20 sep. 2015

Born free, taxed to death

Ovanstående rubrik är ett rätt poppis tröjtryck och bakrutedekal men det är även en ganska bra beskrivning över Sveriges nuvarande skattetryck som snart kommer att höjas ytterligare.

Från en hedrande förstaplats med världens högsta skattetryck så har vi det senaste decenniet sjunkit till en trist femteplats (42,7 av BNP 2014) och det vill den rödgröna regeringen omedelbart göra något åt.

Sverige är sannolikt det enda land där man kan gå till val med löften om ökade skatter och faktiskt vinna. Och andra sidan så har vi ju världens bästa sjukvård, skola och våra pensionärer tar vi väl hand om....

Om några timmar så kommer regeringens budgetförslag för 2016 lämnas till riksdagen. Något förslag är det som bekant inte då oppositionen redan deklarerat läggmatch de kommande åren vilket jag tycker är DÖtrist.Aktuell information finns att läsa på Regeringskansliets hemsida men för att nämna några skatteförändringar:

Höjd beskattning för sparande i ISK och KF.
Schablonavkastningen vid sparande i ISK och KF höjs genom att kapitalunderlaget multipliceras med statslåneräntan ökad med 0,75 procentenheter.
- Trots allt tjat om medborgarnas skuldsättningsgrad så vill man straffa eget sparande...

Höjd skatt på drivmedel.
För bensinen höjs skatten med 48 öre per liter och för dieseln 53 öre per liter och sedan så tillkommer naturligtvis moms på det.
- Att svetsaren tidigare dyrt och heligt lovat att inte höja bensinskatten är inte så viktigt längre utan han skyller helt enkelt på Miljöpartiet som drivit frågan. Nu är det ju så att den enda gången trädkramarna lämnar SoFo är när de besöker sitt högkvarter som är beläget 150 meter från Slussens T-banestation eller till SVT och då tar man 76:an - "vem behöver bil liksom"? 

Inskränkningar och sänkt tak i RUT-avdraget.
Omfattningen av vilka tjänster som omfattas av RUT-avdraget begränsas och taket halveras till 25 000 kronor per person och år.
- Med tanke på mängden flyktingar som söker sig till Sverige så är det kanske inte helt begåvat att införa begränsningar för arbete som kan utföras utan några större kunskaper i svenska språket?

Sänkt subventionsgrad i ROT-avdraget
Subventionsgraden vid köp av ROT-tjänster sänks från 50 procent till 30 procent.
- Det har varit tufft för svartjobbarna den sista tiden och de stackarna måste vi hjälpa... Och jag kan fortfarande konstatera att jag kan ROT:a min ombyggnation av badrummet i min lägenhet i Nice som kommer att utföras med fransk arbetskraft (läs portugisisk). Maggan Andersson hade innan valet lovat att inte röra ROT-avdraget men det har hon nog förträngt...

Begränsad uppräkning av gränsen för statlig inkomstskatt
Den nedre skiktgränsen för statlig inkomstskatt för 2016 räknas inte upp.
- Grattis till er som fått höjd lön men att betala skatt är sexigt tror jag att den f.d. diskaren i SvD:s personalmatsal någon gång yttrade...

Jag tycker att det är rätt kul att slänga mig med citat och denna gång avslutar jag med ett från den tidigare socialdemokratiska riksdagsledamoten Lennart Nilsson - "Folk uppfattar vallöften som löften. Det är ett problem för oss.".

8 kommentarer:

 1. Kul regering "vi" röstade fram. Finns det något vallöfte de tänker försöka genomföra, som inte innefattar högre skatter, bidrag o avgifter?
  Speciellt regeringsdugliga har de inte heller visat sig vara. Anmälningarna till KU är nog på rekordnivå.

  SvaraRadera
 2. Att det finns en omfördelning genom skatten är jag i alla fall tacksam för.

  Men jag tror precis som du själv nämner, att svaret på alla problem vi har knappast kan vara högre skatt. Speciell inte när vi i princip har redan har världens högsta skattetryck.

  Om vi har ett system som fungerar sämre och sämre lär det knappast lösas genom att gasa på mer utan att ändra på några av förutsättningarna.

  Lätt att bli matt...

  SvaraRadera
 3. Det finns något roligt som kallas Lafferkurvan. Vi ligger långt bortom puckeln för maximal skatteintäkt för staten redan innan de här skattehöjningarna.

  Kortversionen: Det är ingen idé att höja skatten för högt för då slutar folk att göra grejer som du kan beskatta och börjar t ex arbeta svart eller väljer bort att starta företag. På det sättet kan du sänka skatten och faktiskt få högre skatteintäkter vilket många (inkl mig) hävdar var precis vad Alliansregeringen lyckades med under de senaste två mandatperioderna.

  SvaraRadera
 4. För Löfven är det makten (på pappret) och LO som går före allt. Han är bevisligen beredd att ge V och MP allt de pekar på, av ren lathet misstänker jag. Tycker även sosseväljare borde seriöst börja undra vad frågan om..

  SvaraRadera
 5. Har länge tyckt att skatterna borde vara mera transparanta. Betala ut hela lönen och låt sedan medborgarna själva sätta in pengar till Skatteverket. På så sätt tror jag att folk skulle börja ställa högre krav på dem som förbrukar skatterna. Kan vara värt att nämna att jag själv jobbar inom staten. Tack för kul blogg! /G

  SvaraRadera
 6. Folk kollar sig blint på hur mycket skatt vi har etc, något folk inte har i åtanke är hur pass bra vi har det runt omkring bara kolla budgeten som lagts fram, hur mycket bra grejer som helst, och vi har faktiskt så pass bra lön att du kan överleva med en donken-lön som du själv är aktieägare i.
  Hade du bott i usa hade du förmodligen fått jobba på BK också för att gå runt.

  Sen som en aktieägare tycker jag det är dumt att bara lägger ett golv på isk's schablonskatt jag tycker dom borde lägga ett tak också för det kommer inte alltid vara så pass lågt som det är idag.

  I övrigt tack för en god och läsvärd blogg.
  Mvh

  SvaraRadera
 7. Vissa saker är bra. Rut och rot har mestadels gynnat de som redan har pengar. Som tex där man kan renovera sin lägenhet utomlands och dra av det på skatten :S det borde inte få finnas på kartan.
  Finns en del att klaga på, men skönt att det satsas mer på äldre och skolan. Förra regeringen förstörde mycket där.

  SvaraRadera
 8. Tack för alla kommentarer!

  Att ni tar er tid att kommentera uppskattas enormt - positivt som negativt!

  Det som är lite udda med Maggan är att hon till skillnad från gängse norm på sosse-ministrar faktiskt är rätt välutbildad och ändå går det så fruktansvärt fel.

  Personligen så är det väl inte främst budgeten jag retar mig på utan decemberöverenskommelsen där man blåst sisådär 60% av väljarna...

  Mvh//Cm

  SvaraRadera