19 juli 2016

Svensk Polis

Nu är det här inlägget kanske inte helt neutralt då jag i praktiken är uppväxt på ett polishus - inte som intagen men med två föräldrar som poliser.

Bloggens primära fokus är ekonomirelaterade ting men ibland flyter jag ut i andra ämnen när jag är irriterad och irriterad är jag då polisens nuvarande omorganisation är ett skämt.

Även om det är massor med år sedan så glömmer jag inte bort det tillfälle när min mor skulle övertyga mig om att söka till polishögskolan. Aldrig i livet tänkte jag och mindes alla de tillfällen där jag som fem till sjuåring påträffat min mor en tidig morgon sovandes på badrumsmattan nära toalettstolen efter ett nattpass. Även om jag var väldigt ung så insåg jag att det där kanske inte alltid var den mest bekväma sovplatsen och när jag frågade henne varför hon sov på badrumsgolvet så fick jag alltid till svar att något "hemskt" hade hänt med ett barn.

När jag kom upp i de äldre tonåren så kunde jag konstatera att sova på badrumsgolvet kanske inte var helt bekvämt men trots det inträffade det rätt frekvent...

På den tiden, för massor av år sedan, var polisyrket ett kall. Du hörde knappt talas om en före detta polis utan det var en livsstil och ett yrke man hade för livet. Trots att de jobbade långa dagar ihop så var det med just poliser man umgicks med på fritiden. Visst, det var jobbiga och kanske inte alltid så vettiga omorganisationer redan då men de var inte helt vansinniga och man accepterade det som en del av tillvaron.


Polisyrket har kanske inte varit det mest välbetalda men historiskt har det ändå varit "rätt ok" då man som polis kunnat inhämta en massa tillägg. Med "rätt ok" menar jag inte bra och jag hade som 30-åring en högre lön i IT-branschen än vad min mor som då var kommissarie och 35 år i yrket. När min mor väl gick i pension med en hel del guld på axlarna så kunde jag konstatera att jag uppnådde hennes slutlön vid 33 års ålder. Och det har inte blivit bättre med tiden - jag kan konstatera att om en polis väljer att sluta och ta anställning på migrationsverket så kan de sannolikt se fram emot en löneökning på minst 5 000 kronor.

Vi har en brist på poliser i Sverige och avhoppen från polisyrket är fler än någonsin tidigare. En orsak till avhoppen kan tillskrivas rikspolischefen Dan Eliasson, en politiskt färgad politiker och jurist som knappt någon i polisorganisationen har något som helst förtroende för. Förutom att försöka centralisera organisationen och slå sönder den framgångsrika närpolisen så tar han som rikspolischef en politisk ställning med sitt utspel att han avgår om Jimmie Åkesson blir statsminister. Att som rikspolischef göra ett sådant uttalande är inget annat än en katastrof då polisen ska vara opolitisk och han borde faktiskt inse det själv och börja packa ihop kontoret.

Med tiden så har jag börjat bli mer irriterad över stigmatiseringen av Sverigedemokraterna som är ett demokratiskt valt riksdagsparti. Att media, och nu även myndighetschefer, konsekvent kallar Sverigedemokraternas företrädare och anhängare för rasister gör mig bara förbannad. Jag har faktiskt tagit mig tid att läsa deras partiprogram och det finns inget rasistiskt i det och nu när nuvarande regering anammat deras flyktingpolitik så blir det rätt svårt att hävda att en önskan om en mer restriktiv invandring är jämställt med rasism.

Själv röstar jag inte på Sverigedemokraterna då de förutom att vara sossarna light även attraherar och engagerar en stor del idioter precis som med Miljöparitet och Vänstern - och dem överväger jag inte heller att rösta på. Men det är en åsikt som jag som anonym bloggare med få besökare kan yttra -knappast du som rikspolischef, Dan Eliasson.

Men tillbaka till polisen - hur ska återväxten säkras nu när så många poliser tröttnat och säger upp sig i protest? Jo, vi sänker helt enkelt kraven för att bli antagen...
Under de senaste åren så har antagningskraven sänkts avseende ålder, fysiska förutsättningar och språk. Men tydligen är inte det tillräckligt utan nu vill man även sänka begåvningskraven för att kunna bli antagen och det hela kommer att sluta med en kader av Kling och Klangpoliser.

