22 juli 2016

Skrivkramp

Ibland så får jag en släng av skrivkramp och det är inte så att den uppkommer av att jag inte har något att skriva. Tycker jag inget och inte har några idéer så ger jag helt enkelt fan i att posta något inlägg..

Nä, problemet är snarare att jag gärna bloggar under sena kvällar och då ibland efter ett visst intag av alkohol. Normalt sett så bryr jag mig rätt lite om språkbruk och meningsuppbyggnader men jag inser att jag kanske borde göra det. I bloggsfären har vi ett par författare som sannolikt svär över hur jag misshandlar det svenska språket.

Författaren Lars Wilderäng med sin blogg Cornucopia? läser knappast min blogg men författaren Sofolkes- med bloggen Fermentum Vitae gör det och figurerar rätt ofta i kommentarsfältet.

Och det är faktiskt Sofokles-, eller Cristofer Andersson som han egentligen heter, som det här inlägget kommer att handla om.


Förutom att han har en välskriven och intressant blogg så har jag alltid tyckt att den där Sofokles- är en trevlig, kul och begåvad herre. Det där med begåvad har jag fått revidera den senaste tiden då han har gjort det många av oss drömmer om men som för normalt funtade personer stannar vid en dröm och det är att skriva en bok.

Man kan inte vara vid sina sunda vätskor om man ger sig på ett sådant gigantiskt projekt som det är att skriva en bok och Sofokles- har inte författat någon liten sketen pocketbok utan nu snackar vi om ett fullödigt verk på sisådär en 400 sidor. Efter dialog med Sofokles- så vet jag att han lagt ned 6 år med research och skrivande så man kan lugnt säga att det är hans livsverk som vi snart kommer att få möjlighet att få läsa.

Jag och några till har fått möjlighet att läsa prologen till boken om Gaius Marius, ni vet han som var gift med Caesars faster Julia, och jag måste säga att jag är mycket imponerad - det är som att läsa en bok av Conn Iggulden, en författare Sofokles- för övrigt har haft kontakt med under författandet av boken.

Som ny författare så är det i princip hopplöst att hitta ett förlag som finansierar kostnaderna för att få boken på pränt utan den kostnaden får man snällt själv stå för.För att lösa finansieringen så har Sofokles- lagt upp ett projekt på crowdfunding-siten Kickstarter där han behöver samla sisådär en 45 000 kronor för att kunna publicera den första upplagan. Efter samtal med Sofokles- så vet jag att det är ett nollsummespel för hans del och han kommer inte tjäna en spänn på det här. De sex åren han investerat för att skriva boken går på blåskontot...

Jag har ingen reklam på bloggen, jag skriver inte några sponsrade inlägg och jag själv kommer inte att tjäna några pengar på det här inlägget - tvärt om så har det kostat mig 500 kronor då jag vill ha ett signerat exemplar av boken. Kom igen nu - det är inte bara en bok för Sofokles- utan hans livs projekt och kanske en början till en ny karriär.

Mer information finner ni på hans hemsida eller på Kickstarter

16 kommentarer:

 1. Du skriver roligt och väldigt bra och jag tror att du egentligen är medveten om det.
  Men vad som helst för en klatschig ingress :)

  Och stort av dig att använda din blogg för att hjälpa Sofokles.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för en trevlig kommentar!
   Det är alltid ett helsike att få till en ingress men nu har jag lärt mig hur klatschig stavas :-)

   Ha en fantastisk bra sommar!
   Mvh//Cm

   Radera
 2. Det mest imponerande är inte att skriva 400 sidor! Utan det att inte tappa intresset med att skriva klart boken. När man skrivit 10 sidor och lyckats fortsätta med 10 sidor till osv. Hur f-n gör man för att själv inte tappa intresset över det man skriver? Lovade mig själv att skriva en bok innan min 40 års dag! Hur det gick med det kan man ju lista ut? Så hatten av för "Sofokles" som tydligen lyckats där många går bet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej investeralitemera!
   Hehe, jag tror att vi är rätt många som lovat sig själva att skriva en bok men resultatet brukar väl bli som för mig, dvs. ingenting.

   Jag är vansinnigt imponerad och det skulle vara så fantastiskt kul om han få in långt mycket mer än de 45 000 som krävs för en första tryckning. Får Sofokles- en större spridning så kanske han kan sikta på en alternativ karriär :-)

   Ha en fortsatt bra sommar!
   Mvh//Cm

   Radera
 3. Du är en omtänksam människa chansar mest. Det märks på hur du skriver och att du alltid kommenterar på ett bra sätt till dina bloggare. Det var helt klart ett tidskrävande projekt. Är själv inte alls intresserad av böcker men hoppas detta kan hjälpa Sofokles. Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för en trevlig och gullig kommentar!
   Jag blir rejält tacksam då jag allt som oftast provocerar och småbråkar i inläggen :-)

   Sköt om dig och ha en riktigt bra sommar!

