30 juli 2016

Månadsrapport Juli

Månadsrapport Juli
Depåvärde 7 709 587 kr (3,3 %)
Bruttoutdelning 10 920 kr

Nu under semestern så har jag inte ägnat börsen många minuter och jag kan konstatera att portföljen har rört sig mest sidledes efter uppåtrekylen efter Brexit. Plus 3,3 procent motsvarar nästan 250 000 kronor men det kan som bekant gå lika fort åt andra hållet. Jag är rätt nöjd med att depåvärdet är högre nu än innan Brexit och vi kan äntligen redovisa lite blå siffror - 1,8 procent upp i år vilket är marginellt bättre än SIXRX.


Portföljförändringar
Det har blivit några transaktioner under juli månad men det har bara blivit ett nettoköp och det var i Handelsbanken där vi köpte 1 000 aktier för 91,05 kronor per aktie. Utöver det så realiserade jag en mindre förlust i Yara och passade samtidigt på att "växla ut" 250 H&M från VP-konto till ISK för att kvitta bort lite vinster. Även Yara återköptes i ISK och jag kan konstatera att det handlas högre idag och den där förlusten jag gjorde är korrigerad dubbelt upp - skönt när det går rätt...

Återkommande läsare vet att vi i princip alltid ligger fullinvesterade oavsett börsklimat, och så även nu. Då vi för tillfället är panka så handlar vi helt enkelt på krita. Belåningen uppgår just nu till ca 230 000 kronor och det är därför månadsrapporterna skiljer sig från de dumpar jag publicerar under fliken aktiedepå. I månadsrapporterna så presenterar jag depåvärde efter belåning men skärmdumparna under fliken aktiedepå visar marknadsvärde med belåning.

Utdelningar
Det är ju inte som i april eller maj men ändå trillade det in 10 920 kronor under månaden. Orange delade ut 7 680 kronor och ABB bidrog med 3 240 kronor. Totalt för året så har vi fått 288 644 kronor i bruttoutdelningar.

Sparande
Efter att fru Chansar mest betalt månadens räkningar så kan vi snabbt konstatera att det inte blev något sparande den här månaden - det är dyrt att semestra...

Övrigt
Mest spännande under juli månad var att Sofokles- lämnade den anonyma tillvaron i samband med lanseringen av sitt bokprojekt Marius. Cristofer Andersson som han egentligen heter var innan lanseringen av sitt Kickstarter-projekt lite orolig över att han inte skulle komma upp i de 45 000 kronor han behövde för att publicera boken. Själv var jag övertygad om att det skulle gå helt smärtfritt då vi i den samlade ekonomibloggsfären sannolikt når hundratusentals läsare. Sofokles- kommer sannolikt att nå sitt ursprungsmål men jag är rätt förvånad att endast 72 personer i nuläget har varit villiga att backa upp projektet. 45 000 kronor behövs för att få boken på pränt men insamlingen behöver överstiga det så att boken för en större spridning så att ett förlag nappar och trycker upp en större upplaga.

Själv har jag inte läst en inbunden bok på flera år då jag älskar min läsplatta, men vad gör det - det är Sofokles- livsprojekt och den typen av initiativ är värt att sponsra. För en dryg H&M-aktie så får man boken hemskickad efter tryckning.

Sofokles- publicerade tidigare idag bokens prolog och visst kan man snabbt konstatera att han kan det här... 

5 kommentarer:

 1. Imponerande resultat!

  Jag har följt Er länge och uppskattar din blogg!

  Men det känns rätt absurt att ni som mångmiljonärer kallar er "panka".

  -JA

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentar!
   Och tack för berömmet :-)

   Att vi kallar oss för "panka" beror nog mest på att vi skiljer vår "dagliga ekonomi" från "Kalle Anka-ekonomin" vilket är portföljen.

   I annat fall skulle vi bli rätt knäppa med tanke på volaliteten i portföljen.

   Trevlig helg!
   //Cm

   Radera
 2. Tjena CM!
  Schysst utveckling i portföljen. Hoppas sommaren varit bra och att du är nyladdad med energi så att du kan gneta lite till innan du och fru CM kan gå i pension.

  Bra inlägg om polisen, jag försökte kommentera det men jag lyckades inte. Kanske du stängt det?

  Ha det bäst / Gnetaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Gnetaren!
   Hoppas att du har haft en fantastik sommar!

   Vår har varit utmärkt men det där med att komma tillbaka med energi vette fan.
   Jag blir mer och mer övertygad om att vi behöver lämna arbetslivet så snart vi har möjlighet :-)

   Tack för berömmet! Jag är en riktig klåpare med bloggeriet men jag *tror* att jag inte har gjort något i alla fall..

   Ha en fantastisk helg och en fortsatt trevlig sommar!
   //Cm

   Radera
  2. Nu har jag också en blogg. Follow me to the future.. :-)

   Radera