När jag mönstrade för värnplikten för eoner av tid sedan så var man tvungen till att genomföra ett intelligenstest och enligt uppgift så fick alla som fick högre än 7 på Stanineskalan göra ett telegrafitest som för min del rätt snabbt gick åt helvete. Jag anser mig vara normalbegåvad men för att bli polis med de nya antagningsreglerna så är det tillräckligt att nå 3 på motsvarande skala.

Jag är ingen Twitterangängare men jag snubblade över den här från Pellepolis:
"Att ha en jurist som rikspolischef är som att ha en överbefälhavare i krig med optimistjollecertifikat. Kul att segla men kommer man fram?"

27 kommentarer:

 1. Påminner en del om vården vad det gäller krav. Man tar in vad som helst knappt krav att man ska kunna svenska. Lönen höjs i princip aldrig som gör att många byter yrke trots att dom har utbildning inom det. Skiljer 5kr timmen om man har utbildning och någon löneökning varje år får man inte. Så snart invandrarna lärt sig lite svenska lär vi se dom överallt i vården då varken kunskap eller utbildning lönar sig. Kan tänka mig att man känner sig lika illa till mods inom polisyrket. Man får den personal man förtjänar. Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att vårdpersonal är en genant underbetald yrkeskategori är jag den första att hålla med om. Stort ansvar, kassa arbetstider och urkasst betalt. Jag blir rätt låg att inte ens utbildningen betalar sig i större utsträckning. Jag är som bekant för en relativt hög invandring och hoppas att så många som möjligt kan komma i arbete så fort som möjligt - dock inte på bekostnad av relevant utbildning och brister i svenska språket.

   Mvh//Cm

   Radera
  2. Tack för kommentar. Tycker precis som dig att det är bra att invandrare kommer in i jobb. Hela samhället bygger ju på att vi jobbar och gör rätt för oss. Värre är det om för många går på bidrag. Givetvis passar dom i vården bara de lär sig språket skapligt. Men att det inte skiljer mer än 5kr när det iallafall är en 3årig gymnasieutbildning. På 4 år som utbildad Undersköterska har lönen gått upp 10kr till 125kr timmen. Högsta chefen skrev precis i tidningen att de erbjuder bra löner när de höjer minimilönen från 112 till 115kr. Skulle vart nöjd om vi iallafall kunde få ta del av löneökningar varje år då vi har kollektivavtal på jobbet. Tackar vet jag sparande det är betydligt lättare än att höja lönen. Mvh

   Radera
 2. för att vara kort så kan jag tycka att man hellre höjer lönen istället för att sänka kravet för att kunna komma in, hellre mer begåvade människor som polis en någon idiot.
  Bara titta på usa hur det ser ut där, veva med armen och var patriot så kommer du in, känns det som.
  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer!
   Det skulle vara det enkla sättet att behålla poliserna men har riskpolischefen äskat några pengar till det? Nejdå, de pengar han begärt är för att hantera ökade kostnader kring migration men inte till löner...

   Mvh//Cm

   Radera
 3. Ett annat beskymmer är att dagens polis har en lagstiftning som är helt otidsenlig att hantera den svåra gängkriminaliteten som härjar i förorterna + en pajas till rikspolischef gör inte saken bättre. Ett tiotal år i framtiden kommer Sverige gå en mörk tid tillmötes, hela samhället (etablissemanget och en stor del av väljarkåren) verkar vara drabbade av Stockholmssyndromet. Till Anonym: hellre en polis som löser brott (USA) än en polis som delar ut armband o bjuder på kaffe till kriminella....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helt med att dagens lagstiftning är förlegad. Läste en tweet från yttre befäl på Södermalm att de hade inte ens hunnit skriva klart sin anmälan innan gärningsmannen ånyo gripits för ett liknande brott... Tragiskt och rätt omotiverande om man är polis...

   Mvh//Cm

   Radera
 4. Klockren analys - som vanligt. Polisen är ute och cyklar, trots att de numera har radiobilar. :-)

  Håller även till fullo med dig om Sverigedemokraterna. Visst, en del av väljarskaran är idioter som tycks ägna sin lediga tid åt att skriva en massa rubbade inslag på hatsajter.

  Partiet i sig är däremot helt rumsrent och uppfyller alla krav som man kan ställa på dem. Och de lär med en till sannolikhet gränsande visshet bli om inte det största så i alla fall det näst största partiet i nästa val.

