18 sep. 2015

Gyllene Måsen

I veckan så har kvartalsutdelningen från McDonald´s kommit in på kontot. 

McDonald´s delar för närvarade ut $0.85 per kvartal och med ett innehav på 300 aktier så fick vi 2099 kronor i bruttoutdelning.


McDonald´s har haft några tråkiga kvartal bakom sig med vikande försäljning. Är det inte hälsotrender så är det ökad konkurrens eller köttskandaler i Kina.

Men i år har aktien varit relativt stabil och är faktiskt på plus för året vilket är bra jobbat då mängder av storföretag på Dow har sjunkit med 20-25 procent sedan årsskiftet.

Hoppet till förbättrade marginaler står primärt till två beslutade åtgärder.

I USA så har det tillkommit ett stort antal produkter i menyn, från 85 produkter 2007 till dagens 121. De nya produkterna skapar frustration hos franchisetagarna då servicen blir långsammare. I USA sker en stor del av försäljningen via drive-thru och väntetiderna är de högsta på 15 år.

Jag antar att det främst inte är för den fantastiska maten som många besöker McDonald´s utan för att det ska gå fort. Ett minskad menyutbud kommer sannolikt att förbättra servicen och marginalerna.

Den andra åtgärden är att servera frukost under hela dagen. När jag själv läste om beslutet så ryckte jag på axlarna men analytikerna och proffstyckarna verkar ju äggas av beslutet. Bara i år så har det via Twitter inkommit 120 000 önskemål om att servera frukost under hela dagen så det finns väl en poäng att börja med det.


En rätt kul konsekvens av beslutet är att man fruktar att det kommer uppstå en äggbrist i USA då paradrätten under frukosten är en Egg McMuffin. Bara intäktsökningen av Egg McMuffin kommer enligt McDonald´s öka den totala försäljningen med 2,5 procent. Om nu en enskild produkt kan göra en så stor påverkan så undrar jag lite stillsamt varför man inte kläckt den idéen lite tidigare?

Själv så har jag aldrig testat frukosten på McDonald´s då jag tycker den verkar vara för onyttig och jag är ändå nöjd med mitt eget hälsosamma alternativ som består av svart kaffe och cigg...

13 kommentarer:

 1. haha, kaffen på morgonen är väl helt ok, men ciggen, det vette fan!
  Hursomhelst tror jag att mcdonkan kommer att vara en fin investering under lång tid framöver. Jag har dock en fråga till dig.
  Vad är din syn på teliasonera aktien nu? Du behöver inte gräva ner dig i analyser utan vad säger din magkänsla?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill ogärna rekommendera någon att köpa eller sälja en specifik aktie då jag själv inte är tillräckligt begåvad att göra nåra djuplodande analyser.

   Jag har ju en motsvarande betonghäck i min depå och det är Orange och man köper ju inte Orange eller Telia för den fantastiska potentialen i kursutvecklingen.

   Om jag inte hade haft Orange så hade jag säkert plockat på mig en flock Telia på nuvarande kurser.
   Utträdet ur Eurasien ser jag bara som positivt.

   Mvh//Cm

   Radera
 2. Hade McDonalds länge i min portfölj. Men efter köttskandalerna valde jag att avyttra detta bolag. Tycker det är ganska dumt att förstöra sitt rykte på sånt sätt med tanke på företagets storlek. Känns även som McDonalds var ett bättre företag förr i tiden. Idag är det betydligt mer kämpigt med flera snabbmatställen från konkurrenter( Max,Burgerking mm). Har idag satsat stor del av portföljen i Handelsbanken. Nöjda kunder, bra tillväxt, seriösa ägare och växer utan reklam. Letar efter fler liknande bra bolag. Kan gärna betala lite mer för kvalitet. Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även jag kan tycka att McDonald's borde ha bättre koll på sina underleverantörer men och andra sidan har jag respekt för att det är världens största restaurangkedja och världens näst största arbetsgivare. Oegentligheter inträffar i de flesta företag och med tanke på McDonald's storlek så är jag inte förvånad över att underleverantörer ibland missköter sitt åtagande genemot McDonald´s.

