13 sep. 2015

Den tröga bostadsmarknaden

I veckan som gick så låg det en liten lapp i vår brevlåda och avsändaren var en granne som bor på samma gård som oss.

Av lappen så framgick det att de bor i en trea på 75 kvadrat men på grund av tillökning så önskade de att flytta till en större bostad. Då det säljs relativt få bostäder i vårt område så hade de tagit till ett nytt grepp och aktivt kontaktat oss med lite större boyta.

Herr och Fru Chansar mest gick initialt igång på grannens förfrågan. Visst, det skulle vara ett smärre helvete att flytta med tanke på all skräp vi samlat på oss genom åren men och andra sidan så behövde vi bara släpa våra pinaler ett 20-tal meter vilken skulle vara rätt bekvämt.


Utan att ha gjort några djuplodande analyser kring marknadsvärde så kunde vi ändå konstatera att mellanskillnaden skulle uppgå till dryga miljonen. Perfekt - en mille i intäkt och mindre att städa framöver...

Efter att par (några) glas vin så sansade vi oss och insåg rätt snabbt att det skulle kosta oss rätt mycket pengar att flytta till ett mindre och billigare boende - uppskovet av reavinstskatten gäller som bekant endast vid flytt till dyrare boende.

Samtidigt som fastighetsskatten avskaffades infördes ett uppskovstak för reavinster i samband med fastighetsförsäljning. Taket innebär idag att vinster över 1 450 000 kronor direkt måste tas upp till beskattning vid försäljning.

Tyvärr är det fler än vi som kommit till insikten att vi helt enkelt inte har råd att flytta då reavistbeskattningen är på tok för hög. Hur många änkor och änklingar sitter inte på stora hus de inte längre behöver sedan partnern avlidit och barnen flyttat ut sedan länge men det skulle vara direkt oekonomiskt att flytta till ett mindre boende?

Jag vet faktiskt svaret och det är rätt många.

Men behöver vi en reavinstbeskattning på bostadsförsäljningar? I Frankrike beskattas man endast vid försäljningar av fritidsboende och det primära boendet beskattas inte alls - ett liknade upplägg i Sverige skulle sannolikt begränsa bostadsspekulationer och faktiskt öka rörligheten på befintliga bostäder där nybyggnationen inte räcker till.

Annie Lööf och Centern är delvis inne på samma spår där de vill minska ränteavdraget och höja fastighetsskatten för att skapa utrymme till att sänka reavinstbeskattningen av bostäder. Även om jag av princip är emot skatter för att bo så kan jag ändå tycka att det är ett fräscht tänk förutsatt att skatteintäkterna i motsvarande grad sänker eller eliminerar beskattningen på bostadsförsäljningar.

Och nej, jag kommer inte under några förutsättningar rösta på Centern eller Annie Lööf, men de har i alla fall ett vettigt förslag till att faktiskt ta ansvar för den nuvarande och sjuka bostadspolitiken.

8 kommentarer:

 1. Jag förstår inte. Kan ni inte använda vinsten för att betala reavinstskatten? Eller är reavinstskatten mer än en mille?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis - vi som har haft turen att göra "bostadskarriärer" har ofta en rejäl reavinst skatt att betala.

   I vårt fall så skulle vi förlora ca 300 000 kronor om vi valt att flytta till det aktuella och mindre boendet.

   Mvh//Cm

   Radera
  2. Grejen är att om du haft ett boende under lång tid som de flesta äldre i Stockholm har så blir skatten som ska betalas väldigt stor. Anskaffningsvärdet för en villa inköpt på 1960-talet kan vara ett par hundra tusen att jämföra med dagens värde på kanske 10 mkr. Då blir reavinstskatten runt 2 mkr (22% skatt, avrundat nedåt). Det innebär att det är en rejäl slant som försvinner när man ska köpa ett nytt boende.

   Om du bor i en rejäl villa i en av de populärare förorterna kan den lätt vara värde 10 mkr och om då då vill sälja den för att flytta in i en mer central seniorlägenhet så får du inte så mycket för pengarna som är kvar. Det är en enkel ekvation att se att du får bra mycket bättre boende för en billigare slant om du bor kvar.

   Radera
  3. Det jag försöker förmedla i mitt förvirrande inlägg sammantfattar MangoldX med några få rader.
   Bomma inte att besöka hans utmärkta blogg - http://minaktiedagbok.blogspot.se/

   Mvh//Cm

   Radera
 2. Hmmm chansar mest, jag undrar vartåt du pekar politiskt. Sållar du dig till folkpartiet möjligtvis, eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är sedan några år tillbaka politiskt oberoende och röstar blankt.

   Mvh//Cm

   Radera
 3. Det är synd att man inte kan ha sitt boende i en ISK eller KF ;-)

  SvaraRadera