  Men det innebär inte att jag tar ta steget att rösta på dem, då får de nog anstränga sig lite till med sitt partiprogram.

  Just nu osar det lite väl mycket gammelsosse över Åkesson & Co.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack anonym!
   Jag kan inte annat än att hålla med om att ledningen är ute på Vätternrundan!

   Ang SD så är det skönt att det är fler än jag som reagerar på hur de omnämns i media och av våra myndighetspersoner. Att kalla 15-20 procent av befolkningen för rasister tycker jag är rätt förförligt.

   Själv så kommer SD sannolikt inte få min röst inom en överskådlig framtid och Gunilla som kommenterat här nedan sätter mitt resonemang på pränt: "de vill tillbaka till ett inskränkt folkhem på en isolerad ö i universum. Dit vill inte jag"

   Mvh//Cm

   Radera
  2. Att kalla SD för rumsrent är väl dock också att ta i? Även om partiprogrammet i sig inte innehåller något rasistiskt så går det ju inte blunda för det faktum att vääääldigt många i toppen verkar luta åt det hållet? Med tanke på alla klumpiga uttalanden hit och dit etc. Alla partier har sina skandaler, det ska gudarna veta, det säger jag inte emot. SD i sig, måhända, är inget rasistiskt parti, men många av deras företrädare är ju uppenbarligen det.

   Radera
  3. Kan även tillägga, att av de personer i min krets (jobb, bekanta etc etc) som röstar på SD, så är en stor del av dessa "inte rasist men".

   Radera
 5. Vad trevligt att du läst deras partiprogram och inte hittat något rasistiskt. Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti, att man vägrar inse det finner jag rätt skrämmande.

  Dan Eliasson verkar vara helt fel person för jobbet. Jag är dock inte alls övertygad om att man måste vara polis i grund och botten för att vara lyckosam och bra rikspolischef.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu läste jag förvisso "light-versionen" av deras partiprogram på deras hemsida och hittade inget rasistiskt. Inte ens under kategorin invandringspolitik som är deras paradgren. Visst kan man tycka att deras invandringspolitik är något inskränkt men rasistisk är den inte.

   Så vänligen - upplys mig varför det är så accepterat att kalla SD och deras väljare för rasister.

   När det gäller Eliasson så är han helt klart fel man på jobbet. Tyvärr så har nästan alla högre chefer inom polisen varit just jurister och det är kanske dags att tillsätta en riktig polis som faktiskt vet vad det handlar om?

   Mvh//Cm

   Radera
 6. Kan bara instämma! SD verkar inte direkt samla begåvningarna inom ekonomi, naturvetenskap, humaniora mm i sina led och de vill tillbaka till ett inskränkt folkhem på en isolerad ö i universum. Dit vill inte jag. Sossarna förstörde skolan och slog sönder katedrarna och hela lärarkåren. Det tog allt som allt 40 år av idogt arbete. De verkar nu jobba mer effektivt med att rasera polisen och det var nog därför de tillsatte Dan Eliasson så att det skulle gå undan./Gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dito Gunilla!
   Du sammanfattade mina tankar och resonemang med några få meningar! Är det helt kört att övertyga dig att börja blogga?

   Mvh//Cm

   Radera
 7. Tack för bra input. Har tänkt på att politikerkvaliteten verkar urtunnad i alla partier. Finns några få som håller hög nivå, men sedan är det alldeles för låg kvalitet på övriga generellt sett. Det borgar för alla konstigheter som uppstått den senaste tiden. Det räcker liksom inte att bara tycka nåt så är man fullfjädrad minister. Det behövs lite kunskap också. När det sedan gäller polisen (min bror arbetar inom väsendet) så stämmer det tyvärr alltför bra. Mycket som bubblar. Och med nuvarande strategi hamnar kvaliteten även här i strykklass är jag rädd. Leif GW har sagt mycket bra. Även om högsta chefen i en expressenkrönika för ett par dagar sedan. Klockren analys. "Om han riktat samma kritik mot någon annan partiledare än Åkesson, vad hade hänt då?".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Dan,
   Instämmer till fullo att det finns klara brister hos många svenska politiker och koncentrationen varierar mellan partierna. Tack för att du upplyste mig om GW:s krönika som jag nu läst.
   Jag inser att jag kanske inte är helt ensam i min kritik vilket känns rätt skönt..

