5 nov. 2016

Månadsrapport oktober

Månadsrapport oktober
Depåvärde 8 421 678 kr (3,7 %)
Bruttoutdelning 0 kr

En något sen månadsrapport trots att jag kom ihåg att smälla av en skärmdump efter att börsen stängde den sista oktober. Utvecklingen för oktober har varit betydligt bättre än förväntat och vi gick plus nästan 300 000 kronor men som bekant så kan det lika snabbt gå åt andra hållet.

Tyvärr så har jag inte möjlighet att ägna börsen lika stort intresse som jag önskar då arbetssituationen just nu är rätt betungande. Inte heller kan jag hålla mig ajour på samma sett som tidigare då di.se har låst i princip alla artiklar om man inte är en betalande användare. Jag är rätt nyfiken på hur många som faktiskt är villiga att betala 400 kronor i månaden för att läsa deras artiklar...


Portföljförändringar
Det blev faktiskt en affär under månaden och den var inte speciellt vältajmad. I min bekantskapskrets så har jag faktiskt en vän som på heltid lever på sina börsinvesteringar och hon har alltid örnkoll på vad som händer. Hon är helt fantastisk och under mina semestrar får jag alltid en daglig sammanfattning över börsdagen då hon vet att jag inte själv hinner ha koll. Den senaste månaden har "tjänsten" utökats en smula och jag får även nu statusuppdateringar flera gånger per dag då hon vet att jag sitter i möten 8 timmar om dagen.

Även om hon är en slug investerare så håller vi inte alltid med varandra. Hennes favoritaktie alla kategorier är Hexagon och det är en aktie jag ratat på grund av den kassa utdelningen.
Men måndagen 31 oktober fick jag ett SMS att jag borde köpa Hexagon och Sobi. Hexagon hade rasat rejält efter att vd Ola Rollén häktats för misstänkta insideraffärer.

Då jag inte vet ett dugg om Sobi så smet jag in på toaletten (faktiskt sant) och shoppade på mig 300 Hexagon för 327,20 kronor per aktie. Förutom att det knappast var vältajmat så lyckades jag naturligtvis handla i fel depå så nu ligger det 300 Hexagonaktier i VP-depån.

Sobi då? Jag hade tänkt att läsa på lite om Sobi i helgen innan jag skulle handla men nu är det tveksamt om det blir någon affär. Aktien rekylerade upp ganska kraftigt någon dag efter jag fick tipset så nu har jag bestämt mig för att avvakta.

Utdelningar
Tyvärr inga alls under oktober. Även om det egentligen inte spelar någon roll när utdelningarna trillar in under året så har jag en viss förståelse för de som investerar i aktier så att de får sina utdelningar jämt fördelade över året - det blir lite roligare då..

Sparande
Inget alls då vi köpte en rätt fin semesterresa till mina svärföräldrar och sedan har vi för egen del köpt lite flygbiljetter.

November kommer dock bli betydligt bättre då det vankas bonusutbetalningar..

32 kommentarer:

 1. Riktigt fin utveckling där! För egen del kommer november bli tuffare då jag redan börjat med rejält röda siffror. Ser det likadant ut för dig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Aktie Pappa!

   Visst är det så! Och det känns rätt absurt att skriva en månadsrapport när jag vet att depåvärdet har sjunkit till 8,2 Mkr.
   Tror att vi får det lite turbulent de närmaste dagarna innan valet är över.

   Ha en fantastisk helg!
   Mvh//Cm

   Radera
 2. Den månadsrapport som jag har väntat allra mest på, äntligen kom den! Igenkänningsfaktor på toalettbesöket. Brukar kalla det "Kontor nummer två" av två anledningar...

  Jag tycker inte att di.se håller måttet för den månadskostnaden. Med tanke på dess läsarkrets kanske de kan komma undan med prislappen, men jag är tveksam. Var vänder du dig numera för ditt dagliga flöde?


  //Humankapitalisten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Humankapitalisten!

   Haha! Fan vad skönt att jag inte är ensam med mina bekymmer. Vi kan väl konstatera att det där med "toalettbestyr" är ett rätt vitt begrepp? :-)

   Bra att veta att jag inte är ensam om att tycka att di.se prissättning är rätt fånig.
   Även OM jag skulle kunna ta kostnaden som utlägg så känns det rätt främmande att betala för artiklar som samtidigt finansieras med reklam.