   Nu senast var det tvivelaktig djurhållning hos ett flertal av McDonald´s äggleverantörer vilket resulterat i att Mcdonald´s framöver endast kommer att köpa ägg från frigående höns. McDonald´s agerar vilket jag tycker är bra.

   Jag gillar och äger själv aktier i SHB. Även om de växer i det tysta i Storbritannien så håller jag inte med dig i ditt resonemang att det är reklamfritt - situationen är helt annorlunda i t.ex. Frankrike.

   Tack för kommentar och trevlig helg!
   //Cm

   Radera
 3. He, he. Kan inte annat än gilla din underliggande humor :) Tror att MCD kan vara en ok investering till en väldigt låg risk, det kan vara skönt att ha när det blåser motvind på börsen.

  Med vänlig hälsning,

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack GL! :-)

   Håller helt med dig och jag kommer att sitta kvar och sannolikt öka mitt innehav med tiden.
   Som i alla företag så går det upp och ned men de serverar trots allt 70 miljoner måltider om dagen så de gör i alla fall något rätt...

   Mvh//Cm

   Radera
 4. Gyllene måsen?

  Du menar förstås Gula Rumpan! ;)

  Det är så gott som alltid fullt med gäster på den jag brukar gå förbi, så nått rätt gör dem i alla fall.

  Ur ett lite större perspektiv brottas jag med tankarna om det verkligen är en bra idé att investera i något som jag själv ogillar. Osäker på hur relationen mellan det jag ogillar och hur företagen går har någon som helst relation till varandra. Förmodligen inte.

  Hälsar Utdelningsseglaren framför brasan på landet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kärt barn har många namn - Gränna har sitt Gyllene Uttern och övriga Sverige har Måsen.
   I USA är det The Golden Arches som gäller.

   Vad är det du ogillar med McDonald´s? Visst, maten kanske inte är så fantastisk men vilka övriga snabbmatskedjor har det? Själv tycker jag att det är ok mat för ett ok pris. Även om jag försöker undvika det så händer det att man "råkar" titta in en sen och blöt natt....

   Det där med brasa låter jäkligt skönt - hösten har kommit :-(

   Mvh//Cm

   Radera
  2. Själv gillar jag "Donken". Skräpmat till ett rimligt pris och det går fort. Det duger gott för att slinka in en snabbis när när det kurrar i magen.
   Som investering är jag inte så lockad.
   Köper dock hellre MCD än Shake Shack om vi nu ska snackar hamburgare, trots att den kommit ner betydligt senaste tiden.

   Radera
  3. Äter inte där själv eftersom:

   1. Inte ofta jag kör take-away eller snabbmat
   2. Min åsikt är att det inte är hälsosamt (friterat och och liquid candy)
   3. Stressig miljö
   4. Känns allmänt sunkigt
   5. Blir mycket skräp bara för att äta en portion (miljöpåverkan)

   Inte mycket som är unikt för gula rumpan utan det är mer allmängiltigt för alla fast-food hak.

   Inte mening att vara högtravande eller moralisk utan det här är saker som jag personligen har svårt att ignorera.

   Radera
  4. @Mr Pengabloggen
   Även om jag föredrar en Wopper på Burger King så är det väldigt sällan jag blir besviken efter att besökt McDonald´s.

   @Utdelningsseglaren
   Precis - nackdelarna med med snabbmatskedjorna är ungefär detsamma.
   Jag försöker själv undvika snabbmaten i så stor utsträckning som möjligt men ibland så har jag brådis och då är det rätt skönt att de finns.

   Radera
 5. Du har nog 300 mcd om du fick 2099 kr
  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt riktigt!

   Tack för korren och jag ändra på en gång!

   Radera