   Mvh//Cm

   Radera
 8. SD profiterar på det faktum att Svenskarna är villrådiga. Det är ett renodlat populistiskt parti, men jag tror också att SD saknar en ekonomisk agenda.

  Partiet har alltid gjort bristerna i integrationspolitiken till sin huvudfråga, och appellerar därför till människor om vill ha en quick fix på komplicerade problem. Det räckte med att ett parti vågade sondera terrängen i samband med att decemberöverenskommelsen bröts, detta parti var KD. Nu följer det resterande borgliga partierna efter, och jag drar en suck av uppgivenhet. Jag blir bara trött efter senaste året av kappvändande: höger såväl som vänsterorienterade partier har komprometterat sin politik i ett. Jag tror att alla våra partier gjort avkall på viktiga huvudfrågor, och mungiporna hänger på väljarna. KD och Moderaterna ger nu uttryck för en liknande politik som SD, men den kommer bara i en något elegantare förpackning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är SD ett populistiskt parti i nivå med Ny Demokrati som härjade för ett gäng år sedan. Då som nu så var det invandringen som stod på agendan. Personligen så tycker jag att det är rätt tragiskt att de etablerade partierna inte har en bättre fingertoppskänsla över vad vi korkade medborgare anses bör prioriteras. Jag håller med dig i mycket om vad du skriver men själv är jag tacksam över att DÖ revs upp - det var en högst obra överenskommelse.

   Mvh//Cm

   Radera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. Jag tror att vi håller med varandra helt och hållet. Jag var också emot DÖ eftersom överenskommelsen inte representerade folkviljan. Som ett resultat kunde sedan SD hänge sig åt offerkoftan, "missförstådda och exkluderade".

  Good - nu har jag upptäckt din sida också, jag får komma förbi oftare. Tack för inlägget :)

  SvaraRadera
 11. Nu är det ju två år kvar till val och mycket kan hända. Ett extra val måhända? Om inte tror jag att en röst på SD, precis som den var 2014, är en bortkastad röst. Inget av de andra partierna vill samverka med dem. Alltför mycket prestige. Tror faktiskt att S+M är troligare. Men, som sagt var, mycket kan hända.

  SvaraRadera
 12. Blir oftast dåliga resultat av politikers kladdande och detaljstyrande inom olika områden. regering/riksdag tenderar att hitta på så pass många lagar, förordningar och andra policys och styrdokument, vilka tillslut agerar som en seg sirap inom all offentlig förvaltning och utövning. Och dyrt blir det. Polisen är ett av flera exempel. Högskolorna är ett annat, eller varför inte försvaret, skolan, immigration och arbetsförmedling och andra sociala yrkeskategorier inom det vi kallar för offentlig sektor. Politikernas lösning? Jo, höj skatterna för de rika (drabbar i huvudsak medelklassen). Ständigt detta mantra. Jaga skattesmitare, höj skatter, så löser sig alla problem.
  Problemet är att det idag spelar rätt liten roll om du röstar svagt åt höger eller vänster, utvecklingen går åt samma håll; politisk mellanmjölk. Därför går det bättre för partier som SD. Och de är duktiga på att utnyttja det egentliga missnöjet mot den enkelspåriga politiska dominans som finns i form av "sjuklövern", med stöd från de dominerande medierna i landet. Därför går det bra för SD. Så länge de övriga partierna inte inser detta så lär situationen inte ändras. Därför kommer också Trump vinna usavalet, därför kommer Europa slitas isär, samtidigt som UK står stadigt när exit är genomförd.

  SvaraRadera
 13. Jag håller med om att Eliassons uttalande är korkat, på gränsen till tjänstefel. Jag håller också med om att SD bör behandlas som det de faktiskt är, nämligen ett av Sveriges största partier. Vidare är jag tämligen övertygad om att deras partiprogram inte innehåller något rasistiskt (utan att ha läst det). Men innebär det att partiet inte är rasistiskt? Tja, det beror väl snarast på hur man definierar rasism och hur man definierar partiet. Är partiet liktydigt med dess väljare? I så fall, nej! Jag tror inte att flertalet av deras väljare är rasister. Väljarna är helt enkelt missnöjda och villrådiga och försöker skicka ett meddelande till det så kallade etablissemanget. Är partiet istället liktydigt med dess offentliga representanter och partiets historia? Ja, då skulle jag vilja påstå att det finns tydliga racistiska tendenser.

