börsen.
   Jag ser vd-bytet som oerhört positivt men glöm inte bort att gruvindustrin är en volatil bransch att investera i.

   Jag är inte begåvad nog att göra några djuplodande analyser eller rekommendationer men med tanke på kapitalisering och direktavkastning så skulle i alla fall inte jag vara direkt nervös att plocka på sig lite Sandvik.

   Mvh//Cm

   Radera
 2. Herr CM är i farten i kväll :-)

  Nu har du en kränkt en sannolikt sexuellt frustrerad ung man i finansmammans kommentarsfält.

  Bananer för blodsockret var en kul slutkläm :)

  -J

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr så är ett antal kommentarer raderade så jag bommade att läsa om eventuell kärlek riktad till mig :-)

   Mvh//Cm

   Radera
 3. Ligger också hyfsat tungt i walmart och det är klart att jag hällre köpt på $64 än $69, men så länge de kan prestera en vinst på $4.5 -$5 per år och aktie är jag inte orolig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer med dig men det som retar mig en smula är att WMT backat betydligt mer än genomsnittet.
   De problem som WMT brottas med har ju varit kända en tid och inget nytt har ju framkommit.

   Mvh//Cm

   Radera
 4. Det har gått rejält segt för min US-del i portföljen, men dollarn har också backat rätt rejält ser det ut som så...


  SvaraRadera
  Svar
  1. US-börsen överlag hur ju varit rätt trist i år.
   Dollarn är ned nästan 5 procent den här månaden och det bridrar ju det med...

   Mvh//Cm

   Radera
 5. Har WMT i båda mina portföljer, tror nog att det på lång sikt är bra att öka i denna typ av bolag när de fallit som den gjort i år.

  SvaraRadera