   Tack för en trevlig kommentar och trevlig helg!
   //Cm

   Radera
 3. Det var ta mig fan på tiden!

  Min favoritblogg alla kategorier och jag vill gärna se mer frekventa inlägg.

  Önskar er båda en bra helg.

  -Johan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Johan!
   Rakt på sak och inga krussiduller! :)
   Tack för berömmet och jag ska skärpa mig framöver!

   Mvh//Cm

   Radera
 4. Känner också igen mig i det där i att i farten råka handla på fel depå. I mitt fall åkte några Boston Pizza in på ISK istället för KF. Inte lika dramatiskt då jag ändå får tillbaka skatten eftersom inte har några andra utländska aktier i ISK men känner helt igen mig i hur retligt det är.

  Önskar att aktiemäklarna kunde fixa en funktion där man kan förinställa med vilket konto man handlar vissa aktier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här var en jättebra idé! Jag tycker att vi ska höra av oss till Avanza och be om den här tjänsten. Att man kan ha ett specifikt konto förinställt till vissa listor/länder/aktier. Idag när du är inne i din depå och klickar på köpknappen så hamnar du i samma portfölj som ditt innehav ligger i. Om du däremot söker på aktien och klickar på köp från aktiens egna sida så är det inte samma funktion, väldigt lätt att man hamnar i fel portfölj då.

   //Humankapitalisten

   Radera
  2. Instämmer med föregående talare!
   Att ha en "default"-depå skulle underlätta för personer som mig med alldeles för stora fingrar och för små telefoner!

   Mvh//Cm

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. investorrr

   Är du medveten om att den här typen av inlägg gör mig så sjukt nyfiken?

   Mvh//Cm

   Radera
 6. Tack för en fin uppdatering, det är något man längtar efter varje dag ;)Håller med om di.se, de har snabbt upp sidan rejält men nu framgår det inte längre om artikeln är en betalartikel eller inte vilket man märker först när man klickat på artikeln. Och nej, jag tycker inte att deras ganska polulärvetenskapliga pseudoanalyser håller måttet för 400 spänn. Vi får se vad november har att bjuda på, det har börjat väldigt rött för min del, hade för några dagar sen +9% vilket i fredags var +4% för den "stora" portföljen. Min KF med utländska aktier lyser väldigt rött den också. Har lagt pengar på hög senaste två månaderna inför presidentvalet och avvaktar köp nästan helt och hållet. Har blivit lite Atea och Volati Pref. och har spanat på Omega Healthcare. Har sålt av lite Nordea då jag hade kraftig övervikt av den banken, den vinsten gick till restskatten. Ska dumpa Kinder Morgan också när jag får chans. Tack för att du håller bloggen levande, lika läsvärt som vanligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym!
   Tack för en trevlig och informativ kommentar!

   Som jag nämnt i en tidigare kommentar så blir det rätt absurt att skriva ett månadsinlägg dfem dagar för sent och precis som för din del har det varit blodrött den här veckan.
   Utvecklingen har varit motsvarande din och jag hoppas att det stabiliserar sig en smula efter valet oavsett valutgång.

   Riktigt kul att du delar med dig kring dina tankar kring dina investeringar. Jag suger i mig som en svamp!

   Mvh//Cm

   Radera
 7. Hej!
  Verkligen en inspirerande blogg med svindlande summor som man bara kan drömma om att komma upp i... Jag är 17 år gammal och har fått upp ögonen för utdelningsinvestering. Jag äger en del av era bolag, men undrar lite vad som gör att ni väljer ICA och NCC (framför axfood och skanska exempelvis.) Sedan undrar jag också varför ni äger både handelsbanken och swedbank i så stora poster och inte en av dessa eller nordea också. Hur har ni valt era bankaktier?
  Min portfölj består nu av Handelsbanken, Axfood, Castellum, Skanska, Industrivärlden och Investor samt XACT OMXSB Utd. Jag är sugen på många av dina innehav men dessa kommer med tiden. Vad tror du om min portfölj i nuläget?
  Mvh!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack för en trevlig kommentar!

   Jag är väl medveten om att depåvärdet för närvarande är rätt trevligt men man bör ta i beaktande att:
   1. det kan halveras på nolltid
   2. herr och fru Cm är inga ungdomar längre

   Jag önskar att jag var lika klok som du när jag var 17 år. Hade jag varit det så hade vi inte jobbat längre utan inläggen hade primärt handlat om vilken paraplydrink som smakade bäst för dagen!