  Man behöver inte gå många år tillbaka i historien för att se var partiet har sina rötter och än idag hanterar Åkesson & Co mer eller mindre varje vecka nåt uttalande som någon mindre begåvad partirepresentant kläckt ur sig. Men på nåt sätt rinner det av partiet som vatten på en gås. Hade samma "skandaler" inträffat inom andra partier hade siffrorna gått ner. För SD går de upp.

  Åkesson har gjort ett fantastiskt jobb med slipa bort nästan allt illaluktande från partiets yta och dessvärre måste han tillsammans med Sjöstedt betraktas som Sveriges skickligaste politiker just nu. Otur för mig att de två representerar två av de partier jag aldrig kan tänka mig att rösta på.

  Det är helt enkelt upp till de andra partierna att formulera och genomföra en politik som reducerar missnöjet om de vill minska SD:s inflytande. Dessvärre tvivlar jag på att de politiker som sitter där nu har den förmågan.

  Mvh Avfart Frihet

  SvaraRadera
 14. Tack för alla begåvade OCH trevliga kommentarer!
  Inte helt oväntat så anade jag att kommentarerna mer skulle komma att handla om SD än om Polisen.

  Jag trodde nog att jag skulle behöva moderera ordentligt i kommentarsfältet men icke - inte en enda kommentar har jag tagit bort!

  Ha en fortsatt bra sommar!
  Mvh//Cm

  SvaraRadera
 15. Fantastiskt inlägg!
  Lite roligt att man blir så glad av att läsa när det egentligen bara är sunt förnuft. Men sunt förnuft saknas tyvärr ofta hos många svenskar idag, särskilt bland högutbildade. Det känns som att högutbildade ofta sätter sig på höga hästar och vill se sig som lite finare än de "dumma och obildade" människor som röstar på sd.
  Människor som läser ekonomibloggar är ofta lite mer förnuftiga än folk i allmänhet tycker jag. Då är det extra sorgligt att se det där föraktet mot vanliga människors oro som man hittar överallt i de vanliga medierna. Om nu dagens (extrema) invandring är så himla fantastisk och berikande, hur kommer det sig då att människor är beredda att betala mycket pengar för att slippa den i det område där de själva bor?

  När man läser kommentarerna i kommentarsfältet slås man bl.a. av varför vissa tvunget känner behovet av att dissa sd och dra fram rasistkortet så fort sd nämns. De som visar förståelse för sd känner sig ändå tvungna att kalla dem obildade och inskränkta och att de förstås aldrig skulle vilja rösta på det partiet.
  Är sds riksdagsmän verkligen så mycket mer obildade än de andra partiernas? Finns det något alternativ för människor som är trötta på att sverige har högst invandring per capita i hela västvärlden och att vi t.ex. låter oss utnyttjas av tiggare från östeuropa utan att göra något åt det? Eller det faktum att det sker mycket brottslighet i spåren av den stora invandringen i höstas samtidigt som omfattningen systematiskt tystas ner av etablissemanget?

  Ingen verkar kritisera moderaternas svängning i t.ex invandringsfrågan. Är det verkligen på allvar eller handlar det bara om att vinna röster? De hade makten i åtta år och lade grunden för det kaos vi ser idag och säger sig nu stå för något annat. Folk borde förstå att det inte alls är säkert att moderaterna menar allvar om de väl vinner valet.

  I Sverige är det ok att rösta på sossarna trots att de tillsatt Dan Eliasson som rikspolischef.. och det är ok att rösta på miljöpartiet trots att de valde Åsa Romson till språkrör. Men att rösta på sd är helt oförståeligt eftersom de är rasister. Rasisternas politik blev inte längre rasistisk när moderaterna och socialdemokraterna införde den... att det fortfarande finns en del obildade företrädare framförallt på kommunal nivå kanske handlar om stigmatiseringen som alltid sker av de som öppet stöder partiet?

  /Johan

  Ps: Förlåt om jag kom bort från ämnet lite. Gillade inlägget förstås. Det är en gåta att Dan Eliasson inte kastas ut med huvudet före och aldrig mer få bli chef över något


  SvaraRadera
 16. Om det är till någon tröst innebär kravsänkningen ingen förändring. Polisen selekterar inte på begåvning i sina urval, trots att man använder verktygen. Man väljer i stället utifrån intervju/magkänsla hos psykolog och polisbedömarna. Snittet i poliskåren är redan i dag 3-4 på stanineskalan.

  SvaraRadera