   Mvh//Cm

   Radera
 4. Gillar Iggulden så denna ska bli spännande att läsa, hoppas fler hänger på och backar projektet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Joakim!
   Kanon! Och nu är vi uppe i 40 personer som backat projektet.
   Hoppas att det blir fler!

   Önskar dig en fortsatt bra sommar!
   Mvh//Cm

   Radera
 5. Eh?
  Du tillhör väl den minoritet av bloggarna som faktiskt behärskar det svenska språket till fullo?
  Jag läser din blogg med stort nöje!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för smickret!
   Även om det inte är sant så suger jag i mg ändå :-)

   Önskar dig en fortsatt bra sommar!
   //Cm

   Radera
 6. .......

  Jag hade först tänkt att inte skriva en kommentar då det känns så...malplacerat. Hur kan jag tacka för en sådan gest som att bli förärad med ett inlägg likt detta?
  Jag är rörd till tårar men jag är ännu mera glad och stolt(!) att ha sådana fina och välmenande bloggkollegor som inte bara kostar på sig ett osponsrat inlägg, utan även bidrar med en 500 kronor - mao. dubbel "förlust" ;) hehe

  Nävars, jag är så glad och oavsett hur många "tack" jag skriver kommer dessa inte ens i närheten av den tacksamhetskänsla jag känner.
  Din blogg är klockren och du förgyller många eftermiddagar då jag läser dina inlägg med en espresso i handen.

  Till Joakim ovan; jag tror du kommer finna den mycket intressant om du gillar Iggulden. Kan nämna att denne är bedrövad att jag ej har en engelsk version;)

  Till er alla i allmänhet, men "Chansar Mest" i synnerhet: TUSEN TACK!
  Sprid gärna min kickstarter till alla i er omgivning!

  /Sofokles

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv Sofokles!

   Det är en självklarhet att backa projektet och försöka få fler att göra det.
   Det har gjort ett fantastiskt jobb och jag hoppas att du kommer att komma långt över minimigränsen på 45 000 kronor och att boken får större spridning än så! Men lite ringar på vattnet så kanske du kan trycka en engelsk version så att Iggulden slipper lära sig svenska och sen så vet jag ju att du redan är i färd med en uppföljare.

   Jag är så engagerad att jag nästan tror att jag uppdaterar Kickstarter-sidan lika ofta som du :-)

   Lycka till nu!
   Mvh//Cm

   Radera
  2. Hej,

   den engelska versionen är något jag tänkt mer och mer på. Om jag skulle sälja/uppnå mer än 60 000 kr visar det på ett enormt intresse och då skulle jag absolut kinan tänka mig att översätta mitt alster!

   Jag är så glad, men också rörd, över ditt engagemang! Det betyder extremt mycket för mig. mIdag, tisdag, blev jag intervjuad i Motalas lokala tidning och artikeln/reportaget kommer publiceras till helgen, detta såväl i pappersform som digitalt. Utöver detta har Akademibokhandeln i Motala "paxat" ett par tills de löst hur de ska betala, då butiken inte har ett kontokort, utan allt måste gå via huvudkontoret. Hoppas detta löser sig =)

   Utöver detta håller jag en lagom profil nu i veckan för att mot fredagen slå på de stora trummorna igen. Ser gärna att jag spräcker 27 000kr innan helgen och 30-31 000 kr efter helgen. Detta ser jag inte som omöjligt om alla som har ett intresse i att läsa denna genre tillika ett intresse i att hjälpa mig/folk att uppnå sina livsdrömmar!

   Jag är dig, och alla som bidrar/köper samt engagerar er, ett enormt tack!

   /Sofokles

   Radera
  3. Jag tycker att det är extremt kul att du har fått en bra start på insamlingen och att du närmar dig 30 000 kronor! Men jag är ändå rätt förvånad att inte fler än 58 personer i nuläget är villiga att stödja ditt livsprojekt. De 275 kronorna det kostar att få en bok hemskickad motsvarar inte mer än en HM-aktie en bra dag.

   Jag hoppas verkligen att du överträffar målet men rejäl marginal så att du får en så stor spridning som möjligt av boken...

   Mvh//Cm

   Radera
 7. Hej Chansar mest,

  Jag har följt dig länge och tycker alltid det är trevligt att läsa din blogg. Här är ett förslag till ett nytt inlägg. Dina 5 sämsta aktieköp och vad du lärde dig av det. kolla gärna mitt inlägg om mina fem sämsta köp som inspiration. http://investeramiljoner.blogspot.se/2016/07/mina-5-samsta-aktiekop-och-vad-jag.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ets och tack för din kommentar!

   Tack för ditt förslag till inlägg.
   Att hitta fem urkassa investeringar är tyvärr inga problem för herr Chansar mest - snarare är att få ihop något vettigt om jag lärt mig något av det.

   Jag suger på karamellen ett tag...

   Ha en fortsatt trevlig sommar!
   Mvh//Cm

   Radera