13 juli 2016

Bilkörning i Europa

Under åren så har det blivit många tusen mil ute i Europa och även på andra kontinenter.
Att bila är ett förhållandevis dyrt transportsätt och rätt tidsödande för oss som inte bor nere i Skåne och kan åka ned till kontinenten på nolltid.

Normalt sett så brukar vi ta flyget till lämplig ort och sedan ta en hyrbil och då sparar man i allmänhet rätt mycket av sin dyra semestertid. Problemet med det är att det blir rätt krångligt att frakta hem allt vin och övriga spännande produkter man handlat på sig under sin turné.

Så lösningen för familjen Chansar mest brukar vara att vi vart annat, eller vart tredje år, ger oss ut på en bilsemester och när vi åker hem så brukar bilen vara så fullastad så att den går på dämparna.Nu i år så var vi bland annat i champagne och vi har handlat med oss så mycket vin och champagne att vi klarar oss ett bra tag och vi har även släpat hem massor med spännande och lokala matprodukter från Tyskland, Frankrike och Nederländerna.

Vi har även släpat hem massor med marc vilket är den franska versionen av grappa. I Frankrike får man en anständig marc du champagne för €20 och i mataffärerna går det att hitta marc de bourgogne för dryga €12. I Sverige med sitt fantastiska Systembolag med det enorma utbudet så finns det hela sex olika marc att köpa och priserna börjar på 326 kronor och sedan drar det iväg rätt kvickt - fantastiskt!

Även om det är ett flexibelt sätt att semestra och man får se mycket så är inte själva bilkörningen så enormt underhållande - om man inte är i Tyskland förstås. Det är barnsligt kul att köra på i 250 och även om det är färre vägar idag med fri fart så är det fortfarande rätt många kvar ändå, speciellt i de östra delarna i Tyskland där vägarna är fantastiska och trafiken är lätt.

En sak som slår mig är att tyskarna i allmänhet laddar på som fan när det är fri fart men är otroligt noga med att hålla hastigheten när den är reglerad. Efterlevnaden av hastigheten beror sannolikt på att tyskarna vet att det faktiskt finns en orsak till hastighetsbegränsningen och då respekterar man den.

I Sverige så är förhållandet annorlunda - vem fan ligger i 110 på vägen mellan Jönköping och Värnamo mitt i natten när det inte är någon trafik? Inte många då flera av oss anser att Länsstyrelsen består av en samling byråkratiska tomtar som inte varit utanför Sveriges gränser och insett att motiverade hastighetsbegränsningar i allmänhet efterlevs till skillnad mot här hemma.

Ekonomi då?
Rapportsäsongen har precis dragit igång och det är med spänd förväntan jag ser fram emot hur bankernas rapporter kommer att tas emot. Vi ligger tungt viktade i bank och hela 25 procent av portföljen består av Handelsbanken och Swedbank. Handelsbanken rapporterar på fredag och med sina 187 kontor i Storbritannien så är det intressant att få se hur marknaden resonerar efter Brexit.  

14 kommentarer:

 1. Du gillar verkligen inte systembolaget :-)

  Håller med om att hastighetsbegränsningarna här hemma ofta är omotiverade.

  Tack för en bra blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentar!
   Helt riktigt - det där med alkoholmonopol är ett jäkla påfund!

   Och tack för att få bekräftat att det ör högst omotiverat att skumpa fram i 110 på spikraka motorvägar...

   Trevlig sommar!
   //Cm

   Radera
 2. Semester...låter otroligt skönt! :-) Champagne låter inte helt fel heller. Vilken skulle du rekommendera för en "nybörjare" att testa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Investeralitemera!
   Jag ser på din blogg att du snart får semester - det är fantastiskt skönt!

   Jag skulle satsa på en "Ludde" som håller en jämn och hög nivå.
   Louis Roederer med nummer 7602 på bolaget går lös på 399 kronor.

   Skål och ha en fortsatt bra sommar!
   Mvh//Cm

   Radera
  2. Stämmer bra det! Endast åtta arbetstimmar återstår innan den efterlängtade semestern. Ska anteckna numret. Blir den champagne jag firar med när jag når min första miljon! Lär dock dröja! ☺ Tack för en rolig och läsvärd blogg!

   Radera
 3. Ingen större mening att bli uppstressad över hastighetsgränser. Farthållare (helst med avståndshållning) och bara glida med är det som gäller för mig numera och det gör bilresor betydligt trevligare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Daniel,

   Men du måste hålla med om att det är rätt trist?

   När jag blev av med körkortet för några år sedan så körde jag på farthållare när jag fick tillbaka det. Jag har nu slutat med det då jag alltid blir så förbaskat trött och okoncentrerad.

   Mvh//Cm

   Radera
  2. Sant, det är nog möjligt att jag blir mindre koncentrerad på körningen på grund av det. Det är nog en nackdel.

   Radera
 4. Hastighetsbergäsningarna i Sverige kan kännas omotiverade, men de sparar onekligen liv.

  "Enligt siffror som gäller för 2011, dödas i Sverige varje år 5,7 människor per 100 000 motorfordon. Motsvarande siffra för Tyskland är 7,6."

  http://www.ntf.se/konsument/default.asp?fragor_RecID=1120&katID=8

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej anonym och tack för kommentar!
   Jag har tidigare sett motsvarande statistik som hävdar att det är just hastigheten som är orsaken till att vi har en lägre trafikdödlighet i Sverige. Men är det hela sanningen? I Tyskland är det betydligt mer traffikerat och sedan har de annorulunda traiklösningar som t. ex. vansinnigt korta påfarter och liknande.

   It´s not the fart that kills you it's the smell...

   Trevlig sommar!
   Mvh//Cm

   Radera
 5. Den senaste svenska trenden lär annars vara att ifrågasätta flaggvakter eller att argumentera med räddningspersonal (som har viktigare saker att göra) om den avstängda vägen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jasså hur kommer det sig? Har själv inte märkt nåt sånt.

   Radera
  2. Hej Aktieräven!

   Jag har inte själv sett motsvarande men är det så så är det riktigt jävla illa!

   Låt räddningspersonal få sköta sitt jobb och följ deras anvisningar i alla lägen!

   Ha en fortsatt bra sommar!
   Mvh//Cm

   Radera
 6. Skönt att nån gång läsa lite negativa kommentarer om systembolaget. Tyvärr är väl utsikterna att slippa skiten obefintliga när opinionen och det politiska läget är som det är...
  Finns mycket okunskap som bygger på propaganda som systembolaget glatt sprider med glättig TV-reklam.

  SvaraRadera