   Jag tycker att det är fantastiskt kul att du redan nu intresserat dig för utdelningsinvesteringar och på några års sparande komer du få en fantastiskt utveckling.
   Även om jag tycker att man bara ska spara "lagom" och inte glömma bort att leva så kommer ändå sparandet göra en enorm skillnad om man börjar i tid - precis som du gör.

   Gällande vårt eget innehav så ska du nog inte läsa in för mycket kring. Det är mest slumpmässigt och grunden i portföljen har rätt många år på nacken. Det är inte alls säkert att vi skulle välja att investera i motsvarande bolag idag.

   Jag är absolut inget börsorakel men ditt innehav skulle jag vara väldigt nöjd med!

   Trevlig helg!

   Radera
 8. Skönt att du är tillbaka!
  Ang DIs betalvägg: Högerklicka, välj "vis sidkälla"/"show source" och klistra in i en HTML-editor, t ex https://html-online.com/editor/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack!
   Perfekt! Det funkar alldeles utmärkt!

   Trevlig helg!
   //Cm

   Radera
 9. Har fått för mig att det funkar utmärkt att surfa i inkognito läge för att slippa den där jobbiga saken på di.se :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah!
   Det borde jag ha fattat!
   Det lirar perfekt förutom deras "weekendartiklar" men det är mest svammel..

   Tackar och bockar!

   Mvh//Cm

   Radera
 10. Skoj att se att portföljen tuffare på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar och bockar!
   Tyvärr så är inte inledningen av november helt spännande men det finns tid för portföljen att repa sig :-)

   Mvh//Cm

   Radera
 11. Jag brukar gratissurfa på di och dn genom att uppdarera sidan och sen snabbt trycka på kryss /stopp. Sparad krona...? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. sluta sprid att det fungerar... det blir annars stopp för det rätt snabbt...

   Radera
 12. Som tidigare kommentatorer instämmer jag att det är kul att se din uppdatering och tack för en grym blogg! En sak slog mig dock; om Hexgon hamnade i VP-kontot kan du väl flytt dem till din ISK som mest fördelaktigt nu, va? Ingen skatt som utlöses och då kan du passa på att kvitta lite v dina innehav som du köpte under 2008/2009 när det inte fanns ISK genom att flytta dem i ssamband? MVH Kneg till Deg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kneg till Deg!
   Tackar för en vänlig kommentar!
   Helt riktigt - jag tänker nog kvitta bort eventuella förluster och flytta till ISK innan årsskiftet.
   Även om det inte blir några jättebelopp så är varje krona i minskat skatt rätt angenämt :-)

   Mvh//Cm

   Radera
 13. Kul att få läsa ett av dina inlägg igen! Portföljen ser ut att tukta på, precis som det skall vara.

  Kan erkänna att även jag gjort ett par "toalett-köp". Bland annat Protector för cirka 1,5 år sedan och det blev ingen skit av det. Sålde ca 7 månader senare med 100 % vinst. Kanske borde dra någon lärdom av detta...(?) =)

  Kul att du fann tid för detta inlägg! Likt ovan vill jag såklart ha mer, men förstår att du också har ett liv bortom skärmen!

  Må väl!

  /Sofokles

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sofokles!
   Tack för kommentar och tack för boken! Vilket mästerverk! :-)

   Skönt att jag inte är ensam om att ha rätt udda toalettbestyr för mig ;-)

   Mvh//Cm

   Radera
 14. Fnissade till lite när du skrev att du handlar aktier på jobbtoan. Hehe det är nästan där majoriteten av mina affärer också sker!

  Och att handla till rätt depå kan också vara knepigt ibland. Kul med inlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha!
   Skönt att jag inte är ensam! Jag tvekade rätt länge om jag skulle nämna det då det lätt rätt nördigt...

   Nu vet jag att jag är i gott sällskap!
   Mvh//Cm

   Radera
 15. Härligt att se ett nytt inlägg från dig, gillar bloggen enormt!
  Ta hand om dig,
  S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bugar och bockar Snållänningen!
   Tack för en trevlig kommentar och du får också ta hand om dig!
   Mvh//Cm

   Radera