14 sep. 2015

Börsbubbla

Jag noterar att både SvD och di.se fläskar på rätt rejält när de har fångat upp gårdagens artikel i Financial Times där ekonomen Robert J Shiller ser tydliga tecken på en förestående börsbubbla.

Enligt Shillers värderingsindex så är USA-börserna övervärderade då kurserna tredubblats sedan 2009 samtidigt som folk tappar förtroende för marknadens värdering med ökad volatilitet till följd.


Nu är inte Robert Shiller en av de där vanliga stollarna till domedagsprofeter utan rankas som topp-100 bland de mest inflytelserika ekonomerna. Han har dessutom fått Ekonomipriset till Alfred Nobels minne så helt korkad kan han ju inte vara.

Han är uppenbarligen mer rutinerad än SBAB:s chefsekonom som häromdagen delade med sig av sin prognos om utvecklingen av bolåneräntan. Robert Shiller påpekar att det är i princip omöjligt att förutse när raset kommer att inträffa och det är väl rätt praktiskt att tillägga om man vill ha ett fint track record.

Jaha, Nobelpristagare och aktad ekonom varnar för bubbla och då är det ju bara till att sälja av rubbet då?

Eller, kanske inte?

Problemet med Robert Shiller är att han jämt och ständigt varnar för börsbubblor.

2013 varnade han för börs- och bostadsbubbla och vad som hänt med prisutvecklingen på bostäder sedan dess är vi ju alla medvetna om. Inte heller blev det rätt med börsutvecklingen då alla index, trots den senaste tidens korrigeringar, står högre idag än då.

Redan 2005 var han förresten i farten och varnade för börsbubbla och med facit i hand så vet vi att det tog ett par år innan raset inträffade.

Googlar man ett litet tag så står det rätt klart att man inte ska investera på börsen överhuvudtaget om man lyssnar på Shiller - han ser ständigt nya börsbubblor.

Det är möjligt att han får rätt denna gång och tittar man historiskt och tror på börscykler så kommer vi att få ett nedställ i närtid. Det som irriterar mig med det är att nästa gång han citeras så är det med epitetet "Ekonomen som förutspådde börsraset 201x".

Jag har postat nedanstående slitna citat ett flertal gånger men det är fortfarande lika aktuellt.

"Far more money has been lost by investors preparing for corrections or trying to anticipate corrections than has been lost in corrections themselves." -Peter Lynch

Häpp!

4 kommentarer:

 1. Det är så tacksamt att vara domedagsprofet. Det är lätt att hitta problem och vid mätningar så uppfattar såväl personen själv som omgivningen negativa människor som mer seriösa.

  Men att investera handlar ju mer om att se möjligheterna så ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det värsta är att han någon gång får rätt..

   Shiller mycket utrymme i dagens US-media men har får rätt mycket mothugg...

   Radera
 2. Själv gillar jag JP Morgan:s förutsägelse när han blev tillfrågad om synen den framtida aktiemarknaden: "Det blir volatilt".

  SvaraRadera